La professora de la Universitat d’Alacant Mar Iglesias ha pres possessió del seu càrrec com a acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Iglesias ocupa la vacant que va deixar la filòloga i professora Tudi Torró amb la seua renúncia al càrrec l’any passat.

L’acte s’han celebrat al monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la institució, amb la presència dels acadèmics, representants de les institucions estatutàries, de la política, del món universitari i del teixit associatiu, cultural i econòmic valencià.

El lletrat secretari general de l’Acadèmia, Agustí Colomer, ha obert la sessió agraint l’assistència al públic que ha acompanyat Mar Iglesias en la presa de possessió del càrrec. Seguidament, Iglesias ha promès el càrrec i ha rebut la insígnia de la institució de mans de la presidenta, Verònica Cantó. 

En el seu discurs, la nova acadèmica ha expressat que formar part de la institució suposa la continuïtat i la renovació d’un compromís que ve de lluny: «el de defensar la llengua, estimar-la i posar-la en el centre de la vida col·lectiva». 

En aquest sentit, ha recordat que la seua trajectòria ha estat feta de constància, complicitats i conviccions. «He conegut els entrebancs, però també les oportunitats de construir un futur més digne per al valencià. Des del sud, des d’Alacant, he viscut el valencià com un compromís diari. No com una herència fàcil, sinó com una lluita que es fa amb estima. I això m’ha marcat profundament. A més, he après que la llengua només viu si la fem servir. Que només perdura si la fem útil. I que només prospera si la fem desitjable», ha expressat. 

Una llengua que camina 

Les referències a Alacant han sigut constants en el parlament d’Iglesias, el títol del qual, «Una llengua que camina», és el mateix que el del documental que va coprotagonitzar fa quinze anys. «Parlava des del meu context, des del meu sud, des d’una ciutat on el valencià s’ha ignorat massa sovint o s’ha menyspreat. I sempre he parlat amb orgull, però també amb consciència. Perquè sí, el valencià camina. De vegades, a poc a poc, de vegades a contracorrent. Però camina. És una llengua que no s’ha deixat tombar, malgrat els intents d’arraconar-la. A Alacant, la castellanització ha sigut estructural. Ho sabem. I, tot i això, hi ha resistència. Hi ha vida. Hi ha esperances noves, com hem comprovat fa ben poc», ha valorat. 

És per això que Iglesias ha demanat més suport i més recursos perquè la institució continue caminant. «La llengua també camina quan l’Acadèmia manté el seu treball, malgrat les dificultats. I per això, vull defensar, amb claredat, que cal més suport. Una institució com l’AVL hauria de disposar dels recursos necessaris per a arribar a tot el territori, per a fer més accions, per a dur la llengua a tots els àmbits», ha reivindicat. 

Així, la nova acadèmica ha manifestat que arriba a l’Acadèmia amb l’objectiu de sumar, escoltar, aprendre i treballar «amb rigor, amb passió i amb esperit col·lectiu». «No hi ha llengua sense comunitat. No hi ha comunitat sense veu. I no hi ha veu si no la defensem junts, dia rere dia, com la llengua de cada dia», ha reblat abans de tancar el discurs. 

Una veu solvent, rigorosa i compromesa 

La presidenta de la institució normativa del valencià, Verònica Cantó, ha donat la benvinguda a Mar Iglesias «a la que ja és casa teua i la casa de tots els valencians», i l’ha felicitada pel discurs. «Ens convida a veure i a viure el valencià com una llengua que camina i que caminarà amb pas ferm, perquè és una realitat, perquè volem que així continue sent i perquè volem viure amb plenitud com a poble, citant l’estimada Carme Miquel», ha expressat. 

Cantó ha destacat que la trajectòria de Mar Iglesias «és una aposta constant per la innovació, el progrés i la dignificació del valencià en entorns com ara el digital, en què resultava complicat fer-ho». En el repàs de la biografia de la nova acadèmica, la presidenta ha valorat que Iglesias va obrir un camí en el periodisme digital valencià. «Va demostrar que era possible informar amb rigor i qualitat, i fer-ho en valencià, consolidant espais comunicatius de referència», ha recordat Cantó. Així mateix, ha subratllat que la de Mar Iglesias és una veu «solvent, rigorosa i compromesa» que ara s’incorpora a l’Acadèmia perquè la institució continue defenent «la dignitat i el futur del valencià». 

En aquest sentit, ha afirmat que la incorporació d’Iglesias es produeix en un moment «de dificultat extrema» per a la institució i per al valencià «pels atacs constants, indignes i amb una intencionalitat clara de deslegitimació a què estan sent sotmeses tant la institució com la nostra llengua». Això no obstant, Cantó ha assegurat que  Iglesias contribuirà, amb la responsabilitat, el compromís i el sentit institucionals que correspon i pertoca a la dignitat del càrrec, «a enfortir la tasca col·lectiva de defensa del valencià i a erradicar de la nostra llengua qualsevol aspecte de conflictivitat que impedisca avançar en el seu ús social». «Per tot això, t’encoratgem a sumar, a treballar mirant cap avant, sense defallir, amb coratge, valentia i alegria», ha conclòs la presidenta. 

Currículum 

Mar Iglesias és professora titular del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA. Ha sigut professora de Redacció en Mitjans en Línia en el màster de Comunicació Digital (2021-2025), i de Comunicació i Mitjans Escrits en el grau de Publicitat i Relacions Públiques (2010-2015). La nova acadèmica també ha impartit assignatures com Comunicació 2.0 en el màster de Comunicació i Indústries Creatives (2013-2016) i diverses matèries en l’àmbit de la comunicació digital i corporativa. 

Pel que fa a la tasca de gestió universitària, ha exercit com a directora del Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística (vicerectora adjunta, 2015-2021). Durant l’exercici del càrrec, va coordinar les aules universitàries en les comarques alacantines, així com el programa de cinema en valencià. A més, va ser responsable de la preparació del Pla d’Increment del Valencià en la Docència i de la col·laboració amb la Càtedra Enric Valor i la Càtedra Antoni Miró. 

Fora de la universitat, ha desenvolupat una intensa activitat en diversos mitjans de comunicació, com a periodista i com a responsable de mitjans de comunicació i equips de periodistes. Així, va treballar en el Full Informatiu de Serveis Socials (1991-1995) i en Canal 9 Ràdio (1998-2000). Va ser fundadora i directora del primer diari digital a Alacant, AlacantExpress, (1999-2000) i va dirigir el Gabinet de Comunicació de la Universitat d’Estiu de Guardamar (1999-2008). 

Cal afegir-hi que va ser vicepresidenta (2016-2020) i presidenta en funcions (2021-2023) de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i va formar part de la Comissió del Llibre d’Estil d’À Punt i del Consell d’Informatius. Així mateix, entre 2022 i 2023 va exercir com a presidenta de la FORTA (Federació d’Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics) i, el 2015, va formar part de la Comissió d’Experts en Comunicació de les Universitats Valencianes per a la reestructuració de la RTVV.