La Guàrdia Civil ha localitzat abandonats al port de la Vila Joiosa les restes òssies d’un animal marí. Aquestes restes, pel seu interès científic, han sigut posades a la disposició del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d’Alacant, que les ha traslladades a les seues instal·lacions, per a continuar amb l’estudi d’aquestes.

En el matí del dia 8 de desembre, la Guàrdia Civil va rebre informació sobre l’aparició unes restes òssies, pel que sembla d’un gran animal marí, al port de la Vila Joiosa. Rebuda aquesta informació, els agents del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil d’Alacant van posar rumb cap a aquest port per a verificar la informació.

Una vegada arribats al port, els agents van comprovar que, al costat de la gasolinera, havien abandonat les restes òssies del que semblava un animal marí de grans dimensions. A causa de la troballa i per l’interès científic d’aquesta, els agents van fer la posada en contacte amb el Centre d’Investigació Marina de Santa Pola, la van precintar la troballa i la van vigilar per a evitar-ne la desaparició o el deteriorament fins que siga retirada. A més, els agents continuen amb les labors d’investigació per a poder obtenir més informació sobre l’aparició de les restes.

Finalment, en el matí del dia 22 de desembre, personal del CIMAR va retirar i traslladar les restes a les seues instal·lacions a la localitat de Santa Pola, i va informar que efectivament es tracta de les restes òssies de la mandíbula d’una balena, i que quedaran depositades en el seu centre per a ser estudiades i posteriorment exposades.

El Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) és un centre actiu, fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Santa Pola i la Universitat d’Alacant, on es duen a terme activitats destinades a conèixer un medi tan pròxim i alhora tan desconegut com és el medi marí, la seua biodiversitat i el seu entorn, per a ensenyar com aprofitar-ne els recursos de manera responsable i contribuir a protegir aquest fràgil ecosistema, i col·laborar en el seu ús racional i ordenació.

Gràcies al seu treball i altres fets d’interès científic, com poden ser la troballa de les restes localitzades per la Guàrdia Civil, el CIMAR ha pogut publicar la Mini guia de cetacis en el Sud-est peninsular on a més de la informació relativa als cetacis, s’exposa una sèrie de bones pràctiques redactades per a tots els usuaris de la nàutica professional i d’esbarjo, que han d’aplicar les mesures del Reial decret de Protecció de Cetacis (RD 1727/2007) en el qual es detalla la manera de conducta per a una correcta observació d’aquests animals. Aquestes bones pràctiques són: no llançar aliments, fems, substàncies a l’aigua; no fer sorolls forts per a atraure/allunyar; no banyar-se o bussejar en la zona d’exclusió de l’espai mòbil; la velocitat no pot excedir de 4 nusos, i no interceptar la trajectòria, tallar el pas, impedir el moviment o separar/dispersar el grup o les cries.

Des de la Guàrdia Civil recorden que si una persona troba un cetaci (viu o mort) a la platja o prop de la costa, cal telefonar sempre al 112 perquè puguen atendre els animals i/o prendre dades dels encallaments.