La Universitat d’Alacant comença aquest dimarts, 13 de maig, la celebració del Dia Internacional dels Museus (DIM), amb una programació dissenyada pel Museu de la UA (MUA) i la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Les activitats entorn del DIM i el seu lema d’enguany, «El futur dels museus en comunitats en constant canvi», es prolongaran fins al diumenge 18 de maig amb conferències, tallers, exposicions, visites guiades i concerts.
La conferència «Constructivismo, neoplasticismo, pintura metafísica», a càrrec de Natalia Molinos, doctora en Art i Patrimoni Cultural per la UA, obri la programació demà dimarts, 13 de maig, a les 19 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). El programa de la seu continuarà l’endemà, dimecres 14, a les 19 hores, amb l’artista Mercè Díaz, que realitzarà una visita guiada a la seua exposició «Reminiscències», exposada a la sala Juana Francés de la Seu. El dijous 15 el programa deixa pas a lamúsica amb el concert Del Atlántico al Mediterráneo, a càrrec del grup ExÓtika (sala Francés. 19 hores) i el divendres 16 de maig, Helena Bernardo, tècnica de gestió d’exposicions del Museu Nacional del Prado impartirà la conferència «La gestión de exposiciones temporales en el Museo Nacional del Prado. El Taller de Rubens» (Sala Francés.19 h). La seu completa la seua programació DIM amb una segona exposició que pot visitar-se fins al 22 de maig, «El teu projecte fotogràfic», comissariada per Gabriel Díaz i Javier Serrano (sala Miguel Hernández), amb els treballs de l’alumnat de la Universitat Permanent de la UA (UPUA), del curs El teu Projecte Fotogràfic de la A a la Z .

El MUA, per la seua part, començarà les activitats DIM el divendres 16 de maig amb La Gran Festa DIM, com a part de les activitats commemoratives del seu 25è Aniversari. L’esdeveniment començarà a les 17 hores en col·laboració amb professorat i alumnat de la Facultat d’Educació, amb un bon nombre d’activitats i tallers dirigits a tota la família, en què creació i aprenentatge, museus i patrimoni, entreteniment i diversió es combinen per a configurar una programació de gran atractiu: l’elaboració del mural col·lectiu El futur dels museus en comunitats en constant canvi; els tallers creatius Fes el teu Disseny DIM, Jocs Arqueològics (jocs procedents de les cultures ibera i romana), Fanzines d’Artivisme i Ecologisme, i Màscares i Identitats. La vesprada creativa es completa amb un berenar col·lectiu molt alacantí, amb orxata i fartons artesanals.
El dissabte 17 de maig, d’11 a 12 hores, es durà a terme una visita guiada per les exposicions del MUA i, a les 17.30 hores, la mediadora artística Esperanza Quevedo impartirà el taller didàctic El Saló Màgic. Es tracta d’una mediació artística connectada amb l’exposició de la IV Edició d’Arts Visuals Pluri-identitats, especialment amb la peça Lloc comú de l’artista Ana Bernal, en la qual reflexiona sobre la relació entre les llars que habitem i la construcció de la nostra identitat. El taller està dirigit a públic familiar, a partir de 8 anys. Amb inscripció prèvia. La jornada continuarà amb la visita teatralitzada Yo soy, a les 20 hores, a càrrec de l’actriu Gemma Martínez, que farà un recorregut escènic a través de les obres reunides en l’exposició «Pluri-identitats», que proposa endinsar-se en les diferents peces exposades per a donar-hi veu, gest i, en alguns casos, deixar que la música ens guie. Un viatge per a sentir i reflexionar sobre conceptes com la diversitat, el respecte i la llibertat. Amb inscripció prèvia.

La celebració finalitzarà el diumenge 18 de maig, amb la visita guiada a les exposicions del MUA, de 10 a 11 hores, i el taller didàctic Identitats Familiars (d’11 a 12.30 h), un taller adreçat a públic familiar en el qual, a partir de l’exposició de la IV Edició d’Arts Visuals Pluri-identitats, es treballarà sobre aspectes entorn de la identitat, especialment de la identitat familiar. El taller està dirigit a públic familiar. Amb inscripció prèvia.
Comentarios