L’Ajuntament d’Alacant treballa en la recuperació i posada en valor d’un nou jaciment arqueològic en L’Almadrava, on s’han trobat restes d’una vila romana vinculada a Lucentum, que va estar operativa entre els segles III a. C i IV d. C., que es van a musealizar perquè es puguen recórrer i conéixer. Es tracta d’una zona en la qual ja s’havien realitzat alguns sondatges arqueològics en 2009, que ara s’estan completant en el marc del projecte de reurbanització de l’entorn de L’Almadrava. Com a resultat d’aquests treballs, s’han trobat fonamentacions d’habitatges pertanyents a una vila romana, abundants restes de ceràmica, alguns d’ells molt ben conservats, i monedes de l’època, així com una bassa de combustió islàmica. Encara s’està treballant en l’excavació del jaciment per part de l’empresa especialitzada Arpa Patrimoni, amb la supervisió del departament municipal de Patrimoni Integral, per la qual cosa podrien aparéixer més troballes.
«Amb el descobriment i posada en valor d’aquesta vila romana sumem al ric patrimoni arqueològic d’Alacant un nou jaciment d’incalculable valor, que convertirem en un museu a l’aire lliure perquè els alacantins i visitants coneguen millor el passat de la ciutat”, destaca l’alcalde, Luis Barcala, que ha supervisat els treballs d’excavació del jaciment al costat dels regidors d’Urbanisme, Rocío Gómez, i Cultura, Antonio Peral.
Una vegada es completen les tasques d’excavació, es durà a terme un procés de museïtzació i posada en valor de les troballes. Així, està previst que les estructures d’habitatges trobats, de les quals en aquests moments a penes queden els fonaments, es recresquen almenys en alguns punts perquè els visitants coneguen com eren aquestes estades. A més, s’instal·laran passarel·les per als vianants de fusta amb les quals es podrà realitzar un recorregut que permeta contemplar de prop aquestes estructures, així com panells amb informació sobre les troballes.
El jaciment romà quedarà integrat en l’entorn reurbanitzat i renaturalitzat de L’Almadrava, una actuació que s’està executant en aquests moments i que contempla una inversió de 5,1 milions d’euros.
Troballes
El jaciment romà de L’Almadrava, en el qual ja s’havien realitzat alguns sondatges arqueològics en 2009, ha revelat, a més de les estructures d’habitatges, monedes i abundant material ceràmic, en algunes ocasions molt ben conservat, que dona una valuosa informació dels moments d’ocupació del jaciment. S’han documentat ceràmiques campanienses (entre el s. II a. C. i el s. I d.C), ceràmiques ibèriques pintades, monedes del període de Antonino Pío (138-161 d. C.), ‘terras sigillatas’ de diversa procedència i tipologia amb cronologies entre el s. I i III d. C., ceràmica de parets fines del s. I d. C. i ceràmica comuna de diversa tipologia i procedència.
Això permet deduir que en la zona es va donar una ocupació bastant prolongada en el temps, entre els segles III a. C. i l’IV d. C. si s’ha de jutjar per alguns dels materials trobats, sent el moment de major esplendor els segles I-II d. C. en època altoimperial romana, ja que les ceràmiques més luxoses són d’aquests moments. El jaciment guardaria relació directa amb la pròxima Lucentum, encara que amb una ocupació més àmplia en el temps.
Reurbanització de l’entorn
La reurbanització de l’entorn de L’Almadrava està inclosa en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i, en concret, del Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí, finançat amb fons europeus Next Generation.
A més de la posada en valor del jaciment arqueològic, l’actuació contempla la regeneració ambiental de L’Almadrava i la creació de nous espais d’esplai en una àrea d’actuació de 25.000 metres quadrats.
Redactat pel Grup Aranea i executat per Mediterrani d’Obres i Asfalts, el projecte d’urbanització preveu diverses actuacions per a millorar les característiques de mobilitat, accessibilitat i seguretat.
A més, crearan un sistema sostenible de drenatge en cas de pluges fortes que permet reduir la velocitat de l’aigua d’escorrentia, canalitzant els seus recorreguts. Per a això es construirà un aljub de 786 m³ amb la funció de retenció de les pluges i el seu posterior abocament a la xarxa, així com un canal obert que permeta minimitzar els arrossegaments a la platja i un canal filtrant.
En paral·lel, està prevista la restauració paisatgística i renaturalització de l’entorn per a generar un espai més atractiu amb nova vegetació i amb una actuació de conservació de la ja existent, al mateix temps que es modificarà la topografia per a aconseguir recorreguts per als vianants accessibles. Les calles Corbeta i Almadrava es converteixen en zona de vianants per a potenciar el caràcter de parc situat al costat de la mar i amb això mantindre la seua essència d’espai natural dotat amb mobiliari urbà, zones de descans, jocs infantils, llavapeus, fonts, aparcabicis, passarel·les de fusta i de formigó, cadires i bancs. Aprofitant l’actuació, es renovarà el col·lector existent.
D’altra banda, traslladaran el quiosc que estava situat en Domini Públic Marítim Terrestre a una zona verda condicionada amb l’objectiu d’activar l’espai públic generat i se substituirà l’edifici de serveis d’emergències de l’Ajuntament per una peça semienterrada amb una coberta vegetal.
Comentarios