MARQ

www.marqalicante.com

HORARI D’ESTIU

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 10.00 a 22.00 hores

Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores

EXPOSICIÓ PERMANENT

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques Excavant una església, Excavant sota l’aigua i Excavant en una cova. A més, inclou la visita als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.

Visites guiades:

De dimarts a dissabte: 12.00 hores

EXPOSICIÓ TEMPORAL AIXOVARS PER A L’ETERNITAT

La zona expositiva del Vestíbul del MARQ ofereix la mostra Aixovars per a l’eternitat. El ritu funerari en el Cabezo del Molino amb quatre conjunts de joies bizantines trobades en la necròpoli del jaciment localitzat a Rojals. La proposta pot visitar-se fins el mes vinent de maig.

EXPOSICIÓ TEMPORAL: CIUTATS DE LLUM

La nova exposició del MARQ, Ciutats de llum. Ákra Leuké, Lucentum, Laqant, s’ha convertit en la mostra temporal que major superfície ha ocupat en la història del museu. Aquesta proposta de producció pròpia, que podrà visitar-se fins al 7 de setembre de 2025, té com a finalitat il·lustrar la successió d’enclavaments antics que van habitar el paratge de La Albufereta d’Alacant, emprant com a eix vertebrador el jaciment arqueològic del Tossal de Manises.

Visita guiada castellà:

Dimarts: 13.30, 17.00 i 19.00 hores.

Dimecres: 11.30, 17.00 i 19.00 hores.

Dijous: 13.30, 17.00 i 19.00 hores.

Divendres: 11.30 i 19.00 hores.

Dissabte: 12.30, 17.00, 18.00 i 19.00 hores.

Diumenge: 11.30 hores.

Visita teatralitzada:

Diumenge: 12.30 hores

Visita guiada valencià:

Sabado i diumenge: 11.00 hores

Visita guiada anglés:

Sabado i diumenge: 12.00 hores

Visita guiada francés:

Sabado i diumenge: 17.00 hores

Jaciment Tossal de Manises Lucentum

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores

Diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores

Diumenges: 09.30 hores

NOTA: es recomana portar gorra, botella d’aigua i protecció solar.

Jaciment La Illeta dels Banyets

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores

Diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores

Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores

Diumenges: 09.30 hores

NOTA: es recomana portar gorra, botella d’aigua i protecció solar.

Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

TANCAT TEMPORALMENT

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat.

Jaciment La Cova de lOr

Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i arreplega en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític. Venda d’entrades en www.marqalicante.com

Visites guiades al jaciment i al centre d’interpretació (prèvia concertació):

Dissabte, diumenge i festius: de 09.00 a 14.00 hores

Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores

Torre Almohade d’Almudaina

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte: 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores

Diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores

Les instal·lacions i el jaciment romandran tancats des del cap de setmana del 12-13 de juliol fins al 7  de setembre.

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores

Diumenges: 09.30 hores

Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00 hores

Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores

EXPOSICIÓ PERMANENT

El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta L’obra comentada s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.

El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.

El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

L’exposició permanent s’ha renovat amb la incorporació de tres depòsits de la col·lecció del Museu Nacional del Romanticisme amb les obres de José Aparicio Inglada, La família de Gaspar Soliveres; Antonio Gisbert Pérez, Retrat del Rei Amadeu de Savoia; i Federico Madrazo i Küntz, Retrat de Mercedes de Madrazo i Rosers. Grans mestres de la pintura espanyola que van definir l’art espanyol del segle XIX.

D’altra banda, i en col·laboració amb el Museu del Prado, s’ha substituït per a la seua restauració el quadre Orfes de Fernando Cabrera per les dotze de Cecilio Pla, el primer gran èxit de l’artista de temàtica social.

El Museu de Belles Arts d’Alacant, MUBAG, presenta el renovat programa educatiu per al curs 2024/2025 centrat en l’exposició  permanent El segle XIX. La col·lecció a la llum. Les activitats estan adaptades al currículum de cada nivell educatiu i pretenen acostar als escolars la col·lecció d’art del museu des d’una perspectiva lúdica i formativa. El servei és gratuït i estarà disponible fins al 15 de juny de 2025. A més, les visites s’ofereixen en castellà i valencià. Les reserves han de realitzar-se amb dues setmanes d’antelació en mubag@esatur.com

Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic

La mostra ‘Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic’ completa l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Situada en la zona del gabinet, els seus més de seixanta peces, transporten al visitant a dos importants moments culturals que van marcar l’Alacant del segle XIX. D’una banda, la creació de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, el primer centre oficial de belles arts pel qual van passar figures de renom que van introduir a principis del segle XIX el neoclassicisme en terres alacantines. Per l’altre, el col·leccionisme d’art de famílies burgeses que van sorgir a mitjan segle degut a la bonança del comerç i van veure en els romàntics l’estil ideal per a ser retratats.

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

Abstracció geomètrica. Pioners de l’il·lusionisme òptic en la col·lecció

Amb motiu del centenari del naixement d’Eusebio Sempere aquesta mostra, que se situa prèvia a l’exposició dedicada a l’artista alacantí, ofereix una selecció de les figures més rellevants del moviment geomètric que es conserven en la col·lecció. Artistes que a mitjan segle XX van revolucionar l’avantguarda plàstica desenvolupant obres amb colors plans en les quals s’analitza la geometria a la recerca d’una nova representació del moviment i la llum, i en les quals la visió de l’espectador completa el resultat final d’aquestes. 

EXPOSICIONS TEMPORALS

‘Modernitat i valentia. La col·lecció més íntima de Lorenzo Aguirre’

‘Modernidad i valentia. La col·lecció més íntima de Lorenzo Aguirre’, està comissariada per María Gazabat i José Luis Ferris. La mostra presenta el llegat artístic personal d’aquesta polifacètica figura incorporat recentment, mitjançant donació de la família Gran-Aguirre, al fons del Museu de Belles Arts d’Alacant.

En una successió de quatre espais temporals s’estructura aquest ampli conjunt artístic, constituït per més de cent obres, entre dibuixos i pintures, datades de 1904 a 1942, any del seu tràgic final. Una esplèndida col·lecció, de gran valor testimonial, amb la qual s’aprofundeix en diverses etapes vitals del protagonista.

A més, el MUBAG ha organitzat una mostra complementària, Alacant en temps d’Aguirre, que revisa el context cultural de la ciutat d’Alacant des de finals del segle XIX fins al primer terç del segle XX, coincidint amb l’Edat de Plata alacantina.

Instants. La captura del temps en l’obra de Didier Petit

‘Instants. La captura del temps en l’obra de Didier Petit és una mostra dels fons de l’artista adquirits per la Diputació per a posar en valor la seua obra com a document gràfic únic i excepcional del paisatge alacantí de mitjan segle XIX. L’exposició compta amb més de 60 peces i una selecció de fotografies que complementen el contingut de la proposta.

‘Dones. La mirada de Navarro Ramón’

Aquesta exposició, comissariada per Juana María Balsalobre, reuneix fins al 15 de setembre un conjunt significatiu d’obres de Juan Navarro Ramón (1903-1989). S’articula en tres sales i es mostra de manera cronològica. La selecció d’obres d’aquesta retrospectiva mostra la relació directa amb el títol vinculada a la figuració en els anys trenta, quaranta. I, en els cinquanta, a les formes abstractes que va pintar a París en eixa dècada. L’artista va exposar com a societari del Saló de Réalités Nouvelles, en el Musée d´Art Modern de Paris i en importants galeries.

Passes guiats fixos cap de setmana: Dissabte a les 13.00 hores

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Catàlegs exposicions temporals

Catàleg exposició ‘Milà. Vitrina de la modernitat’

El catàleg de l’exposició, editat en castellà i italià, és un reflex de les diferents seccions de la mostra Milà i la Esposizione Universale de 1906, ‘La transició del Divisionisme al Futurisme, Futurisme, ‘El Retorn a l’ordre i el Novecento Italià, ‘Modigliani i els Italiens de Paris, ‘Abstraccionismo històric italià’ i ‘Els anys de Corrente’. Comissariat per Nicoletta Colombo, Danka Giacon i Serena Redaelli, amb un text de Guicciardo Sassoli de Bianchi Strozzi i publicat per Franco Cosimo Panini Editore, el catàleg està profusament il·lustrat amb imatges de les obres exposades, incloent-hi peces mestres de gran valor artístic i històric.

Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

Quaderns del MUBAG 03: inclou articles de vint especialistes que recorren els quaderns Dossier, Restauració, Memòria, A escena, En temps, Pinacoteca, La finestra de l’art, En públic, Panorama i Perspectives i Memòria d’Activitats. Així com una mirada exhaustiva a la producció de Julie Charpentier, José Peyret Alcanyís, Emilio Varela, Eusebio Sempere, Juana Francés, Rafael Fernández i Dionisio Gázquez.

Quaderns del MUBAG Extra 03: suplement monogràfic dedicat a Miguel Abad Miró. Una col·lecció inèdita de dibuixos amb noves visions sobre l’artista alcoià.

ADDA

https://addaalicante.es

Temporada Simfònica: Orquestra Filharmònica Universitat Alacant

Dimarts, 1 juliol, 20.30 hores. Entrada lliure.

‘Concert d’una nit d’estiu interpretat per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant al costat de la directora Gena Liévano i el concertino d’Antonio García Egea.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

Club d’art ‘Manifesta’: Teresa Margolles

Dimecres, 2 juliol, 19.00 hores, Casa Bardin, Alacant.

La coordinadora del Club d’art ‘Manifesta’, Luisa Pastor, s’acosta a la figura de l’artista mexicana Teresa Margolles, el treball de la qual se centra en representar la violència i la mort, especialment en el context contra el narcotràfic a Mèxic. Inscripció: bit.ly/clubartes

Cicle ‘Fluxos migratoris a la província d’Alacant’

Dijous, 3 juliol, 19.00 hores, Seu de la UA, la Vila Joiosa.

La jornada acull una taula redona sobre els corrents migratoris i les seues implicacions socioculturals sota el títol ‘Fluxos migratoris a la província d’Alacant. D’Alacant a Algèria’. Amb Juli Esteve Carbonell i Albert Alcaraz Santoja. Projecció del documental ‘Argèlia, el meu pais’, de Juli Esteve.

Presentació Fatman. L’home a una panxa pegat

Dijous, 3 juliol, 19.00 hores, Casa Bardin, Alacant.

Rafael Simón presenta el seu nou poemari al costat de Juan Carlos Padilla.

Cicle ‘Vesprades off line’

Divendres, 4 juliol, 18.30 hores, Casa Bardin, Alacant.

Una proposta en la qual es prescindeix de mòbils i dispositius electrònics per a gaudir de la conversa i la companyia, en aquest cas amb el joc d’estratègia ‘Colons del Catán’

Exposició EAC 2025

El Museu de la Universitat d’Alacant acull fins al pròxim 20 de juliol l’exposició dels projectes seleccionats en la XXV convocatòria del certamen Trobades d’Art Contemporani.

Enllaç al portal digital

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac

PALAU PROVINCIAL

La Sala d’Exposicions del Palau Provincial acull fins al pròxim 20 de juliol un nou projecte expositiu, Gènesi de l’artista Mariam Cremades que es podrà visitar de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 20.00 hores.

MUBOMA

www.muboma.com

El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.