L’Orquestra Simfònica Esmar, dirigida per Sergio Alapont, oferirà el Concert per a violí número 5 i el Rèquiem de Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) en el Teatre Chapí de Villena el dissabte 12 d’abril a les 19.30h i en el Auditori de Torrent el diumenge 13 d’abril a les 19h. El reconegut director castellonenc, guanyador del prestigiós Premi al Millor Director a Itàlia per GBOSCAR-L’*Eccellenza dell’Opera, juntament amb Arnau Moncunill (violí solista), els cantants Tanya Durán-Gil (soprano), Estíbaliz Ruiz (mezzosoprano), Mario Corberán (tenor), Lluís Martínez-Agudo (baríton) i el Cor Universitari Sant Yago, abordarà dues obres emblemàtiques del compositor austríac al capdavant de la formació de l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment (ESMAR). Les entrades per als dos concerts estan quasi esgotades.
Alapont subratlla que “treballar amb l’Orquestra Simfònica de Esmar, la Coral Sant Yago, i la resta d’artistes una obra d’una profunditat cultural, espiritual, i sobretot tècnica i musical tan profunda és un repte extraordinari. El meu treball es basarà en un acostament al llenguatge mozartià des d’un punt de vista historicista amb atenció filològica cap al text musical; i assenyala que “aquesta és una obra d’una grandiositat sense límits, composta en l’últim any de vida de Mozart amb l’ajuda de dos alumnes, Franz Xaver Süssmayr i Joseph Eibler, encara que aquest últim va tindre molt poca participació”.
El músic, director principal de la Orquestra Clássica do Centre en Coïmbra (Portugal), assegura que “per a mi és sempre un gran estímul poder treballar amb joves que estan en el món de la música clàssica, seleccionats a Espanya i l’estranger per a formar-se en ESMAR, que s’ha convertit en un referent nacional i internacional per a cursar estudis musicals superiors”. L’artista, que dirigeix orquestres com la London Philharmonic, National d’Ile de France de París, Arena di Verona, RAI, Teatre Sant Carlo di Napoli, RTVE, Simfònica de Madrid, o de la Comunitat Valenciana, destaca que “abordar aquesta setmana de treball amb ells és un incentiu grandíssim, sobretot amb una partitura com el Rèquiem de Mozart, una catedral de la música i una fita dins de la història les humanitats dels últims segles”.
El programa del concert s’iniciarà amb el Concert per a violí i orquestra número 5 en La major K219, una composició amb una part solista virtuosa, a càrrec del violinista Moncunill, i un disseny molt imaginatiu. En la segona part, interpretarà la Missa de Rèquiem en re menor, K626 que va ser composta en 1791, any en què va morir el geni salzburgués deixant sense acabar l’obra, denovena i última missa escrita pel compositor que va finalitzar Süsmayr seguint les indicacions d’un Mozart malalt. L’estrena es va produir a Viena el 2 de gener de 1793, en un concert en benefici de Constanze Weber, vídua del músic. La peça va marcar un abans i un després en la història del gènere de la missa de difunts, entrant de ple en el Romanticisme musical.
Miguel Ángel Marín (Universitat de La Rioja) exposa que “cap obra canònica de l’art occidental ha suscitat un problema tan crític sobre la seua autoria”, i que de les 14 seccions que conformen el Rèquiem “sol va poder culminar les dues primeres, altres huit van quedar en esborrany i de les quatre últimes no va arribar a esbossar cap material”. El musicòleg indica que “el reconeixement d’aquesta autoria secundària en res eclipsa la grandesa mozartiana, més aviat la dignifica en recordar-nos la grandesa de com un fragment musical ha pogut desplegar una de les composicions més extraordinàries de la història de la humanitat”.

Activitat enriquidora
L’Orquestra Simfònica Esmar és un projecte artístic en el qual els alumnes treballen com en una orquestra professional, la qual cosa suposa una gran experiència que recrea i aporta les dinàmiques i aprenentatges d’aquest entorn amb prestigiosos directors; així com una excel·lent oportunitat per als joves músics que destaquen per la seua trajectòria interpretativa perquè tenen l’ocasió d’actuar com a solistes amb una orquestra d’alt nivell i ser dirigits per mestres de talla internacional.
Les trobades de les formacions de ESMAR serveixen també com a escenari de pràctiques en el marc del Màster de Direcció, una activitat formativa molt enriquidora per als alumnes. Aquesta especialitat compta amb l’Orquestra i Banda Simfònica de Esmar i el ensemble de metalls com a agrupacions en les quals els músics actuen en diversos auditoris.
Sergio Alapont
Sergio Alapont (Benicàssim, Castelló, 1976) és conegut pel seu magnetisme sobre el podi, direcció apassionada, captivadora i inspiradora, i per ser un dels directors de la seua generació amb més projecció internacional. En 2016, va guanyar el Premi al Millor Director en GBOSCAR- L’Eccellenza dell’Opera per les seues interpretacions d’Aida en el Teatre di Sàsser a Sardenya.
Amb la mateixa solidesa en l’òpera que en el repertori simfònic, dirigeix moltes de les principals orquestres d’òpera i simfòniques del món com la London Philharmonic, National d’Ile de France de París, Symphonic de Bretagne, Symphonique de Mulhouse, The Norwegian National Opera, Scottish Opera, RTÉ Concert Orchestra, Arena di Verona, Sinfonica della RAI, Teatre Sant Carlo di Napoli, RTVE, Simfònica de Madrid, de la Comunitat Valenciana (Palau de les Arts), Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre moltes altres. Ha gravat per a la RAI, RTVE, RTÉ Irlanda, Euroradio, Ibs Classical, Signum Classics i Universal Music.
Alguns dels seus èxits operístics recents han recaptat el reconeixement del públic i la crítica en prestigiosos auditoris com el Teatre Reial Madrid, l’Òpera Nacional d’Irlanda, Teatre de la Maestranza de Sevilla, Òpera de Minnesota, Òpera Nacional del Rin a Estrasburg, Òpera de Llombardia, Opera d’Oviedo, Arena di Verona, Teatre Comunale di Treviso, o l’Opera de Las Palmas. El nomenament d’Alapont com a director principal de la Orquestra Clássica do Centre en Coïmbra ho porta a Portugal per a dirigir repertori simfònic, líric i de ballet al llarg de la temporada, així com en una gira internacional.
Els estudis d’Alapont, que inicia en la Unió Musical Santa Cecilia de Benicàssim, ho van portar a València, Madrid i Munic abans de continuar la seua formació en el Conservatori de Música de Pescara. Posteriorment, va assistir a Marco Armiliato en el Metropolitan Opera de Nova York, i a Semyon Bychkov o Antonio Pappano en diversos concerts simfònics.
100.000 euros en beques
ESMAR ha seleccionat a 46 alumnes que han passat a la fase final de les beques. La participació ha sigut molt nombrosa en aquest any superant el nombre de sol·licitants de l’anterior edició. Aquests candidats participaran en les audicions públiques, que es duran a terme el 9 de maig, per a triar als estudiants becats.
En 2025 es destinaran més de 100.000 euros a aquest programa de beques que subvencionaran part de l’import de qualsevol de les especialitats de la titulació. El centre educatiu facilita amb aquesta iniciativa, en la qual considera els nivells de renda de les famílies i altres barems com l’acadèmic o l’artístic, i altres ajudes com les beques Manuela Solís, del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports, i de la Societat d’Artistes Intèrprets o Executants d’Espanya (AIE), l’accés a l’educació musical que imparteix.
Així mateix, ESMAR va signar un conveni de col·laboració amb l’empresa Luthiers Clar que realitzarà una aportació econòmica de 2.000 euros per al curs 2024-25. L’import es destinarà a dues beques de 1.000 euros per a alumnes de violoncel i violí del centre educatiu.
Proves d’accés
El centre educatiu disposa d’un programa de finançament perquè els alumnes puguen accedir a uns estudis, el període d’inscripció dels quals i les proves d’accés a totes les especialitats està obert. Les dates de realització de les proves seran del 16 de juny al 18 de juliol de 2025, tots dos inclosos, en la convocatòria de juny i juliol; i de l’1 al 5 de setembre en la convocatòria de setembre.
La pàgina web www.esmarmusic.com ofereix informació als alumnes que, a partir d’aquest curs, poden realitzar una simulació individualitzada de manera presencial o mitjançant videoconferència. D’aquesta manera, el professorat orienta als aspirants sobre la conveniència del repertori triat, la qualitat de les interpretacions, criteris d’avaluació, etc. L’escola imparteix els ensenyaments a través d’un innovador model d’educació musical basat en un pla d’estudis que preval la càrrega lectiva pràctica sobre la teòrica, experiències en entorns professionals reals i vinculació amb el mercat laboral del sector.
Open days i màsters
ESMAR ofereix unes jornades obertes (Open days) a càrrec de prestigiosos professors i intèrprets en una iniciativa que té com a filosofia que els alumnes puguen conéixer al seu futur mestre i les classes que rebran, als seus futurs companys, apreciar el nivell i qualitat de l’ensenyament que s’imparteix, conéixer les instal·lacions del centre que gaudiran…
Des del mes de març s’han realitzat nombrosos Open days, que el mes d’abril estaran a càrrec de Conrado Moya (marimba) el dia 14, la Càtedra de Trompeta el 23, i Bernardo Cifres (trompa) el 24. I al maig, de José Vicente Faubel (trombó) el dia 3, Juanlu Puelles (clarinet) el 9, José Enrique Martínez (direcció) el 10, i Venancio Rius (clarinet) el 10. Així mateix, el centre ofereix una oferta variada de Màsters Artístics que propicien una formació superior, avançada i especialitzada. Integren de manera interdisciplinària diferents àmbits i la seua finalitat és oferir una formació que dona resposta a les necessitats d’ocupabilitat actuals i incrementen les possibilitats de trobar treball en la indústria musical.
Comentarios