El festival d’art interactiu Intropías celebra la seua tercera edició amb una programació que va començar aquest dijous amb la inauguració de les instal·lacions en el Centre Cultural de Les Cigarreras i s’estén fins a final d’any mitjançant diferents accions, proposant una vinculació entre l’orgànic i el digital a través de la realitat augmentada.
Davant la proliferació de visions distòpiques i apocalíptiques, el Festival Intropías aposta enguany per les visions proactives, utòpiques, que lluny de simplificar la realitat fan visible un present ric i mixt, de superposicions fèrtils, on la creativitat digital apel·la al diàleg entre l’humà i l’orgànic amb la finalitat de fer-nos veure naturaleses i ecologies augmentades com a llavors de futurs possibles i realitats quasi presents.
Les instal·lacions artístiques que es podran visitar en Les Cigarreras aborden temes tan diversos com la desacceleració i regeneració ambiental, l’abstracció biomòrfica, o la fragilitat dels ecosistemes mitjançant una ecologia de materials digitals. Són obres de Lauren Moffatt (Austràlia), Manel Bafaluy (Espanya) i l’Estudi Above&Below format per Daria Jelonek (Alemanya) i Perry-James Sugden (el Regne Unit) juntament amb Einar Fehrholz (Alemanya).
El Centre Cultural Les Cigarreras acull les instal·lacions artístiques, del 5 al 14 d’octubre, i diverses accions: el taller “Far-*flung ecologies” el divendres dia 6, la participació del màster interactiu de l’Escola Superior de Disseny de València el dissabte 7, l’experiència “A visual music exquisite corpse” el divendres 13, a càrrec de Francesc Morales, i una sessió de modelatge digital en directe per part de Manel Bafaluy el dissabte 14. El Museu de la Universitat d’Alacant acollirà un taller inicial de realitat augmentada per a web el dia 27 d’octubre, i el taller “Far-*flung ecologies” celebrarà altres sessions en la Universitat d’Alacant el 13 d’octubre i el 10 de novembre. L’accés a les instal·lacions és gratuït i els tallers requereixen d’inscripció prèvia.
En el gruix de les peces exposades predomina la realitat augmentada, per ser una manera de representació que desafia les percepcions convencionals i fa real les presències digitals, mentre que les tècniques que han utilitzat els artistes fusionen la pintura, el modelatge escultòric o la fotografia, però aplicades a noves tecnologies, com els motors de creació de videojocs, els entorns immersius de realitat virtual o el modelatge generatiu i paramètric.
Noves eines per a conéixer l’entorn
Amb tot això, “us convidem a reflexionar sobre la nostra relació fonamental amb el planeta i sobre com la simbiosi entre art i tecnologia pot crear eines per a explorar i comprendre millor la bellesa i fragilitat dels nostres ecosistemes”, ressalta Sergi Hernández, un dels directors del festival.
Per part seua, l’edil de Cultura, Nayma Beldjilali ha volgut destacar «l’estimulant que resulta aquesta proposta per a aquells interessats en l’art interactiu i en les seues infinites possibilitats que s’obrin al servei de la societat».
Intropías mostra com la tecnologia busca expandir els sentits i restablir la connexió amb el nostre entorn i les nostres experiències sensibles.
El festival compta amb el patrocini de la Regidoria de Cultura i la Universitat d’Alacant, així com amb la col·laboració de la Xarxa Viceversos de la Universitat d’Alacant i el màster interactiu de l’Escola Superior de Disseny de València.
Tota la informació del festival es pot consultar en intropiasfest.com
El festival d’art interactiu Intropías celebra la seua tercera edició entorn de les ecologies augmentades

Comentarios