L’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, juntament amb el regidor de Cultura, Antonio Quesada, ha presentat en el matí de hui el 71é Certamen Coral Internacional d’Havaneres i Polifonia, que se celebrarà del 20 al 26 de juliol en el Teatre Municipal, l’esdeveniment cultural més important de Torrevella, en el qual es donaran cita prop de 700 coralistas.

En total seran 17 les agrupacions que pujaran a l’escenari del Teatre per a oferir-nos el seu millor música i interpretació coral, dels quals 9 entraran en la fase competitiva, vinguts de països d’Europa, Amèrica i Àsia.

La presentadora d’aquesta pròxima edició del certamen serà la periodista ANA BELÉN ROY. Llicenciada en periodisme i en Ciències Polítiques i Sociologia. Ha treballat com a presentadora de la informació meteorològica d’RTVE, directora i presentadora del programa “L’Arca de Noé” de Radio5 Tot Notícies d’RNE, així com presentadora del programa “Cròniques” de la 2 de TVE. En l’actualitat treballa com a presentadora en els Serveis Informatius del Canal 24h d’RTVE.

Destaca la seua experiència en la presentació d’actes com els Premis Nacionals Antenes d’or de la Federació d’Associacions de Ràdio i Televisió d’Espanya, els Premis Nacionals de la Moda, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de Turisme, així com el Festival Internacional de curtmetratges “Almería en curt”, entre altres.

TORREVELLA ÉS ASI, OBRA OBLIGADA DE LA 71a EDICION

Com és habitual i seguint les bases del Certamen, la primera obra que interpretaran cadascun dels cors participants serà l’obligada titulada Torrevella és així, del compositor Mario Bustillo i lletra de Mari Paz Andréu. Tots dos ens van deixar fa poc mes d’un any i el Patronat d’Havaneres, al costat de la comissió tècnica, va decidir en la seua memòria que l’obligada fora d’aquestes dues persones vinculades al Certamen d’Havaneres i a la nostra ciutat.

PANTALLA EN EL PASSEIG VISTA ALEGRE

Com en els anys anteriors, s’instal·larà una pantalla en el passeig Vista Alegre per a poder gaudir gratuïtament i en directe de totes les gales del Certamen. Així mateix, es retransmetrà en streaming i a través de la televisió local TVT es podrà seguir en directe cadascuna de les gales.

Cal destacar que la televisió autonòmica valenciana À Punt també emetrà en directe l’última gala coral del Certamen, el dissabte, 26 de juliol, gràcies a un conveni de col·laboració que se signarà en pròxims dies entre el Consell del Patronat Municipal i aquesta cadena.

Com és habitual des de fa més de 40 anys, RTVE emetrà un resum especial del Certamen a través del canal nacional i Internacional. Estem a l’espera de la confirmació del dia i hora.

PROGRAMACIÓ

PRIMERA VETLADA (DIUMENGE, 20 DE JULIOL)

Obrirà el Certamen d’Havaneres la Unió Musical Torrevejense, sota la direcció de Carlos Ramón i els cantants locals Conchita Pérez i Alberto Ballesta, els qui posaran veu a la interpretació de l’Himne de Torrevella i de la Comunitat Valenciana. Continuarà la vetlada amb l’actuació de la cantant Sole Jiménez.

Coneguda per formar part del grup Presumptes Implicats, on desenvolupa gran part de la seua carrera artística com a cantant, autora i compositora, Sole Jiménez ens presentarà una selecció de les seues cançons més populars i dels últims treballs en solitari on aprofundeix en la seua faceta d’intèrpret acostant-se als ritmes més llatins com el Bolero, el Son, la Chacarera, l’havanera, etc.

SEGONA VETLADA (DILLUNS, 21 DE JULIOL)

El dilluns serà la nit amb sabor Local, on actuaran els cors locals, començant amb el COR I ORQUESTRA MAESTRO RICARDO LAFUENTE, MASSA CORAL JOSÉ HÓDAR, ORFEON DE TORREVELLA, COR MANUEL BARBERÁ, COR CASANOVAS, per a finalitzar amb la CORAL FRANCISCO VALLEJOS.

TERCERA VETLADA (DIMARTS, 22 DE JULIOL)

GALA CORAL

Tindrem la sort de gaudir d’una vetlada especial, on el Cor Simfonia de l’Escola Coral Municipal, guanyador del premi a la millor interpretació d’una obra de compositor europeu viu en el Festival Coral de Cork (Irlanda) ens presentarà una selecció de les millors obres del seu repertori. Amb aquesta actuació el Patronat d’Havaneres vol mostrar el seu reconeixement a la nostra escola, que està obtenint nombrosos premis dins i fora del nostre país.

A més, serà el Cor de Veus Greus de Madrid, que celebra el seu 30 aniversari, qui arriba fins a Torrevella per a oferir-nos la seua música fora de concurs. Una de les millors corals del nostre país que des dels seus inicis ha estat vinculada al Certamen d’Havaneres, on ha obtingut els millors guardons.

FASE DE COMPETICIÓ

QUARTA VETLADA (MIERCOLES, 23 DE JULIOL)

VOSKRESINNIA (IVANO FRANKVISK – Ucraïna)

COR DE CAMBRA VOCI DEL MARE (CARTAGENA – Colòmbia)

GUANGZHOU TALENT CHOIR PEQUÍN (PEKIN – la Xina)

CINQUENA VETLADA (DIJOUS, 24 DE JULIOL)

ZEBTYSQUA VEUS FOSQUES (BOGOTÀ – Colòmbia)

GIOIA DONA CAMERA (COLÒMBIA)

AGADOS SINGERS (SEUL – Corea del Sud)

SEXTA VETLADA (DIVENDRES, 25 DE JULIOL)

CORAL ALEGRIA (MADRID – España)

COR BALTA (RIGA – Letònia)

COR ACADEMICO FRANCE PESEREN KRANJ (ESLOVÈNIA)

GRAN GALA CORAL (SABADO, 26 DE JULIOL)

En la gala de clausura tindrem una primera actuació dels Cors seleccionats pel jurat. Seguidament es coneixerà la fallada i es procedirà al lliurament de premis, per a finalitzar amb el tradicional cant comú de l’obra obligada.

MEMBRES DEL JURAT

El jurat que s’encarregarà de valorar l’actuació de les corals participants en el certamen estarà compost per:

Bernadet Kühne

Bernadet Kühne naix a Molina de Segura (Múrcia). Ha sigut membre de la Coral Kodály des de la seua fundació i directora, durant deu anys, del cor Amics de la Música de Cieza i de diversos cors infantils i juvenils. Des de l’any 1997 dirigeix el cor “Xolo” Veus Blanques, amb el qual ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals. Compagina la direcció de cors amb la composició, havent obtingut el primer premi en els concursos de composició de Sestao Totana i Amadeus.

David Colado

David Colado Corones es va titular en el Conservatori Superior de Música del Principat d’Astúries, en l’especialitat de Trombó i Tuba. A més, va realitzar el Postgrau Expert en Anàlisi en Interpretació Musical en l’especialitat de Direcció d’Orquestra en la Universitat d’Oviedo. En l’actualitat, és director titular de la Banda Municipal d’Oviedo i la Banda Simfònica Juvenil d’Astúries.

Julia Foruria

Llicenciada en Llenguatge Musical i Piano.

Directora del Conservatori de Grau Professional “Julia Foruria” de Guernica-Lumo.

Fundadora del Cor Infantil 1994 de Gaudeamus Korala, que més endavant passaria a ser una Formació Juvenil.

Cor Posseïdor de més de 25 Guardons en Certàmens Nacionals i Internacionals.

Rep en 2016 el Premi Olímpic en Polifonia en World Choir Games Sotxi.

Al capdavant del grup ha realitzat 5 gravacions discogràfiques i un gran nombre de gires Internacionals a Europa i Àsia. Ha col·laborat amb importants Solistes, Orquestres, Directors i Agrupacions.

En 2015 rep el premi especial a la millor Direcció en el Certamen d’Havaneres i Polifonia de Torrevella.

Actualment fa classes de Canto Coral i Llenguatge Musical i és sol·licitada com Jurado en Certàmens Nacionals com a Internacionals World Choir Games.

Josep Vila

Des de 1995 és director artístic de la Societat Coral Amics de la Va unir, una prestigiosa institució on dirigeix VEUS – Cor Infantil Amics de la Va unir i el Cor de Cambra de Granollers.

La seua influència transcendeix les fronteres de Catalunya, amb gires internacionals per Europa, la Xina, els Estats Units, Taiwan i el Japó. És convidat amb regularitat com a director en tallers i festivals de cant coral a tot el món, incloent-hi esdeveniments com Europa Cantat i tallers en la Philharmonie de Luxembourg.

A més de la seua labor coral, Josep Vila i Jover ha dirigit destacades orquestres com la Orquestra de Cambra de Granollers, la Orquestra Terrassa 48 i la Orquestra del Gran Teatre del Liceu.

Javier Corcuera

Obté el Títol de Professor Superior de Canto i el Títol Superior de Director de Cor en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid, així com la Llicenciatura en Direcció d’Orquestra per la Royal School of Music amb la màxima qualificació.

Actualment és el Director Titular del Cor de la Universitat Politècnica de Madrid i és el Director Artístico i Titular de l’Orquestra Filharmònica d’Espanya

Ha sigut Director Titular del Cor d’RTVE entre els anys 2015 i 2018 amb el qual realitza nombrosos concerts de música coral a més de preparar els repertoris simfònics, la qual cosa li permet adquirir una sòlida experiència en qualsevol tipus de repertori, des de la música antiga a estils més contemporanis. Realitza dos gires destacades de concerts per Roma i Ciutat de Vaticà i al juny de 2018 assisteix al Mestre Mena en la gravació de La Vida Breu de Falla amb la BBC Philarmonic Orchestra i el Cor de rtve.

Àmpliament reconegut per les seues habilitats en tècnica vocal i d’interpretació igual que per la seua gran professionalitat, està sol·licitat de manera regular, a més dels seus càrrecs fixos, per a la preparació coral de formacions provinents de tota Espanya o per a concerts participatius.

També és sol·licitat sovint per a impartir classes de direcció coral.

A més del Cor i Orquestra d’RTVE, ha estat al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, el Cor Nacional d’Espanya, l’Orquestra Barroca de Granada, La Spagna, l’Orquestra Metropolitana de Madrid, la Jove Orquestra i Cor de la Comunitat de Madrid, l’Orquestra de Cambra d’Espanya, l’Orquestra Simfònica Verum, la Jove Orquestra Barroca d’Andalusia o l’Orquestra Clàssica Santa Cecilia, formacions que han pogut beneficiar-se de la seua adreça precisa i delicada, en interpretacions perfectament matisades.

PREMIS

En aquesta 71a edició els premis són els següents:

Modalitat d’Havaneres:

• Primer Premi (Ricardo Lafuente), dotat amb un import de 12.000 euros i trofeu.

• Segon Premi (Francisco Vallejos), dotat amb 5.000 euros i trofeu.

• Tercer Premi (Francisco Grau), dotat amb 2.500 euros i trofeu.

• Quart Premi, dotat amb 1.000 euros i trofeu.

Modalitat de Polifonia:

• Primer Premi (Juan Aparicio), dotat amb 10.000 euros i trofeu.

• Segon Premi (Cessar Cánovas) dotat amb 4.000 euros i trofeu.

• Tercer Premi, dotat amb 2.000 euros i trofeu.

• Quart Premi, dotat amb 1.000 euros i trofeu.

Premi a la millor Adreça “José Hódar Talavera”, dotat amb trofeu i l’adreça del cant conjunt de l’havanera obligada en la gala de lliurament de premis

Premi del Público, dotat amb 2.000 euros i trofeu al cor que reba el major nombre de vots dels abonats al Certamen. Els votants rebran la cartolina de votació al costat del seu abonament i puntuaran el seu cor preferit una vegada acabada la ronda de competició.

Premie Excma. Diputació Provincial d’Alacant – dotat amb 10.000 euros i trofeu, aquella coral que aconseguisca la màxima puntuació global en el còmput de les modalitats d’havaneres i polifonia en la fase final del Certamen.

Diploma d’Or, atorgat a les 8 corals amb millor puntuació global en totes dues modalitats.

VENDA D’ENTRADES I ABONAMENTS

Les entrades ja estan a la venda a través de la web www.entradasatualcance.com i en la taquilla del teatre. Els abonaments estan disponibles a partir de hui, dia 1 de juliol fins al 16 de juliol.

Els preus són:

50 € abonament general

25 € abonament jubilat

15 € entrada general dia 20 de juliol de 2025

7,50 € entrada jubilat dia 20 de juliol de 2025

8 € entrada general del 21 al 26 de juliol de 2025

4 € entrada jubilat del 21 al 26 de juliol de 2025

Horari de taquilla:

DIMARTS A DISSABTE: 10.00 – 13.00 / 18.00 – 21.00 hores

Durant els dies del Certamen d’Havaneres la taquilla romandrà oberta de 10.00 – 13.00 / 18.00 – 22.30 hores.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Igual que l’any passat, gaudirem de diverses activitats paral·leles al llarg de la setmana del Certamen:

21 JULIOL, DILLUNS (carrers per als vianants). Els xiquets juguen amb les havaneres. Coordinat per Amparo Cos.

23 JULIOL, DIMECRES (carrers per als vianants) 20.30 H: El Conservatori en Havaneres.

24 JULIOL, DIJOUS (carrers per als vianants) 20.30 h: Recital de cant a càrrec del grup de veus greus Ànima Salinera.

24 JULIOL, DIJOUS (Parròquia Ntra. Sra. Del Rosari. La Mata) 20.30 h: Exhibició coral a càrrec del Cor Voci del Mare de Cartagena (Colòmbia).

25 JULIOL, DIVENDRES (carrers per als vianants) 20.30 h: Concert a càrrec de l’Orquestra de corda pinçada “Cecilio Gallego” al costat d’alumnes de l’escola municipal de Pols i Pua.

25 JULIOL, DIVENDRES (ambigú Teatre Municipal): 12.00 h. Conferència Armando Bernabéu, sota el títol Mari Paz Andréu. Una vida lligada al Certamen.

26 JULIOL, SABADO (Parròquia Sagrat Cor) 21.00 H: Exhibició coral a càrrec del Cor Voskresinia de Ivano Frankvisk (Ucraïna).

26 JULIOL, SABADO (carrers per als vianants): 20.30 H. Dansa per a un Certamen. A càrrec de l’Acadèmia de dansa MERY.

26 JULIOL, SABADO (Teatre Municipal) 11.00 h.: MATINAL DE CONFERÈNCIES a càrrec dels directors de les corals participants en el certamen. 12.30 h RECEPCION OFICIAL DE L’ALCALDE.

30a NIT D’HAVANERES A LA PLATJA DEL CAPELLÀ

Després de 30 anys, el dissabte, 5 de juliol, a les 22.30 tornem a celebrar la trobada més autèntica i popular com és la nit d’havaneres a la Platja del Capellà. Un moment on escoltar bona música a la riba de la platja i gaudir al mateix temps d’una bona vianda. En aquesta ocasió comptarem amb les actuacions del:

·  COR VEUS GREUS ÀNIMA SALINERA. Un grup de caràcter local, format per cantants de diferents formacions que s’uneixen per a transmetre les havaneres més tradicionals.·  GRUP CAREI. Un grup que, de forma atrevida, ens presenta diferents ritmes fusionats amb havaneres tradicionals, arreplegats en el seu últim treball titulat “La Casa Rosa”. Un projecte que ha sigut patrocinat pel Patronat d’Havaneres i amb el qual estan recorrent nombroses sales nacionals i internacionals i que compta amb la col·laboració de la Coral Francisco Vallejos.