El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alacant inauguron aquest dissabte, 29 de març, una nova edició de ‘Negre’, que enguany presentarà quatre propostes expositives audiovisuals i de videocreació en la Caixa Blanca del Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant.
‘Negre’ és un projecte de programació expositiva comissariat per Leticia Cano, coproduït pel Consorci de Museus i l’Ajuntament d’Alacant per a les Cigarreras. L’objectiu d’aquest projecte és impulsar aquest espai com a lloc d’exposició, experimentació i difusió de projectes que exploren les possibilitats de l’audiovisual en el seu ús i context contemporanis. A més, ‘Negre’ fa costat als creadors que treballen amb el mitjà audiovisual, a través de la convocatòria Scroll de projectes artístics audiovisuals.
La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha destacat l’impuls per part de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació “a una oferta cultural heterogènia i de qualitat a la província d’Alacant que done cabuda a l’experimentació i l’aproximació de les noves tecnologies en l’art”.
Tébar ha recordat que “el Consorci de Museus és la institució a través de la qual estem vertebrant i coordinant la política museística en la Comunitat Valenciana en col·laboració amb les altres institucions, com és el cas de l’Ajuntament i la Diputació d’Alacant en les seues diferents seus”.
El projecte ‘Negre’ per a 2025 es va inaugurar aquest dissabte amb la mostra ‘Manual de la sega’, de Samuel Fernandi. Un curtmetratge de 18 minuts de duració, estrenat en 2021 en el Festival Internacional de Cinema de Gijón. La intenció darrere del projecte va ser el registre de les tècniques i modes de treball de la sega del fenc a Astúries.
El curtmetratge és un manual en sentit estricte que arreplega les principals tasques, eines, indumentària i paraules que descriuen una activitat en desús, però també un registre del gest i de la memòria del cos.
Aquesta labor agrícola ha patit moltes transformacions, però la més profunda és la substitució de l’aragonesa per la màquina, de la col·lectivitat per la productivitat, de l’oralitat pel silenci.
A la sala Negre, ‘Manual de la sega’ es presenta en un nou format: enfrontant les imatges del documental en una doble pantalla i transformant-se al seu torn en un objecte físic: un llibre d’instruccions, un manual de la sega i de la pròpia pel·lícula.
En totes dues peces les accions repetitives marquen el ritme del treball. A través del desglossament de cada moviment ens acostem a les primeres imatges del cinema. El gest no es pot explicar, cal veure’l per a reproduir-lo. ‘Manual de la sega’ són les mans, les eines, les paraules, els records i les gramínies de l’herba.

Comentarios