MARQ

www.marqalicante.com

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 10.00 a 19.00 hores

Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores

EXPOSICIÓ PERMANENT

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.

Visita guiada castellà:

– De dimarts a dissabte: 12.30, 16.00 i 17.00 hores

– Domingo: 12.30 hores.

Visita guiada valencià:

– Sabados i diumenges: 10.30 hores

Visita guiada anglés:

– Sabados i diumenges: 11.30 hores

JACIMENTS

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

– De dimarts a divendres: 12.00 hores

– Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

– Diumenges: 12.00 hores

PASSADA EXTRA EN ANGLÉS DIUMENGE 17 NOVEMBRE: 10.30 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

– De dimarts a divendres: 12.00 hores

– Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

– Diumenges: 12.00 hores

Visita guiada en valencià:

– Diumenges 13 d’octubre a les 10.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i arreplega en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític. Venda d’entrades en www.marqalicante.com

LA COVA ROMANDRÀ TANCADA FINS A MITJAN MARÇ PER A EVITAR LES MALES CONDICIONS CLIMATOLÒGIQUES

o Torre Almohade d’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Diumenges: 11.30 hores

o Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

Horari

Dilluns tancat

Dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00 hores

Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores

EXPOSICIÓ PERMANENT

o El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.

El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.

El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

L’exposició permanent s’ha renovat amb la incorporació de tres depòsits procedents de la col·lecció del Museu Nacional del Romanticisme amb les obres de José Aparicio Inglada, La família de Gaspar Soliveres; Antonio Gisbert Pérez, Retrat del Rei Amadeu de Savoia; i Federico Madrazo i Küntz, Retrat de Mercedes de Madrazo i Rosers. Grans mestres de la pintura espanyola que van definir l’art espanyol del segle XIX.

D’altra banda, i en col·laboració amb el Museu del Prado, s’ha substituït per a la seua restauració el quadre Orfes de Fernando Cabrera per les dotze de Cecilio Pla, el primer gran èxit de l’artista de temàtica social.

· VISITES EDUCATIVES: De dimarts a divendres, en horari de 10.00 a 14.00 hores.

El Museu de Belles Arts d’Alacant, MUBAG, presenta el renovat programa educatiu per al curs 2024/2025 centrat en l’exposició permanent El segle XIX. La col·lecció a la llum. Les activitats estan adaptades al currículum de cada nivell educatiu i pretenen acostar als escolars la col·lecció d’art del museu des d’una perspectiva lúdica i formativa. El servei és gratuït i estarà disponible fins al 15 de juny de 2025. A més, les visites s’ofereixen en castellà i valencià. Les reserves han de realitzar-se amb dues setmanes d’antelació en mubag@esatur.com

· VISITES GUIADES:

Per a més informació i reserves www.mubag.es. També es poden concertar les visites a través de formularis web, en el telèfon 663.568.834 o en el correu electrònic mubag@esatur.com

o Studiolo. Una mirada a la col·lecció de Candela A. Soldevilla

Des de l’hall de la planta baixa i al llarg de tota la primera planta, la Col·lecció Studiolo de Candela A. Soldevilla, dialoga, en clau contemporània, amb l’exposició permanent del MUBAG ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, oferint una anomenada a la reflexió sobre temes universals. Comissariada per Alicia Ventura, la idea és que el públic connecte amb les peces des d’una perspectiva distinta a través de 36 obres diferents -30 escultures, 4 dibuixos, 1 oli i 1 fotografia-, creades per 31 artistes d’èpoques i estils diversos de prestigi nacional i internacional com Eduardo Arroyo, David Nash o Ana Laura Aláez i altres de caràcter més emergent com Federico Granell o Cristina Avello. Cadascun destaca per la tècnica emprada per a representar el tema, encara que el nucli central de totes les obres siga el cap. Es troben escultures en bronze, en fusta, resina o fins i tot algeps dental, com a contrapunt que enriqueix l’exposició del MUBAG, centrada més en la pintura.

o Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic

La mostra ‘Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic’ completa l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Situada en la zona del gabinet, els seus més de seixanta peces, transporten al visitant a dos importants moments culturals que van marcar l’Alacant del segle XIX. D’una banda, la creació de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, el primer centre oficial de belles arts pel qual van passar figures de renom que van introduir a principis del segle XIX el neoclassicisme en terres alacantines. Per l’altre, el col·leccionisme d’art de famílies burgeses que van sorgir a mitjan segle degut a la bonança del comerç i van veure en els romàntics l’estil ideal per a ser retratats.

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o Abstracció geomètrica. Pioners de l’il·lusionisme òptic en la col·lecció

Amb motiu del centenari del naixement d’Eusebio Sempere aquesta mostra, que se situa prèvia a l’exposició dedicada a l’artista alacantí, ofereix una selecció de les figures més rellevants del moviment geomètric que es conserven en la col·lecció. Artistes que a mitjan segle XX van revolucionar l’avantguarda plàstica desenvolupant obres amb colors plans en les quals s’analitza la geometria a la recerca d’una nova representació del moviment i la llum, i en les quals la visió de l’espectador completa el resultat final d’aquestes.

EXPOSICIONS TEMPORALS

· ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’

L’exposició presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de 90 esbossos, apunts i dibuixos datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi 200 treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència les temàtiques desenvolupades per l’artista com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides d’Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.

CONCERTS CONSERVATORIS

Conservatori Superior de Música Óscar Esplá, dimarts 26 de novembre

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

· Catàleg exposició temporal ‘Dalí Metamorfosis’

Amb motiu de l’exposició ‘Dalí. Metamorfosi’, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual s’arrepleguen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica d’obres que la componen.

· Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

– Quaderns del MUBAG 02 Des del Museu es llança el tercer nombre de Quaderns del MUBAG, una extensa publicació que se centra en divulgar les exposicions i activitats que s’han desenvolupat en el Museu al llarg del 2023, així com a publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. Aquest nou número inclou articles dedicats a Joaquín Sorolla, Lorenzo Casanova, Emilio Varela, Juan Navarro Ramón i Elena Aguilera, entre altres. A més, en un apartat especial s’acostarà la història del Museu i el seu recent reconeixement.

– Quaderns del MUBAG – Extra 02 La revista s’acompanya d’un nou suplement titulat La desmaterialització de l’escultura contemporània d’Alacant, en el qual s’analitzarà la influència exercida pels artistes Julio González (1876-1942) i Pablo Picasso (1881-1973), en particular, i en l’escultura moderna, en general, sobre els escultors d’Alacant centrant-se en els conceptes de desmaterialització, minimalisme, transparència i ingravitació.

ADDA

https://addaalicante.es

Les nostres bandes i orquestres: Conservatori Óscar Esplá

El dilluns, 25 de novembre a les 20.00 hores, la banda simfònica del Conservatori Superior de Música d’Alacant Óscar Esplá oferirà un concert gratuït.

Cicle Almantiga: Enrike Solinís

El Cicle Almantiga oferirà el dimarts 26 de novembre, a les 19.00 hores, el concert Quintets amb guitarra de Luigi Boccherini interpretat pel guitarrista Enrike Solinís.

Cicle Cambra: Joaquín Palomares/Bruno Canino

El violinista Joaquín Palomares i el pianista Bruno Canino protagonitzaran una nova jornada del Cicle de Cambra. El divendres, 29 de novembre a les 19.00 hores amb el concert Integral de les sonates per a violí i piano de J. Brahms.

ADDA Simfònica: Orfeó Donostiarra

CONCERT EN BENEFICI DELS DAMNIFICATS PER LA DANA

El diumenge 1 de desembre ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, oferirà el concert “Carmina Burana” al costat de l’Orfeó Donostiarra, així com les veus de la soprano Sabrina Gárdez, el sopranista Rafael Quirant i el baríton Milan Perišić. El programa està compost per Daphnis et Chloé, Suite núm 2, de Ravel, i Carmina Burana de Carl Orff. La recaptació de les entrades i de la Fila 0 (compte: ES94 0081 0693 61 0002423445) es destinarà a pal·liar els danys produïts per la catàstrofe de la DANA a la província de València.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

‘Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona’

Amb motiu del ‘Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona’, que se celebra el 25 de novembre, la companyia alacantina ClownDestino tractarà aquest tema a partir de l’espectacle “Micromaqué?”. L’acte, que tindrà lloc el dilluns, 25 de novembre a les 19.00 hores a la Casa Bardin, es completa amb la projecció del curtmetratge “Bé, bé”, d’Álvaro García Company, protagonitzat per Elena Furiase, actriu guardonada en quatre festivals per aquest treball.

Presentació Ajudes a la investigació IAC (1)

El departament de Publicacions i Investigació ha organitzat dues sessions per a presentar els treballs seleccionats per a rebre alguna de les ajudes a la investigació que convoca anualment el IAC. La primera sessió serà el dimarts, 26 de novembre a les 18.30 hores, i la segona el dimarts 3 de desembre, a les 18.30 hores. Ambdues, a la Casa Bardin.

‘Club de Còmic’: X-Men

Aquesta nova sessió del ‘Club de Còmic’, que es va ajornar per la DANA, serà a la Casa Bardin, el dimarts, 12 de novembre a les 19.00 hores, moderada per Dani Simón i sota el títol ‘X-Men com a metàfora de la discriminació de minories’. Requereix inscripció en bit.ly/clubcomic3

Poligrafies

La Casa Bardin acollirà el dimecres, 27 de novembre a les 17.30 hores, la presentació dels treballs realitzats en els tallers de “Poligrafies”, una trobada entre artistes de dues disciplines: la gràfica i la musical, per a treballar en la creació conjunta en la concepció de partitures gràfiques. En aquesta ocasió es presentaran els treballs realitzats en els tallers realitzats dins d’aquesta activitat.

Club de Cinema: Paràsits i la crítica social al cinema de gènere

La Casa Bardin acollirà el dimecres, 27 de novembre a les 19.00 hores un col·loqui per a analitzar la pel·lícula Paràsits (2019) de Bong Joon-ho, explorant la seua aguda crítica social i la seua capacitat per a reflectir les desigualtats a través del thriller i la comèdia negra. La participació requereix inscripció prèvia en bit.ly/clubcines

Lliurament Premis del Documental Alacantí

El Museu de Belles Arts d’Alacant (MUBAG) acollirà l’acte de entreta de la III edició dels Premis del Documental Alacantí el pròxim 29 de novembre, a les 18.30 hores. Els premiats són els documentals “Sempere: Geometria de l’intemporal”, de Lucía Sol Spinelli, guardonat amb 3.000 euros, i “La quarta barra”, de Thais Peñalver i Santiago García, amb una dotació de 2.000 euros. També s’han concedit dues mencions, una a “La decisió de Joaquina”, de Luis Javier Falcó, i una altra a “Poble de peix”, de Marta Asensi i Jaume Lloret.

Exposició ‘Canelobre 40/75’

La Casa Bardin acull una exposició de portades de la revista Canelobre que edita el IAC amb motiu dels quaranta anys de la seua publicació i els seus 75 volums.

Enllaç al portal digital

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac

MUBOMA

www.muboma.com

El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.