El Centre d’Interpretació de les Torres de l’Horta divulgarà la història i la importància d’un conjunt patrimonial únic a Espanya a la Torre Sarrió, de propietat municipal i datada en el segle XVI, dins d’un projecte de museïtzació que duen a terme l’Ajuntament i la Diputació d’Alacant.
El regidor de Cultura, Antonio Peral, i el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, han presentat el projecte del Centre d’Interpretació de les Torres de l’Horta al costat del director del Museu Arqueològic Provincial MARQ, Manuel Olcina, el director gerent de la Fundació MARQ, Josep Albert Cortés, l’arquitecte responsable del projecte, Ángel Rocamora, els comissaris científics del projecte, el cap de Patrimoni Integral de l’Ajuntament, José Manuel Pérez Burgos i el tècnic d’exposicions del MARQ, José Luis Menéndez Fueyo, i la coordinadora de la Unitat Didàctica de la Fundació MARQ, Gema Sala.
Peral ha assegurat que «el Centre d’Interpretació de les Torres de l’Horta suposa una fita cultural per a Alacant perquè guanyem un espai divulgatiu de primer ordre perquè alacantins i visitants coneguen la riquesa de la nostra història, íntimament lligada a les torres de l’horta que conforma un conjunt de construccions únic a Espanya». «Amb aquest projecte que serà una realitat l’any que ve ampliem la nostra oferta cultural en un espai que en si mateix compta amb un valor patrimonial i arquitectònic indiscutible gràcies al treball conjunt dels professionals del MARQ, de la Fundació MARQ i de l’àrea de Patrimoni Integral municipal, cosa que significa una garantia de qualitat i un èxit assegurat», ha assenyalat l’edil.
Navarro ha manifestat que “amb aquest pas ratifiquem el compromís de la Diputació amb el nostre territori, el nostre paisatge i la nostra història i el suport ferm a qualsevol iniciativa que enfortisca les nostres arrels i ens aferme com a província”. “Amb aquest projecte continuem contribuint al coneixement i difusió del patrimoni històric-arqueològic de la província, en aquest cas sobre l’excepcional conjunt de fortificacions alçat per al refugi dels corsaris barbarescos del segle XVI”, ha afegit.
El Centre d’Interpretació naix per a protegir i divulgar la valuosa riquesa patrimonial que engloba l’horta, clau en el desenvolupament econòmic i social d’Alacant. La Torre Sarrió, que acull aquest espai, va ser rehabilitada per l’Ajuntament en dues fases, finalitzades en 2021. En 2023 es va presentar l’avantprojecte de museïtzació i gràcies a l’obtenció de fons europeus Next Generation es va encarregar el projecte a Rocamora Diseño i Arquitectura en 2024, mentre que del contingut s’encarreguen l’àrea de Patrimoni Integral municipal i el MARQ.
El cap de Patrimoni Integral, José Manuel Pérez Burgos, ha assegurat que «estem especialment il·lusionats amb aquest projecte, tant els magnífics professionals del MARQ i de la Fundació MARQ amb els quals treballem mà a mà, com a l’Ajuntament». «Al valor patrimonial de les pròpies construccions de les torres de l’horta se suma la seua importància en l’esdevenir històric d’Alacant, la riquesa de l’horta alacantina va tindre com a contrapartida les incursions de corsaris nord-africans de les quals els de l’horta i la població necessitaven protegir-se el que va configurar una xarxa de torres, de les quals es conserven més de 25, la història de les quals volem obrir per al coneixement de tota la societat alacantina i del turisme que rebem», ha explicat.
Tres blocs temàtics
Pérez Burgos ha avançat que el discurs expositiu a la Torre Sarrió s’estructurarà en tres grans blocs temàtics: el territori i origen de l’horta alacantina, les torres com a refugi dels atacs corsaris i l’ennobliment de l’horta amb la construcció de les cases annexes a les torres que es va produir gràcies a la riquesa i el desenvolupament econòmic que va proporcionar l’horta i que van permetre l’enlairament del port i la ciutat en l’Edat Moderna. A més, s’establiran rutes de les torres de l’horta i es desenvoluparan projectes de col·laboració amb Sant Joan d’ Alacant i Mutxamel les torres de la qual també formen part del Centre d’Interpretació.
Per part seua, el director del MARQ ha avançat que “està prevista l’edició d’una guia didàctica sobre les edificacions defensives que inclourà les rutes de visita i un llibre-catàleg amb articles, fotografies i un altre tipus d’il·lustracions sobre el context històric i els diferents treballs realitzats sobre aquest conjunt patrimonial”.
El MARQ i la Fundació MARQ han participat en el disseny, creació, supervisió i gestió de continguts del futur centre, inclosos els suports expositius, mobiliari, panells i mitjans audiovisuals.

Comentarios