El catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant i reconegut expert en climatologia, Jorge Olcina, ha sigut seleccionat per a formar part del consorci internacional del projecte EuroClimateCheck, una innovadora iniciativa contra la desinformació climàtica que acaba de llançar la seua plataforma digital. Aquesta incorporació consolida el paper de la UA com a referent en la lluita contra les notícies falses mediambientals i reforça el compromís amb la divulgació científica rigorosa.
El projecte, cofinançat per la Unió Europea i impulsat per la Xarxa Europea d’Estàndards de Verificació (EFCSN), reuneix 25 organitzacions de 15 països —inclosa l’agència EFE a través del servei EFE Verifica— per a combatre la desinformació climàtica mitjançant una base de dades interactiva amb verificacions científiques. La plataforma, resultat de mesos de desenvolupament dins del projecte FactCRICIS, permetrà als ciutadans accedir directament a refutacions d’afirmacions falses sobre el clima que circulen per Europa, classificades per temàtica i país.
Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la UA i membre del Grup d’Experts de Canvi Climàtic de Nacions Unides, participarà com a assessor científic i punt de contacte per al cas espanyol. «En una era de sobreabundància informativa no contrastada, projectes com EuroClimateCheck són essencials per a defensar el rigor científic contra les notícies falses climàtiques que tant de mal fan a la presa de decisions», explica el catedràtic, qui destaca que la plataforma incorpora eines d’intel·ligència artificial avançada per a detectar i analitzar narratives enganyoses.
La nova web, ja operativa, ofereix tres recursos principals: un arxiu verificat de notícies falses climàtiques, un directori d’experts certificats en diferents àrees de la climatologia i eines digitals per a periodistes i verificadors. A més, el projecte preveu llançar pròximament una campanya de sensibilització pública en la qual participaran els experts del consorci. Olcina ha sigut convidat a contribuir amb la seua visió sobre com la desinformació climàtica afecta especialment les regions mediterrànies com la nostra, on les notícies falses sobre sequeres, onades de calor o política hídrica circulen amb freqüència en xarxes socials.
La participació del professor Olcina en aquesta iniciativa internacional reflecteix el compromís de la Universitat d’Alacant amb la transferència de coneixement rigorós en matèria climàtica. No debades, la UA alberga des de l’any 2022 la Càtedra Universitària de Canvi Climàtic, des d’on s’han impulsat nombroses accions de divulgació i formació. «El canvi climàtic exigeix respostes basades en evidències, no en rumors o interessos particulars», subratlla Jorge Olcina.
Comentarios