ÀRIA classics ha publicat The Latin Rites [Els ritus llatins] en el qual ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, aborda obres de compositors americans com Alberto Ginastera, Silvestre Revoltes, Astor Piazzola, José Pablo Moncayo, Arturo Márquez i Leonard Bernstein. El disc veu la llum amb una nominació en la categoria de Millor Àlbum de Música Clàssica en els Grammy Llatins, guardons que tornen a reconéixer, un any després, el treball de la formació i del seu director. El segell discogràfic espanyol prossegueix la seua profitosa col·laboració amb el director de l’orquestra de l’Auditori de la Diputació d’Alacant, lloc on es va gravar aquest treball.
L’orquestra alacantina, un projecte artístic de Josep Vicent que impulsa la Diputació d’Alacant des de 2018, s’ha revelat com una de les formacions amb més projecció del panorama musical; l’any passat va ser reconeguda amb dues nominacions dels Grammy Llatins, una dels Grammy americans i tres de l’Acadèmia de la Música d’Espanya pel disc Ritme: The Chick Corea Symphony Tribute, produït per Fernando Arias, director d’ÀRIA classics.
Paquito D’Rivera, guanyador de 5 Premis Grammy i 14 Grammys Llatins, exposa en el llibret que “The Latin Rites és una deliciosa col·lecció d’obres mestres del Nou Món que conformen un variat mostrari del bon ús de l’orquestra simfònica en l’apassionada interpretació d’aquests compositors nascuts tots –amb l’excepció de Leonard Bernstein– al sud del Riu Brau”.
El prestigiós saxofonista cubà subratlla que aquest disc és “com un vol al·lucinant des de l’incommensurable camp argentí retratat magistralment per Alberto Ginastera, cap al misteriós urbanisme tanguero de Astor Piazzola; del poderós i exuberant indigenisme de Revoltes i la #mexicà eufòria de José Pablo Moncayo, fins a la contagiosa fascinació de Márquez i Bernstein pel Danzón, el Mambo i els mil ritmes i colors de la música cubana en tota la seua esplendor. D’Rivera considera que la gravació és “pur realisme màgic en ales del més exquisit sinfonismo Llatinoamericà”.
En aquesta nova producció, que es distribueix internacionalment i en nombroses plataformes digitals de tot el món, ADDA Simfònica interpreta les obres Huapango de Moncayo, Tangazo de Piazzolla, Danses del Ballet Estada (Els treballadors agrícoles, Dansa del blat, Els peons d’hisenda i Dansa final (Malambo) de Ginastera; La nit dels Maies (Nit dels Maies, Nit de Jaranas, Nit de Yucatán i Nits d’Encantament) de Revoltes; West Side Story Symphonic Danses: Mambo de Bernstein; i Danzón número 2 de Márquez.
Fructífera col·laboració
Alfonso Carraté assegura que “ens trobem davant una nova mostra del geni interpretatiu, artístic i humà del mestre Josep Vicent, creador de ADDA Simfònica”, fruit “de la jove però fructífera col·laboració amb ÀRIA classics, segell liderat per Fernando Arias, amb qui ja va dur a terme la gravació sobre música de Chick Corea”.
El president de la Fundació Orfeu destaca en les notes del llibret que aquesta nova producció “es recolza en el gran èxit i acolliment del projecte sobre Corea”; i assenyala que “el més cridaner de l’assumpte, és com Josep Vicent transmet amb la seua batuta a ADDA Simfònica tota una sèrie de qualitats i qualitats expressives pròpies d’obres del gran repertori romàntic i postromàntic, molt més allà de la precisió, mai exempta de flexibilitat, del ritme dominant en les obres que ens ocupen en The Latin Rites”.
Confirmació de l’excel·lència
Josep Vicent assegura que “estem molt orgullosos d’aquest disc perquè hem fet un treball molt potent i meravellós, fruit de la labor que estem desenvolupant des de 2015”. El director destaca que “tornar a estar nominats en els Grammy Llatins és una confirmació de l’excel·lència de ADDA Simfònica i recompensa el compromís i el gran tàndem que formem els músics de l’orquestra i jo”. El responsable artístic assenyala que “els alacantins, i la resta d’espanyols, estem d’enhorabona amb la projecció mundial de la nostra música” i ha agraït a la Diputació d’Alacant el suport i la confiança en aquest projecte.
Fernando Arias, subratlla que “la segona nominació d’un disc de ADDA Simfònica és la confirmació que el projecte musical de Josep Vicent s’està convertint en un dels més destacats del panorama internacional”. El director d’ÀRIA classics, músic i enginyer de so, estima que “aquests guardons premien anualment l’excel·lència en la música llatina i el nostre segell discogràfic està d’enhorabona per aquest important reconeixement i per col·laborar amb aquesta ambiciosa producció”.
L’àlbum The Latin Rites ha competit amb excel·lents produccions en la categoria de Millor Àlbum de Música Clàssica dels Grammy Llatins com a Aire, Aire… No Puc Respirar, dirigida per Ricardo Jaramillo; Credo For Orchestra, Choir And Five Soloists d’Iván Cardozo, Fernando Escalona, Claudio González, Jhoxiris Medina & Grace Terán, amb la direcció de Christian Vásquez; Fantasies of Buenos Aires de Lincoln Trio; i Fandango d’Anne Akiko Meyers & Gustavo Castillo i Los Angeles Philharmonic, sota la batuta de Gustavo Dudamel, que va ser la proposta guanyadora. La cerimònia i gala de lliurament de premis als artistes va ser televisada des del Kaseya Center a Miami el passat 14 de novembre.
Homenatge a Chick Coreja
El disc Ritme: The Chick Corea Symphony Tribute, editat per Warner Classics, va ser nominat pels Grammy Llatins en l’edició anterior. Per a aquest treball Josep Vicent va comptar amb músics de la talla de Paquito D’Rivera, el Trio d’Emilio Solla, format per Jorge Roeder (contrabaix), Ferenc Nemeth (bateria) i el propi Palaia (piano), guanyador d’un Grammy Llatí, i compositor argentí que va fer els arranjaments; el cantant i saxofonista de flamenc gadità Antonio Lizana; i el trompetista valencià David Pastor; és un homenatge a Chick Corea (1941-2021) per la seua gran influència en el jazz contemporani i la seua fusió amb el jazz llatí.
En el catàleg d’ÀRIA classics es troben rellevants formacions i músics com ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, Josu de Solaun, Juan Floristán, Gabriel Ureña i Patxi Aizpiri, Lucía Veintimilla, Trio Spleen, Gonzalo Devesa, Quartet Llatinoamericà Entrequatre, Alberto Blanco Bohigas, María Cueva i Jacobo de Miguel, Tatiana Lisnic & Britt Arend o Rumen Cvetkov & Ludmil Angelov o Gregorio Nieto. Entre els pròxims projectes, hi ha gravacions amb la London Symphony Orchestra, ADDA Simfònica, Orquestra Ciutat de Granada, Moravian Philharmonic Orchestra, Franziska Pietsch, el grup berlinés Trio Lirico… entre altres prestigioses orquestres i artistes.
Acurades produccions
The Latin Rites és l’últim treball d’un segell discogràfic, fundat en 2019 per Fernando Arias, que aspira a ser un referent de la música clàssica mitjançant cuidades i acurades produccions i col·laboracions amb prestigiosos artistes i formacions nacionals i internacionals. La seua trajectòria com a músic d’orquestra durant 33 anys possibilita la visió i la fusió entre les facetes de la interpretació i la producció, i una relació entre art i tècnica més equilibrada.
Fernando Arias (1974, Avilés), és un músic, enginyer de so i productor especialitzat en música clàssica, àmbit en el qual compta amb més de 20 anys d’experiència treballant en ÀRIA classics i per a prestigiosos segells com Naxos, Warner Classics o Sony Classical. És llicenciat en Percussió clàssica pel Conservatori Superior de Música d’Oviedo i el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París. Entre 1999 i 2020 ha sigut el timpanista principal d’Oviedo Filarmonía, passant posteriorment a ser el Principal Timpanista convidat de l’Orquestra Filharmònica de Malta.
Com a productor musical ha tingut l’oportunitat de gravar númerosos discos amb algunes de les més prestigioses orquestres i solistes, tant a nivell nacional com internacional, com la Nacional d’Espanya, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Ràdio Televisió Espanyola, London Symphony Orchestra, Oviedo Filarmonía, Simfònica del Principat d’Astúries, Real Filharmonía de Galícia, Extremadura, Màlaga, Granada, Malta Philharmonic Orchestra, Robert Schumann Philharmonie, Musicae Antiquae Collegium Varsoviense, entre altres.
Ritmo: The Chick Corea Symphony Tribute. Youtube. Making of. ADDA Simfònica
Comentarios