La companyia madrilenya caraBdanza arriba a Sant Joan d´Alacant amb la seua última obra artística, Four Seasons. Creada en plena pandèmia, el director i coreògraf de la companyia, Gonzalo Díaz, ha volgut en aquesta nova funció parlar de l’amor en tots els seus sentits i expressions: passional, espiritual, compromés i solidari. Un emotiu passatge de sensacions a ritme de la recomposició que el músic Max Richter realitza de les Quatre Estacions de Vivaldi. L’obra es representarà a Sant Joan d´Alacant divendres que ve 13 de desembre en el Auditori Antonio Gil a les 20 h. Preu: gratuït (amb reserva en la web: https://santjoanentradas.es/ )
Four Seasons o quatre maneres de comprendre l’amor
L’amor és el punt de partida d’aquesta obra. El sentiment més humà que condiciona la majoria de les decisions que la persona pren al llarg de la seua vida. Però, realment entenem l’amor? Sobre aquesta pregunta, els 10 ballarins de la Companyia caraBdanza edifiquen una dramatúrgia corporal on es dialoga sobre l’amor gràcies a un joc de duetos, solos i balls grupals que aprofundeixen en la bellesa i l’amor amb la dansa neoclàssica com a base artística.
Ja l’antiga Grècia Clàssica distingia quatre tipus diferents d’amor, per a definir les diferents relacions personals i els motius que ens mouen a estimar. EROS, com l’amor passional, carnal i més instintiu; STORGÉ, com a amor compromés i durador que es cultiva al llarg de la vida; PHILIA, l’amor de germanor, la solidaritat amb el proïsme i la cerca del bé comú i ÀGAPE, l’amor espiritual, incondicional i de devoció.
La dramatúrgia de Four Seasons relacionarà els quatre cànons clàssics de l’amor clàssic amb les quatre estacions, les quals també afecten en certa manera els sentiments de cada individu i a la forma en la qual es relacionen les persones amb l’entorn. Per a això, la nova proposta artística de caraBdanza agafa com a base musical la recomposició de Max Richter de la partitura clàssica de Vivaldi. Com a estructura dramàtica s’aprofundeix en la composició clàssica de les tragèdies gregues; utilitzant els “episodis” per a aprofundir en les idees abstractes i metafòriques de l’amor a través del llenguatge neoclàssic de la dansa i els “estásimos” que serviran de transicions entre les diferents estacions. Cadascun dels amors i cadascuna de les estacions van teixint aquesta peça artística d’uns 60 minuts que va acompanyada d’un text original, escrit per la dramaturga Beatriz Bergamín i en el qual es plasmen les idees investigades sobre el tipus d’amor desenvolupat en l’escena. caraBdanza ha comptat per al treball coreogràfic de Four Seasons amb Luisa María Arias, qui fora primera ballarina solista de la Companyia Nacional de Dansa i mà dreta de Nacho Duato.
La posada en escena de Four Seasons no sols vol que el cos, el moviment i la quietud, la música i el silenci compten com a subjectes perquè l’espectador senta, sinó que l’obra i els seus coreògrafs volen que tots els elements en l’escenari es complementen i transmeten sensacions a l’espectador. Des del vestuari dels ballarins, creat per Carmen Granell i basat en una indumentària de la Grècia Clàssica, o l’escenografia dissenyada per Miguel Ángel Ramos amb la presència de videoprojeccions d’imatges reals i abstractes, així com la il·luminació, ajudaran a embolicar a ballarins i espectador en un cercle d’amor i emocions.

Four Seasons
Direcció Coreogràfica: Gonzalo Díaz Asistente coreogràfic: Luisa María Arias
Dramaturgia i Textos: Beatriz Bergamín Audiovisuals: Miguel Ángel Ramos Castillo
Diseño d’il·luminació: Jesús Lucio / Vestuario: Carmen Granell
Ballarins: Marta Carmona / David Grimaldi / teresa Poveda / Diego Rodríguez / María Llop / Lisa Mazzei / Winnes Borbó / Iris García del rei / Jimena Baguls i verònica Marini.
Coproducció: caraBdanza i Teatre José María Rodero de Torrejón de Ardoz.
Sobre caraBdanza
caraBdanza, Companyia de dansa contemporània, es funda a Madrid en 2007 sota la direcció artística de Gonzalo Díaz. El treball desenvolupat des del primer moment per la Companyia està situat en un estat intern, en el qual cada persona involucrada entra en contacte aconseguisc mateix, les seues emocions, la seua història, les seues idees i connecta amb l’entorn. Gonzalo Díaz en la seua labor de coreògraf fa un treball de creació personal amb elements interdisciplinaris, després de la cerca d’un llenguatge propi que crea a través de la dansa contemporània, on la tècnica troba el seu lloc de rellevància. Seguint aquesta línia de treball s’incorporen diverses coreografies obrint la companyia a nous coreògrafs convidats. caraBdanza és un grup estable que es nodreix amb la qualitat artística dels seus ballarins. La companyia ha rebut el reconeixement pel seu treball amb l’obtenció de diversos premis com en el XXI Certamen Coreogràfic de Madrid, el 2n Premi del Certamen Internacional de Dansa Burgos – Nova York i ha participat en prestigiosos festivals de dansa com Madrid en Dansa o Alt Jonio International Danse Festival d’Itàlia, entre altres. Entre les seues últimes coreografies es destaca accIDent, Links o els treballs de dansa per a tota la família on el projecte didàctic vol acostar aquest art escènic als més xicotets i on es destaca l’adaptació de l’obra de Lewis Carrol Alicia al País de les Meravelles o un curiós Trencanous.
Comentarios