ARIA classics ha publicat The american icon en el qual ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, i el Quartet Casals afronten obres del prestigiós compositor i director estatunidenc John Coolidge Adams (Worcester, Massachusetts 1947). El segell discogràfic espanyol prossegueix la seua fructífera i reconeguda col·laboració amb el director de l’orquestra de l’Auditori de la Diputació d’Alacant, lloc on es va gravar en directe aquest treball que es distribueix internacionalment i en plataformes digitals de tot el món.
En aquesta nova producció, l’orquestra alacantina i l’agrupació de cambra interpreten les obres The Chairman danses, Absolute Jest, Tromba Lontana i Short ride in a fast machine, peces d’un dels compositors més admirats i interpretats en l’actualitat que assegurava que “la música clàssica s’havia tornat tan dissonant i complexa que ningú la podia comprendre, ni tan sols els compositors. El minimalisme ho va volar tot per l’aire i va fer que començara de nou, amb un pols bàsic i repeticions”.
Manuel Comesaña exposa en el llibret que en el disc “fanfàrries brillants donen pas a polsos inestables que acaben hipnotitzant-te. Grups harmònics densos creen una espècie de nou romanticisme estatunidenc que està clarament inspirat en l’europeu”. Comesaña indica que Adams “se submergeix en les partitures de les avantguardes de postguerra i, alhora, té el desenfade i la immediatesa del rock i la frescor del jazz”; i considera que és “una veu personal, homogènia i recognoscible en els primers compassos de qualsevol de les seues obres. La seua música destil·la el contemporani i té, per a ser acadèmica, un públic més que considerable”.
El compositor gallec, que enalteix el “colossal” treball de Josep Vicent, ADDA Simfònica, el Quartet Casals i de l’enginyer de so i productor Fernando Arias, conclou que “The american icon, és un projecte valent, la seua producció i execució és impecable, el seu poder sensorial indiscutible i el so és senzillament excel·lent. La meua més sincera enhorabona”. Apunta que capturar l’esperit de John Adams i les seues obres no és senzill, “és un compositor complex que s’escolta fàcilment”. I respecte a l’enregistrament, destaca que “la direcció de l’orquestra i solistes ha de ser estricta. El llenguatge és diferent i molt precís. El so, l’enregistrament, que a més és en directe, ha d’estar molt ben programada en tots els seus aspectes per a deixar un registre tan natural i lluminós”.

“Nou romanticisme minimalista”
Josep Vicent assegura que “The american icon és un disc molt especial per a mi perquè és un recorregut per composicions del mestre John Adams que representen un estil molt rellevant en la història de la música. Ell obri una nova manera d’entendre el minimalisme estatunidenc influenciat per la tradició europea, com un nou romanticisme minimalista”. El director destaca que “incloem en l’àlbum obres emblemàtiques del seu repertori però la partitura central, Absolute Jest, la fem conjuntament amb el Quartet Casal, una de les formacions de corda espanyoles més prestigioses i una de les més importants del món. L’obra és molt energètica amb una càrrega emocional molt alta lligada amb la tradició i modernitat”.
El responsable artístic de ADDA Simfònica assenyala la seua il·lusió per publicar “un disc modern que ens connecta des del passat cap al futur. La música d’Adams és un símbol de com es pot ser alhora renovador, trobar un llenguatge personal i no perdre la connexió amb les audiències”. I recorda que “jo estic vinculat amb la seua música des que el vaig conéixer fa molts anys dirigint a l’Orquestra Real del Concertgebouw d’Amsterdam i vaig tindre l’ocasió de treballar baix la seua batuta. Des d’eixe moment no he parat d’interpretar-la”.
Fernando Arias, subratlla que “aquest treball discogràfic ret homenatge al compositor John Adams, un compositor de referència del minimalisme i una icona americana de la música contemporània”. El director d’ARIA classics, músic i enginyer de so, remarca “la gran labor de Josep Vicent al capdavant de prestigioses formacions com ADDA Simfònica i el Quartet Casals en aquesta ambiciosa producció registrada en directe”.
Cinc Premis Grammy
Adams, que ha sigut guardonat i reconegut en nombroses ocasions, compta amb cinc Premis Grammy, un Premi Pulitzer de Música, sis doctorats honoris causa de diverses universitats (Northwestern, Harvard, Yale…) i és Cavaller de l’Ordre de les Arts i Lletres pel Ministeri de Cultura francés i membre de l’Acadèmia Estatunidenca de les Arts i Lletres.
El compositor, que s’ha prodigat en molts gèneres (solista, cambra, orquestral, òpera i oratori) també va rebre el Premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA, el millor dotat a Espanya, “per crear una veu única que combina la complexitat musical i la connexió amb el públic a través d’una rica paleta d’emocions” allunyar-se de les rigideses i els formalismes, segons el jurat.
Quartet Casals i ADDA Simfònica
El Quartet Casals, fundat en 1997 a l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid, actua a les sales de concert més prestigioses del món, com el Carnegie Hall de Nova York, la Philharmonie de Berlín, la Philharmonie de París, el Konzerthaus i el Musikverein de Viena, el Concertgebouw d’Amsterdam o el Suntory Hall de Londres. L’agrupació, integrada per Abel Tomàs (violí), Arnau Tomàs (violoncel), Jonathan Brown (viola) i Vera Martínez-Mehner (violí), compta amb una important discografia en la qual ha interpretat a compositors espanyols i grans clàssics de la música. El quartet s’ha vist profundament influït pel seu treball amb compositors coetanis, especialment György Kurtág, i ha estrenat quartets escrits per destacats autors espanyols contemporanis.
En reconeixement a la seua excepcional contribució a la vida cultural de Catalunya i de tota Espanya, el Quartet Casals ha sigut distingit com ambaixador cultural per la Generalitat de Catalunya i el Institut Ramon Llull. Entre els seus guardons destaquen el Premi Nacional de Música (2006), el Premi Nacional de Cultura de Catalunya (2016), el Premi Ciutat de Barcelona (2005) i la Medalla d’Honor que atorga l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid (2024).
ADDA Simfònica, un projecte artístic de Josep Vicent que impulsa la Diputació d’Alacant des de 2018, s’ha revelat com una de les formacions amb més projecció del panorama musical; va ser reconeguda en 2023 amb dos nominacions dels Grammy Llatins, una dels Grammy americans i tres de l’Acadèmia de la Música d’Espanya pel disc Ritmo: The Chick Corea Symphony Tribute, produït per Fernando Arias, director d’ARIA classics, segell que va publicar el disc The Latin Rites amb ADDA Simfònica, nominat en la categoria de Millor Àlbum de Música Clàssica en els Grammy Llatins, guardons que van tornar a reconéixer, un any després, el treball de la formació i del seu director en 2024.
Nominacions en els Premis ICMA
En els últims anys, altres produccions d’ARIA classics han sigut reconegudes internacionalment i el segell ha recabat nominacions en els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) en 2024, considerats els Grammy de la música clàssica, per treballs com Roots, the ADDA concert i {Algo}ritmo dels pianistes Josu De Solaun i Juan Floristán, respectivament; i per Totentanz, un àlbum del solista De Solaun amb l’Orquestra de Moràvia, dirigida per Jonathan Pasternack en 2025.
En el catàleg d’ARIA classics es troben rellevants formacions i músics com ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, Josu de Solaun, Juan Floristán, Gabriel Ureña y Patxi Aizpiri, Lucía Veintimilla, Trio Spleen, Gonzalo Devesa, Cuarteto Latinoamericano Entrequatre, Alberto Blanco Bohigas, María Cueva y Jacobo de Miguel, Tatiana Lisnic & Britt Arend, Rumen Cvetkov & Ludmil Angelov, Joan Enric Lluna o Gregorio Nieto. Entre els pròxims projectes, cal destacar els que realitzarà amb Gregorio Nieto & London Symphony Orchestra, ADDA Simfònica & Paquito D’Rivera & Josu De Solaun, Juan Barahona & Cristina Cordero, Francisco Fierro, Adolfo Gutiérrez Arenas & Josu De Solaun, o amb el grup berlinés Trio Lirico, liderat per Franziska Pietsch.
The american icon és l’últim treball d’un segell discogràfic, fundat en 2019 per Fernando Arias, que aspira a ser un referent de la música clàssica mitjançant cuidades i acurades produccions i col·laboracions amb prestigiosos artistes i formacions nacionals i internacionals. La seua trajectòria com a músic d’orquestra durant 33 anys possibilita la visió i la fusió entre les facetes de la interpretació i la producció, i una relació entre art i tècnica equilibrada.
Enginyer de so i productor
Fernando Arias (1974, Avilés), és un músic, enginyer de so i productor especialitzat en música clàssica, àmbit en el qual compta amb més de 20 anys d’experiència treballant en ARIA classics i per a prestigiosos segells com Naxos, Warner Classics o Sony Classical. És llicenciat en Percussió clàssica pel Conservatori Superior de Música d’Oviedo i el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París. Entre 1999 i 2020 ha sigut el timpanista principal d’Oviedo Filarmonía, passant posteriorment a ser el Principal Timpanista convidat de l’Orquestra Filharmònica de Malta.
Com a productor musical ha tingut l’oportunitat de gravar númerosos discos amb algunes de les més prestigioses orquestres i solistes, tant a nivell nacional com internacional, com la Nacional d’Espanya, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Ràdio Televisió Espanyola, London Symphony Orchestra, Oviedo Filarmonía, Simfònica del Principat d’Astúries, Real Filharmonía de Galícia, Extremadura, Màlaga, Granada, Malta Philharmonic Orchestra, Robert Schumann Philharmonie, Musicae Antiquae Collegium Varsoviense, entre altres.
Comentarios