Alacant celebra el 26 de juliol que eixe mateix dia de 1490 Fernando el Catòlic va atorgar el títol de ciutat. L’Arxiu Municipal se suma a aquesta efemèride i ha organitzat tres exposicions, “De vila a ciutat. Concessions reals a la ciutat d’Alacant” que inclou el fascímil del pergamí signat pel rei; “La transcendència històrica del regnat d’Alfons X el Savi a Alacant” que s’exposa en els finestrals; i “Celebració de les Festes Tradicionals d’Alacant” a l’interior de l’edifici.
La regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, ha assenyalat “la importància de la documentació del pas de vila a ciutat en un document signat per Fernando el Catòlic que s’ha conservat aquests 535 anys i que custodia el nostre Arxiu Municipal que exposa un facsímil juntament amb altres concessions reals en diferents moments de la història”.
A més, l’edil ha explicat que “enguany hem volgut destacar també amb una exposició la importància de les nostres festes tradicionals perquè de les més antigues hi ha constància des d’abans de la concessió del títol de ciutat”.
En aquest sentit, aquest divendres l’Arxiu Municipal ha rebut la visita del president de Federació de Festes Tradicionals, Vicente Giner, i de representants infantils i adultes de diferents festes, que han pogut veure les exposicions amb les explicacions de la directora de l’Arxiu Municipal, Susana Llorens, i de la regidora de Cultura.
En “De vila a ciutat. Concessions reals a la ciutat d’Alacant” es pot veure el facsímil del pergamí original del títol de ciutat a la vila d’Alacant signat per Fernando el Catòlic, així com altres concessions reals d’Alfons X el Savi i reis de la Corona d’Aragó, amb una explicació de cadascuna d’elles.
Per part seua, en els finestrals exteriors de l’Arxiu Municipal es pot veure “La transcendència històrica del regnat d’Alfons X el Savi a Alacant” per a la qual s’han seleccionat documents, manuscrits, impresos i publicacions que expliquen la vida d’Alfons X i el seu regnat, així com la petjada que va deixar a la ciutat.
I en “Celebració de les Festes Tradicionals a Alacant. Corpus Christi, Raval Roig, Sant Antón, Tabarca, Sant Roque i Sant Gabriel” s’exposen fotografies d’entre 1935 i 1945 de diferents moments de les festes com a danses i nanos i gegants, així com una selecció de llibrets d’algunes de les festes dels barris més antics d’Alacant.
Comentarios