La Universitat d’Alacant inaugura el dimecres 9 de juliol, la XIII edició del Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA, una consolidada aposta cultural de la Universitat d’Alacant i la Fundació Universitària l’Alcúdia d’Investigació Arqueològica. El festival inclou aquest any sis representacions teatrals a l’aire lliure, dividides en dos apartats, Teatre de l’Ensenyament, aquesta setmana, i Teatre Professional, la setmana vinent, cadascun integrat per tres representacions al voltant de mites i llegendes de la tradició grecollatina, des de perspectives clàssiques i contemporànies.
La jornada inaugural de demà dimecres començarà a les 21.30 hores amb els parlaments institucionals, als quals seguirà, a les 22 hores, la representació de La Odisea según Penélope, amb entrades esgotades, una adaptació lliure del clàssic homèric dirigida per Francesc Sanguino, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UA. Hi seguiran Otelo, basada en la tragèdia de William Shakespeare, presentada per la Companyia de Teatre UMH, el 10 de juliol; i Las Troyanas, obra guanyadora del VIII Certamen Escolar de Teatre Grecollatí de la UA, interpretada pel Grup de Teatre IES Misteri d’Elx, l’11 de juliol.
La setmana vinent estarà dedicada al Teatre Professional amb destacades produccions: Rey Lear, de la Companhia do Chapitô, un reconegut grup portuguès que es distingeix per la seua originalitat i humor en la reinterpretació de clàssics, el 16 de juliol; Hamlet.02, una innovadora adaptació i direcció de Sergi Belbel del clàssic shakespearià, que explora dilemes contemporanis amb una posada en escena actual, el 17 de juliol; i Las Bingueras, una versió molt lliure de Les Bacants d’Eurípides, a càrrec de Las Niñas de Cádiz, la companyia andalusa coneguda pel seu estil irreverent i la seua habilitat per a fusionar comèdia i crítica social, que clausuraran l’edició d’enguany, el 18 de juliol.
De manera paral·lela al programa teatral, els assistents podran participar, un any més, en el Programa de visites guiades temàtiques al lloc arqueològic, organitzades per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH). Aquest programa inclou cinc visites temàtiques en les quals es donaran a conèixer les últimes novetats de la investigació de la UA i les restes arqueològiques més rellevants de la col·lecció museogràfica en el Jaciment. Totes les visites tindran lloc a les 20 hores, amb una duració de 30 min, i amb caràcter gratuït per a aquelles persones que tinguen entrada adquirida per a la representació teatral d’aquest dia.
Les visites començaran el dijous 10 de juliol amb «Coneix les termes orientals», a càrrec de l’investigador principal del Projecte Astero. Termes orientals, Jaime Molina. El divendres 11, Ana Ronda, arqueòloga responsable de l’Àrea de Catalogació de la Fundació l’Alcúdia, guiarà la visita «Conèixer Ilici a través dels seus materials». Hi seguirà «Entre tresors. Peces clau en la història del sud-est peninsular», el dimecres 16, amb Mercedes Tendero, arqueòloga responsable de l’Àrea d’Excavació de la Fundació l’Alcúdia i, el dijous 17, «Viure a Ilici: fes un viatge en el temps des d’avui fins a les arrels iberes», impartida per Sonia Gutiérrez, investigadora principal del Projecte Domus Viure a Ilici. Finalitzaran les visites, el divendres 18, amb «T’ensenyem les últimes novetats sobre la ciutat ibera», realitzada per Alberto Lorrio, investigador principal del Projecte Dames i Herois.
El XIII Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura, Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx. Gràcies al conveni subscrit amb Hidraqua dins del programa INCLUACultura, el festival disposarà també d’un servei de suport per a persones amb dèficit auditiu. El Festival té servei de restauració per a completar l’experiència, a càrrec del Restaurant Matola d’Elx.
ENTRADES
Lloc Arqueològic de l’Alcúdia – Partida Atzavares, 03290, Elx (Alacant) 966 61 15 06
Comentarios