El Castell de Santa Bàrbara convida a realitzar un viatge per la història de la mà d’una selecció d’instruments musicals d’entre el segle XVI i el XX, entre els quals s’inclouen saltiris renaixentistes, pianos barrocs i una de les guitarres conservades més antigues del món.

L’exposició “De la paraula a la música. Instruments musicals històrics a Alacant” l’han inaugurada el divendres passat a la Sala Taverna els regidors de Turisme i Cultura, Ana Poquet i Antonio Peral, als qui ha acompanyat el vicealcalde, Manuel Villar, al costat del cap de Patrimoni Integral Municipal i coordinador de la mostra, José Manuel Pérez Burgos, i els dos comissaris, el catedràtic de Música José María Vives, i el doctor i restaurador d’instruments de Patrimoni Nacional Víctor Martínez, propietaris de les peces exposades.

“De la paraula a la música. Instruments musicals històrics a Alacant” es podrà visitar a la Sala Taverna fins al gener vinent de 2026 i inclou a més la programació de quatre concerts en els quals s’utilitzaran alguns dels instruments i que se celebraran en l’Aljub del Castell, el primer d’ells a càrrec d’un quartet de l’Orquestra Barroca de la Comunitat Valenciana.

Poquet ha assenyalat que es tracta de “una meravellosa exposició plena de tresors que ajuda a conéixer millor els nostres orígens a través de la música i posa en valor la importància de la conservació i restauració del patrimoni”.

Per part seua, Pérez Burgos ha destacat que “aquest fantàstic viatge ens convida a recórrer la història de l’art i de la música que és la història de la societat des del món de la creació musical i la ciència organológica que estudia i classifica els instruments musicals, presents des de la Prehistòria”.

Els comissaris han detallat la història i curiositats de la vintena d’instruments musicals que es poden veure amb els seus corresponents panells explicatius i un vídeo en el qual es pot escoltar com sonen. A més, Martínez ha explicat que “tots i cadascun dels instruments es poden tocar perquè tots excepte un han sigut restaurats perquè emeten el seu so original”.

Entre els instruments que es poden contemplar s’inclouen clavicordis, pianofortes, pianos, guitarres, campanes de mà del mateix fonedor de Carles V, i una arpa de Pierre Challiot d’acció simple, més xicoteta i còmoda perquè la tocaren les dones en els salons dieciochescos. Entre les guitarres es troba una de les conservades més antigues del món, francesa de 1600, i una altra del segle XX realitzada per José Ramírez com un encàrrec especial per a José Tomás.