El Consell Econòmic i Social de la Província d’Alacant ha posat a la disposició del sector empresarial del territori una guia elaborada per INECA per a facilitar la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el teixit productiu de la província. Aquest document, que conté més de 200 propostes per als 17 ODS, ha sigut presentat aquest matí en la reunió del Consell celebrada en la Diputació d’Alacant.
El president de la institució, Toni Pérez, ha presidit la sessió d’aquest òrgan consultiu, integrat pels grups polítics i pels agents socials, econòmics i acadèmics de la província, en la qual també s’ha acordat la planificació i el calendari de treball per als pròxims mesos.
La ‘Guia per a la integració dels ODS en el sector empresarial de la província d’Alacant’ es basa en les conclusions de l’estudi sobre l’impacte de l’Agenda 2030 en les empreses alacantines que l’any 2022 va fer també INECA per encàrrec de la Diputació d’Alacant. Després de conéixer aquell estudi i el diagnòstic de la situació, el Consell Econòmic i Social va sol·licitar en el seu moment la creació d’una guia que ajudara el teixit productiu del territori a avançar cap a un model més sostenible, social i ètic.
Segons han explicat les autores tant de l’estudi com de la guia, Irene Sota – directora de la Càtedra de Responsabilitat Social de la Generalitat en la UA- i Elena Galante – especialista en sostenibilitat i Cooperació al Desenvolupament-, aquest últim document “busca facilitar a les empreses implementar les ODS de manera clara, senzilla i econòmica”.
En aquest sentit, la guia contempla per a la implementació dels 17 ODS diferents propostes d’acció – més de 200 de tipologia social, ambiental o de governança -, amb tres nivells de dificultat (baix, mitjà i alt), així com indicadors per a avaluar el seu efecte.
“Aquesta guia permet a les empreses saber per on començar i com millorar el seu impacte”, han apuntat les autores, qui han insistit que s’ha tingut en compte la singularitat del teixit empresarial de la província per a elaborar les propostes.
Entre elles, han posat com a exemple el desenvolupament de campanyes d’hàbits de vida saludable, la col·laboració en pràctiques de Formació Professional, l’aliança amb altres organitzacions, la reducció de residus i l’economia circular, l’ús de productes de neteja no contaminants, la integració de tecnologies per a l’estalvi d’aigua o la implantació d’un codi ètic en les empreses.
Després de conéixer els detalls d’aquesta guia, el president de la Diputació ha valorat que “es tracta d’una bona eina perquè les empreses puguen alienar-se amb els ODS i l’Agenda 2030”.
Calendari de treball
L’altre punt de l’ordre del dia ha sigut la proposta de planificació de treball per al Consell Econòmic i Social presentada per la presidència en la qual es planteja l’agrupació dels sectors representats en el mateix –polític, empresarial, sindical, educatiu, professional, econòmic i social- per a fixar un mecanisme àgil i operatiu sobre els temes a tractar.
D’aquesta manera, els grups queden constituïts de la manera següent: 1. Cambra de Comerç Alacant, Cambra de Comerç d’Alcoi i Cambra de Comerç d’Oriola; 2. FAPA, CONCAPA, COVAPA i Escola Valenciana; 3. Autoritat Portuària, Consells Reguladors de la D.O. d’Alacant, Asaja i Federació de Confraries de Pesca; 4. Col·legi de Metges i Col·legi d’Infermeria; 5. Universitat d’Alacant i Universitat Miguel Hernández; 6. UGT i CCOO; 7. CEV; 8. Unió de Consumidors d’Alacant, Federació Alacantina de Mestresses de casa i Consumidors Lucentum; i 9. COCEMFE, Associació contra el Càncer i Cos Consular de la província.
Per a agilitzar els treballs, els nou grups s’agruparan en cinc plens que se celebraran al setembre (grup 1), octubre (grups 2 i 3), novembre (grups 4 i 5), desembre (grups 6 i 7) i gener (grups 8 i 9). En cadascuna d’aquestes sessions els diferents sectors exposaran les seues propostes de millora del seu posicionament en el territori i s’obrirà un debat per a incorporar aportacions de la resta. Amb totes les conclusions, al final d’aquests cinc plens s’elaborarà un document únic per a implementar dins de les competències de la Diputació i en col·laboració amb altres entitats les iniciatives que es consideren més oportunes.

Comentarios