Sota el títol ‘Cultura en temps de guerra’, l’Institut Alacantí Juan Gil-Albert inaugura un nou cicle centrat en l’anàlisi i contextualització de la gestió de les diferents disciplines artístiques en el marc de les confrontacions bèl·liques.
Com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, “l’objectiu d’aquesta nova activitat és oferir una alternativa al públic obrint possibilitats de dinamització intergeneracional i convidant al debat per a exposar i analitzar com l’art, el cinema, el teatre, la literatura, la fotografia i altres expressions artístiques es veuen afectades pels conflictes i com es gestionen en els diferents països”. A més, Navarro ha assegurat que aquesta proposta suposarà un important escenari per al debat, anàlisi i reflexió sobre la cultura i el seu transcendental paper com a bé patrimonial de la societat.
D’aquesta manera, ‘Cultura en temps de guerra’ començarà a casa Bardin el dimarts 22 d’abril de la mà de la periodista Ángeles Espinosa, que parlarà de com ha influït el conflicte d’Orient Mitjà en el desenvolupament cultural de la zona. Espinosa és una de les professionals més reconegudes de la premsa espanyola en la cobertura de les crisis de l’Iraq, l’Iran, el Pakistan, Egipte o Iemen i gran part de la seua dilatada trajectòria ha estat enfocada a comprendre la situació política i cultural d’eixos països.
L’experiència en conflictes internacionals de Georgina Figueres serà clau per al desenvolupament de la segona sessió del cicle entorn d’Àsia que tindrà lloc el 13 de maig. El seu treball li ha portat fins a l’Afganistan, el golf pèrsic, Txetxènia o el Líban, però també ha sigut enviada especial en catàstrofes naturals de la magnitud del cicló de Bangladesh en 1991 o el tsunami de 2004, així com en els magnicidis de Benazir Bhutto o Rajiv Gandhi i en altres esdeveniments històrics com la matança de Tiananmen. Aquestes i altres experiències estan arreplegades en diverses publicacions en les quals és autora i coautora.
Finalment, el 10 de juny a Elx, serà Alfonso Armada, director d’ABC Cultural i de la revista digital FronteraD, qui analitze la situació en la zona dels Balcans, la guerra dels quals va cobrir, i Ucraïna. Durant sis anys va ser corresponsal d’ABC en Nova york i entre les seues obres figuren Diaris de la guerra de Bòsnia, Quaderns africans, Espanya, de sol a sol, i el Rumor de la frontera, entre altres.

Comentarios