Divendres que ve 4 d’abril, la companyia de teatre de Petrer Aquí te pillo aquí teatro estrena en el Teatre Cervantes el seu nou muntatge teatral “La Casa de Bernarda Alba”, un projecte del qual, en la roda de premsa, el regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha dit que és “una cosa que serà durant anys molt recordat al poble perquè és d’eixos projectes culturals que sempre deixen empremta”, per la qual cosa ha animat a la gent al fet que “ens acompanyen en aquesta estrena”, podent comprar les seues entrades a través de la web de l’Ajuntament, en l’enllaç: https://petrer.es/events/2025-04-04-teatro-la-casa-de-bernarda-alba/.
La coneguda actriu local i directora del muntatge, Begoña Tenés, ha confessat que “és un projecte molt important per a nosaltres i d’una gran responsabilitat, potser més que altres vegades, perquè és un text tan conegut per tot el món, un clàssic de la literatura dramàtica contemporània”, la qual cosa, segons Tenés, “fa que la responsabilitat siga major, perquè el que més el que menys ja l’ha vista representada, o la llegit o ha vist la pel·lícula, tothom coneix la història”.
Per això, sobre la base d’eixos antecedents, la directora ha mostrat la intenció que “nosaltres volem que no siga una vegada més de Bernarda Alba, que siga una cosa que nosaltres recordem sempre i el públic també”.
L’enfocament nou que ha plantejat la companyia Aquí te pillo aquí teatro per a aquest clàssic és passar tota la poètica i les emocions tan fortes d’aquesta obra escrita per Federico García Lorca per “el tamís de la quotidianitat i fer d’eixa història tan extrema una cosa realista, una cosa possible, alguna cosa que poguera ser quotidià en uns altres temps”, en paraules de Tenés.
Com ha comentat Elia Verdú, una de les actrius del repartiment, l’obra planteja “un tema molt actual, un tema universal, que és el sotmetiment de les dones a uns certs aspectes que sempre han estat impulsats pel patriarcat i que hui dia encara es mantenen”.
Així, després de la mort del seu segon espòs, Bernarda Alba, una vídua dominant i autoritària, imposa un dol rigorós i asfixiant per huit anys a les seues cinc filles, reflectint a la perfecció la realitat d’una societat patriarcal. Aquesta situació desferma una lluita entre les filles per la llibertat, l’amor i els desitjos personals, una bomba de rellotgeria insostenible que, irremeiablement, desencadenarà la tragèdia i centenars de matisos per descobrir sobre l’escenari.
El repartiment de l’obra està integrat per Mario Lorenzo, en el paper de Bernarda Alba; Pilar Yagüe com Poncia; Ana Rivendel, Cristina Ortega, Elia Verdú, Asun Vilella i Mery Mendiola com Adela, Martiri, Magdalena, Angoixes i Amelia respectivament, les filles de Bernarda; Emi Serrano, com la mare de Bernarda; M.ª Carmen Gil com la criada; Celia Linares com a Prudència, una veïna; i Yolanda Ledesma com una captaire.
Respecte al fet que el paper de Bernarda Alba siga representat per un home, Begoña Tenés ha dit que “hem apostat per una Bernarda interpretada per un home, però Bernarda en la nostra obra és una dona perquè, al final, Bernarda simbolitza el paper de la masculinitat en eixa època en la qual repressió i la falta de llibertat de les dones eren tan propiciades pels homes”.
MÚSICA EN DIRECTE
Un dels diversos atractius del muntatge és que comptarà amb música en directe, la qual cosa, en paraules de l’actriu Elia Verdú, “quedarà preciós perquè la música en directe és molt concorde al lloc de l’acció, una casa andalusa, i la música és molt important perquè potencia les accions que ocorren”.
Concretament, la música serà interpretada per Cheli Fernández al calaix flamenc i Guillermo Ram a la guitarra flamenca.
AGRAÏMENTS
Begoña Tenés ha posat en valor la col·laboració del Grup Fotogràfic Petrer, contant que cinc fotògrafs del la associació “van ser a les cases coves del castell fent-nos un súper reportatge que reflecteix a la perfecció l’estètica molt realista de l’obra”, fotografies amb les quals la companyia està promocionant aquests dies l’obra en les seues xarxes socials d’Instagram i Facebook. També ha expressat les gràcies a Perruqueria Octavio, M.ª José i Octavio “que han ajudat en la caracterització de les actrius”.
Comentarios