Els plats lligats a la Quaresma destaquen al Baix Segura gràcies al llegat culinari que s’ha heretat generació rere generació i a la importància que tenen en aquestes receptes els productes de l’horta. Alguna cosa que el Consorci per al Desenvolupament Econòmic del Baix Segura (Convega) vol posar en valor ressaltant la riquesa gastronòmica que atresora la comarca, i que cobra protagonisme en aquest període, tal com es reflecteix tant en els plans gastronòmics com en el receptari editats per l’entitat a l’empara de la Marca Territori “Baix Segura_la teua terra i la meua”.
Cuina d’identitat i tradició amb elaboracions que estan molt arrelades als 27 municipis de la comarca i que s’adapten a l’època de Quaresma per a complir l’abstinència de menjar carn amb receptes riques i variades en les quals predominen les verdures.
Senyes d’identitat gastronòmica
Si alguna cosa caracteritza al Baix Segura és la seua capacitat per a aprofitar al màxim els seus recursos i obtindre autèntiques meravelles culinàries que són una senya d’identitat del territori. Prova d’això són plats plens de personalitat que només trobarem en aquesta comarca i que durant la Quaresma estan molt presents tant en les llars del Baix Segura com en les cartes de bars i restaurants.
Un dels més emblemàtics d’aquestes dates és l’arròs dels “tres puñaos” o de vigília, el nom de la qual prové de la tradició d’afegir tres grapats de llegums: fesols, llentilles i frisuelos, acompanyats d’arròs i verdures.
Un altre plat tradicional és l’olla viuda, un guisat a base de verdures el nom de les quals prové de la falta de carn i que en altres moments de l’any sí que inclou ingredients més contundents. No podem oblidar els cucurrones, una massa de farina, aigua i sal en forma de pinyó o gra d’arròs, protagonista d’aquest guisat de verdures.
Així mateix, en moltes cases i restaurants es pot degustar el bacallà meneao, una recepta de bacallà esmollat que es cuina fins a aconseguir una textura suau i cremosa. El seu nom prové del moviment constant amb el qual es remou per a aconseguir la seua consistència característica.
Una altra de les recetes més populars són les camarrojas fregides amb sardines,que difícilment podem trobar en altres zones perquè les camarrojas son unes herbes silvestres que creixen en zones humides i que estan molt lligades a aquest territori. La Joia de l’Horta, la carxofa de la Vega Baixa, també té protagonisme en Quaresma amb diverses elaboracions entre les quals podem destacar l’arròs amb carxofes i aladrocs.
Menció especial mereixen els hartabellacos (també anomenats altabellacos), una recepta de verdures amb mandonguilles de pa, ou i herba-sana que amb el temps ha incorporat bacallà en la seua preparació i que és una altra de les senyes d’identitat del Baix Segura.
I arribats al dolç, no pot faltar la mona de Pasqua. Durant aquests dies, els carrers de la comarca s’impregnen d’eixa aroma dels forns tradicionals que mantenen l’essència de la comarca i que aconsegueix la seua màxima expressió el Dilluns de Pasqua on és molt habitual que les famílies i amics isquen a la muntanya, la pineda o la platja a menjar-se la mona. A més d’aquest dolç,també destaquen altres elaboracions típiques de la Vega Baixa com les almojábanas o almojábenas, entre altres.
El fervor de la Setmana Santa
La gastronomia de Quaresma està lligada a la Setmana Santa, dies de fervor popular en els quals se succeeixen les processons i on els carrers dels municipis de la comarca es converteixen en un museu a l’aire lliure a causa de la riquesa dels grups escultòrics.
Cada municipi té la seua pròpia identitat i entre elles destaca la Setmana Santa d’Oriola declarada d’Interés Turístic Internacional, amb el singular tron del triomf de la Creu, un Bé d’Interés Cultural més conegut com ‘La Diablessa’, l’únic pas de Setmana Santa a Espanya amb la imatge d’un dimoni i que, per això, té prohibida la seua entrada a qualsevol església.
Guardamar del Segura és un altre municipi que viu amb gran fervor la seua Setmana Santa, declarada d’Interés Turístic Autonòmic, igual que ho fan a Almoradí, Rojals, Callosa de Segura i Torrevella, totes elles amb la distinció d’Interés Turístic Provincial. La Passió cobra especial protagonisme a Callosa de Segura, d’Interés Turístic. La Setmana Santa de Catral, d’Interés Turístic Local, o la processó de La Graná de Rafal, declarada Bé de Rellevància Local, també inunden els carrers de cultura i tradició en aquestes dates.
Plans i experiències per a gaudir de la comarca
A més de la seua gastronomia, cultura i tradició, el Baix Segura ofereix una gran varietat de plans i experienciaspara gaudir a l’aire lliure. Des de gaudir els seus més de 50 km.de costa fins a recórrer les seues rutes de senderisme i cicloturisme. Sens dubte, la comarca és el destí perfecte per a viure la Setmana Santa envoltat de naturalesa, cultura i sabor.
Amb la seua riquesa gastronòmica, paisatgística i històrica, el Baix Segura es converteix en el lloc ideal per a gaudir d’aquestes dates de Quaresma i Setmana Santa en les quals tradició i sabor van de bracet en cada racó de la comarca.

Comentarios