La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Institut Valencià de Cultura, presenta MOVAlacant, la mostra de cultura, creació artística i cinema sobre diversitat sexual, d’identitat i gènere d’Alacant, que se celebrarà de l’1 al 5 d’abril en el Teatre Arniches.
En la seua sisena edició MOVA compta amb la col·laboració de l’associació Diversitat Alacant i ofereix una mirada estesa i transversal a la diversitat, incloent-hi realitats de persones sordes, l’aprenentatge sexual que va marcar a altres generacions de dones, la invisibilitat dels jugadors de futbol homosexuals o les diferents realitats entorn de la interrupció de l’embaràs en diferents països.
En paraules de la delegada territorial del IVC a Alacant, Alicia Garijo, MOVA és “una de les nostres apostes per a oferir una programació amb una mirada social, que done visibilitat a col·lectius que representen la diversitat sexual. Creiem que és un festival necessari, i el creiem perquè cada any el públic ens respon amb el seu suport i el seu afecte en cadascuna de les sessions”.
“Aquesta edició abordarà la diversitat amb una visió transversal i àmplia” comenta Pau Guillén, coordinador de l’activitat. “Es tracta de mostrar les múltiples capes que ens travessen i que fan que cada persona siga singular i especial gràcies a totes les característiques que la defineixen i que a més aquestes puguen anar evolucionant al llarg de la seua vida.”
La inauguració del Festival serà el dimarts 1 d’abril, a les 19.30 hores, amb accés gratuït. Aquesta cita inaugural comptarà amb una sessió especial de curtmetratges espanyols amb accent mediterrani.
‘Les núvies del sud’, de la directora Elena López Riera, és un curtmetratge sobre com dones d’altres generacions van abordar la seua vida sexual i els seus matrimonis. S’estrena a Alacant després d’una fulgurant carrera per diferents festivals nacionals i internacionals, i amb el reconeixement de l’Acadèmia Francesa de la Cinematografia, que li ha atorgat el premi Cessar el millor curtmetratge documental de 2024.
Es projectarà també ‘Ciao Bambina’, dirigit per Carolina Yuste i Afioco Gnecco. Aquesta història sobre la transició del seu director i l’amistat com a suport fonamental per a enfrontar-se a ella es va alçar amb la Biznaga de Plata del Festival de Màlaga i va ser nominat a Millor Curtmetratge Documental en l’última edició dels premis Goya.
Tancarà la sessió ‘Capitans’, un curtmetratge de ficció sobre la invisibilitat dels futbolistes homosexuals dirigit per Kevin Castellano i Edu Hirschfeld, que va estar nominat en els premis Lola Gaos de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual.
El dimecres 2 MOVA ofereix una altra sessió de cinema amb el llargmetratge del mexicà Diego del Rio, ‘Tot el silenci’, la història de Miriam, una professora de llengua de signes que pese de viure una vida molt pròxima a la d’una persona sorda, la seua parella Lola, veu com el seu món es comença a fer trossos quan descobreix que està perdent el sentit de l’oïda.
Totes dues protagonistes van guanyar el premi Ariel de l’Acadèmia Mexicana d’Arts i Ciències Cinematogràfiques, a millor interpretació protagonista i de repartiment.
El dijous 3 d’abril, en col·laboració amb La Filmoteca Valenciana, es projectarà el documental ‘Un home lliure’, de la directora Laura Hojman, un recorregut al llarg de la vida i obra d’Agustín Gómez Arcos, l’escriptor espanyol exiliat que va aconseguir gran èxit en la literatura francesa en els anys 70. Serà en l’horari habitual de la Filmoteca, a les 19.30 hores.
El divendres 4 d’abril, a les 20.30 hores, serà el moment del teatre amb la representació de ‘Arcàngels’ de la companyia valenciana Alarcón&Cornelles, amb direcció i text de Chema Cardeña.
Es tracta de sis monòlegs acompanyats per la música d’una viola en directe. Un viatge a través de huitanta anys i sis països per a recuperar la història de rebuig, l’odi, la intolerància i la marginació per part de la societat d’aquests coneguts personatges històrics.
MOVA conclourà el dissabte 5 abril amb la projecció de ‘Llevant’, òpera prima de la directora Lillah Troba, una pel·lícula que va participar en el Festival de Cannes i va aconseguir el premi del Jurat jove del Festival de Rotterdam.
Comentarios