21 – GENER–ANIVERSARI DECLARACIÓ DEL P.N.M. DEL CLOT DE GALVANY.
El 21 de gener de 2005 la Generalitat Valenciana va declarar el Clot de Galvany com a Paratge Natural Municipal, reconeixent-se així la seua importància ambiental i l’esforç municipal en la seua recuperació i conservació. L’Ajuntament d’Elx va començar els treballs de recuperació del paratge en 1996, i en 1998 es va posar en marxa el Servei de Control i Educació Ambiental (SCEA) del paratge, iniciant-se el llarg procés administratiu que culminaria el 21 de gener de 2005 amb la declaració del primer P.N.M. del nostre municipi.
Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Ajuntament ha decidit organitzar, anualment, una Jornada de Portes Obertes en aquest singular paratge amb la finalitat de donar a conéixer part de les tasques realitzades pel personal del paratge en aspectes com ara el seguiment biològic o el manteniment, per a garantir un adequat nivell de conservació dels valors i recursos del Clot.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dia 23 de gener.
10.00 – 13.30.
Seguiment d’ocells
Control del cicle hídric
Recuperant la coberta vegetal
26 – GENER. DIA MUNDIAL DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL.
Aquest dia se celebra des de 1975, any en què es va celebrar a Belgrad el primer “Seminari Internacional d’Educació Ambiental”, marcant un de les fites més conegudes de la història de l’educació ambiental. Com a resultat d’aquesta trobada, es va redactar l’anomenada Carta de Belgrad sobre Educació Ambiental enunciant els seus objectius a nivell mundial.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 29 i 30 de gener.
10.00 – 12.00. Visita temàtica guiada: “Recursos i valors del P.N.M. del Clot de Galvany per a l’Educació Ambiental”. Guiats pels nostres monitors, els visitants coneixeran els diferents valors (ambientals, culturals, històrics) existents en el paratge i les principals instal·lacions i equipaments amb els quals comptem per a donar-los a conéixer, el nostre programa d’educació ambiental i la manera en què es pot participar en ell.
12.30 – 14.00. Xarra-col·loqui: “L’ecologisme al rescat de la Terra. Una breu història”. Després d’un breu i ràpid repàs a la història del moviment ecologista, i la seua importància per a la salvaguarda del medi ambient, es comentarà, amb participació del públic assistent, el cas particular de la defensa del Clot de Galvany en la dècada dels 80.
2 – FEBRER. DIA MUNDIAL DELS AIGUAMOLLS.
El dos de febrer de 1971 es va celebrar la “Convenció sobre els aiguamolls d’importància internacional”, coneguda per la Convenció de Ramsar, en honor a la ciutat iraniana on es va celebrar. En l’actualitat la signen 168 parts contractants, entre les quals es troba el nostre país, des de 1982, que aporta un bon nombre d’aiguamolls, entre ells alguns il·licitans com El Fondo o les salines de Santa Pola que van formar part del primer llistat espanyol al costat d’altres espais emblemàtics com el P.N. de Doñana, que engrosseixen el llistat actual de més de dos mil aiguamolls d’importància internacional, també coneguts com a aiguamolls o llocs Ramsar.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 5 i 6 de febrer.
10.00 – 12.00. Visita temàtica guiada: “Ruta de l’aigua en el P.N.M. del Clot de Galvany”. Destinada a conéixer el cicle natural de l’aigua en el paratge i la intervenció humana en el mateix dins del Pla de Gestió del paratge, per a assegurar la permanència de l’aiguamoll. Ocasió per a conéixer els diferents camins que pren l’aigua per a arribar a l’aiguamoll, el paper que juga l’ésser humà en el procés i en concret en el paratge i com es presenta l’aigua en l’aiguamoll.
12.30 – 14.00. Taller teoricopràctic: “Fauna dels nostres aiguamolls”. Sota la guia dels monitors del paratge, els participants podran aprendre a identificar les espècies de fauna més comunes en els aiguamolls il·licitans, analitzar la seua importància en el manteniment dels processos ecològics essencials i conéixer les labors de gestió que realitzem en el Clot per al seu seguiment i estudi.
A NETEJAR EL CLOT, A NETEJAR EL MÓN.
“A Netejar el Món” és una acció ambiental global, establida en 1993 pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), que anima a persones i comunitats de tot el món a desenvolupar activitats per a protegir i conservar el nostre patrimoni natural a través d’activitats de voluntariat centrades, principalment, en la recollida de deixalles sòlides llançades irresponsablement en la Naturalesa (basuraleza), i promovent la modificació dels comportaments que causen aquest tipus de contaminació. S’estima que cada any es mobilitzen uns 35 milions de voluntaris de més de 120 països convertint-la en una de les majors campanyes ecològiques de caràcter comunitari del món. L’eix central de les activitats d’aquesta campanya es desenvolupa durant la convocatòria del Cap de setmana de Netejar el Món (sempre en el tercer cap de setmana de setembre), encara que des de l’ajuntament d’Elx promovem aquest tipus d’activitats al llarg de tot l’any, per això proposem aquestes dates per a una primera actuació voluntària de retirada de basuraleza del paratge.
Comentarios