La Fundació Mediterráneo organitza aquest divendres  11 d’abril, a les 19.00 hores, la presentació del llibre Azorín: clàssic i modern, de l’historiador Francisco Fuster. L’acte se celebrarà a l’Aula de Cultura d’Alacant (Av. Doctor Gadea, 1) i s’emmarca dins del compromís de la Fundació amb la difusió del llegat de José Martínez Ruiz, Azorín, del llegat del qual és custodi a través de la Casa Museu Azorín de Monòver.

Publicat per Alianza Editorial i nominat als Premis de la Crítica Valenciana 2025 en la categoria d’Assaig i Crítica, el llibre constitueix la biografia més exhaustiva i documentada escrita fins a la data sobre Azorín. A través d’una cuidada reconstrucció vital i intel·lectual, Fuster ofereix una lectura renovada de la trajectòria d’un dels grans referents de la literatura espanyola contemporània.

La presentació comptarà amb la presència del mateix autor, Francisco Fuster, així com del professor José Ferrándiz Lozano —un dels majors especialistes en Azorín— i del president de la Fundació Mediterrani, Luis Boyer.

El president de la Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, subratlla que “Azorín representa una dels cims del pensament literari en llengua espanyola, i des de la Fundació treballem perquè el seu llegat continue sent motiu d’estudi, reflexió i admiració. Aquesta presentació és una oportunitat per a obrir al públic una mirada profunda i documentada sobre la seua figura, que ens interpel·la hui amb la mateixa lucidesa amb la qual va escriure fa més d’un segle”.

José Martínez Ruiz, més conegut com a Azorín, va nàixer en 1873 i va ser testimoni excepcional dels grans esdeveniments que van marcar la vida política, social i cultural d’Espanya entre els segles XIX i XX. Figura clau de la Generació del 98, va cultivar un estil literari propi que va conjugar el classicisme amb una sensibilitat moderna, en una obra que hui continua desafiant etiquetes i fronteres.

L’autor de la biografia, Francisco Fuster, és professor titular d’Història Contemporània en la Universitat de València i expert en història cultural de l’Edat de Plata. Ha sigut investigador en institucions com la Universitat Complutense de Madrid, la Sorbona de París o la Queen Mary University de Londres. És autor de títols com a Aire de família: història íntima dels Baroja, Baroja a París o Julio Camba: una lliçó de periodisme, pel qual va ser guardonat amb el Premi Antonio Domínguez Ortiz de Biografies.

La Fundació Mediterráneo reafirma amb aquesta activitat la seua aposta per preservar i difondre l’obra d’Azorín, mantenint visca la seua memòria des de la Casa Museu Azorín de Monòver i a través d’iniciatives culturals que connecten el seu llegat amb el present.