La música de l’audiovisual espanyol serà una de les grans protagonistes en la setena edició de SONAFILM, Festival de Música de Cinema Marina Alta, que se celebrarà de l’1 al 23 d’agost amb fins a huit concerts repartits en les localitats alacantines d’Ondara, Dénia, Calp/Calp, Teulada Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego. Enguany, el festival redobla la seua aposta pel talent nacional amb tres grans recitals dedicats a bandes sonores creades al nostre país. Així, la programació inclourà des de sintonies emblemàtiques de sèries de televisió fins a obres recents per a cinema i animació, passant per un espectacle que explora l’univers sonor de Pedro Almodóvar.

“Volíem anar un pas més enllà i oferir una panoràmica àmplia i diversa de l’extraordinari nivell creatiu que hi ha al nostre país”, explica Javier Gil, director de SONAFILM. Per part seua, Pedro J. Mèrida, productor de l’esdeveniment, assenyala que “no es tracta només de visibilitzar la música de cinema, sinó de celebrar també les grans sintonies televisives i els universos sonors que han marcat la nostra cultura popular. És un homenatge als nostres compositors, amb ells en l’escenari, i amb el públic com a testimoni directe”.

El projecte més ambiciós dins d’aquesta gran aposta per la creació nacional és, sens dubte, “Música de Cinema: Made in Spain”, que torna el 16 d’agost al Auditori de Calp (Av. Masnou, 1) amb la seua tercera edició. Aquest concert simfònic s’ha convertit en una gran plataforma de visibilitat per a les bandes sonores espanyoles actuals, i en un dels emblemes de SONAFILM. Dirigida per José Martínez Colomina i interpretada per la Universal Symphony Orchestra, la vetlada comptarà amb la participació directa de compositors de renom que presentaran les seues obres davant el públic i entre els quals destaquen Iván Palomares («Les xiquetes de cristall», «La Temprança», «La cuinera de Castamar») o Arturo Cardelús («Buñuel en el laberint de les tortugues»), tots dos nominats al Premi Goya.

El festival també oferirà dues propostes que amplien aquesta mirada al patrimoni sonor espanyol des de diferents perspectives. La primera, “Tele Simfònica” (1 d’agost en l’Auditori Teulada Moraira), és un nostàlgic homenatge a les sintonies televisives que van marcar a tota una generació, amb capçaleres tan conegudes com “Curro Jiménez”, “Farmàcia de Guàrdia” o “Érase una vegada… l’home”, a més d’un emotiu tribut a Antón García Abril. La segona, “Almodóvar a la vora d’un atac de nervis” (5 d’agost a Xàbia), s’endinsa en l’univers sonor del cineasta manxec a través de cançons icòniques i peces instrumentals de l’inoblidable Bernardo Bonezzi, interpretades en clau pop per la cantant Esther Ovejero i la Bad Education Band.

“Tele Simfònica”

La programació de SONAFILM 7 arrancarà el dijous 1 d’agost a les 20.00 hores en el Auditori Teulada Moraira (Carrer Vicente Berenguer, 2) amb «Tele Simfònica», un concert simfònic dedicat a les sintonies televisives que van marcar a tota una generació. Interpretat per la Universal Symphony Orchestra sota la batuta de José Martínez Colomina, aquest viatge musical recupera temes inoblidables que van obrir les portes de sèries emblemàtiques durant les dècades dels 70 i 80.

El repertori inclou peces tan recognoscibles com les capçaleres de «Curro Jiménez», «Farmàcia de Guàrdia» o la sèrie animada «El Quixot i Sancho», al costat de melodies entranyables com «David el Gnom» i «Érase una vegada… l’home». Un programa que connecta directament amb la memòria emocional de l’espectador i reivindica la importància de la música en l’imaginari col·lectiu audiovisual.

Entre els seus moments més destacats, el concert oferirà un homenatge al compositor Jacinto Guerrero, autor de la partitura de «Garbancito de la Manxa», considerat el primer llargmetratge d’animació espanyol. Aquesta recuperació històrica ha sigut possible gràcies al treball conjunt de la Fundació Guerrero, l’animador Carlos Miranda i l’arranjador J. Manuel Encinoso. El fermall d’or el posarà una selecció d’obres del mestre Antón García Abril, figura imprescindible en la creació de sintonies per a la televisió pública espanyola.

“Almodóvar a la vora d’un atac de nervis”

La música de Pedro Almodóvar també tindrà un espai destacat en la setena edició de SONAFILM amb el recital «Almodóvar a la vora d’un atac de nervis», que tindrà lloc el 5 d’agost a les 22.30 hores en la Plaça de la Constitució de Xàbia, amb entrada lliure. Aquest espectacle, protagonitzat per la cantant canària Esther Ovejero i el director musical David Quevedo al capdavant de la Bad Education Band, ret homenatge a la poderosa dimensió sonora que acompanya la filmografia del cineasta manxec, especialment durant els anys 80.

El repertori repassarà algunes de les cançons més icòniques que van definir el seu estil inconfusible, convertint-se en senya d’identitat d’un cinema rupturista i profundament emocional. A aquestes peces se sumarà una cuidada selecció de temes instrumentals del compositor Bernardo Bonezzi, col·laborador habitual d’Almodóvar en les seues primeres pel·lícules, com a «Laberint de passions» o «La llei del desig», entre altres, i autor de melodies que hui formen part de l’imaginari col·lectiu del cinema espanyol.

“Música de cinema: Made in Spain”

El divendres 16 d’agost a les 20.00 hores, el Auditori de Calp acollirà una nova edició de «Música de Cinema: Made in Spain», el concert simfònic que reafirma l’aposta de SONAFILM pel talent nacional. Aquest tercer lliurament recupera l’exitós format d’anys anteriors, combinant música en directe amb la participació dels seus propis autors, els qui presentaran les seues obres personalment al públic.

El concert estarà a càrrec de la Universal Symphony Orchestra, orquestra resident del festival, sota la direcció de José Martínez Colomina, i oferirà una selecció de bandes sonores compostes per a cinema, televisió, animació i altres formats audiovisuals creats a Espanya. El repertori ha sigut dissenyat per a reflectir la riquesa d’estils, generacions i sensibilitats que conviuen en l’actual panorama musical audiovisual.

En aquesta edició participaran compositors nominats al Premi Goya com Iván Palomares («Les xiquetes de cristall», «La Temprança», «La cuinera de Castamar») o Arturo Cardelús («Buñuel en el laberint de les tortugues»), al costat de la destacada compositora malaguenya Isabel Royán («Oblit»), el multipremiado autor de partitures per a videojocs Óscar Araujo («Castlevania: Lords of Shadow») i l’emergent autor valencià Josué Vergara («Superherois»).

Com a complement a aquest gran concert, el dissabte 17 d’agost a les 11.30 hores tindrà lloc a la Sala Multiespai l’Androna de Baleària a Dénia una nova edició de la xarrada oberta al públic “Parlem de Música de Cinema”, sota el títol “El procés de gravació de música de cinema i plataformes de TV”. Amb vista al port i el Mediterrani com a teló de fons, els compositors Arturo Cardelús, Isabel Royán, Iván Palomares, Josué Vergara i Óscar Araujo debatran sobre els reptes i transformacions del procés creatiu en la gravació de música per a cinema, sèries i videojocs. Moderat pel periodista Gorka Oteiza (SoundTrackFest), la trobada comptarà a més amb un tast de vins de Celler Aguilar i se celebrarà gràcies al suport de l’empresa Baleària, que col·labora per segon any consecutiu amb SONAFILM. L’entrada serà lliure fins a completar aforament.

Cinc compositors, cinc mirades

Óscar Araujo és un dels compositors espanyols amb major projecció internacional en l’àmbit de la música per a mitjans audiovisuals. Establit a Andorra, ha desenvolupat una carrera destacada en cinema, publicitat i especialment en el món dels videojocs, on va aconseguir notorietat global amb la seua banda sonora per a “Castlevania: Lords of Shadow”. El seu estil combina l’èpica simfònica amb l’experimentació sonora i una sensibilitat dramàtica que reforça el caràcter narratiu de cada obra. Ha treballat amb grans productores com Konami, Ubisoft, Universal, Apple i Microsoft, i ha gravat amb prestigioses orquestres en estudis de referència com Abbey Road o AIR Studios.

La seua trajectòria ha sigut reconeguda amb nombrosos guardons, entre ells dos Premis Jerry Goldsmith, dos premis IFMCA (International Film Music Critics Association) i tres guardons Gamelab a Millor Música Original, atorgats per l’Acadèmia Espanyola de les Arts i les Ciències Interactives. També ostenta un Rècord Guinness per la major gravació orquestral en un videojoc, amb 276 músics en directe. A més, ha sigut preseleccionat als Premis Oscar en la categoria de Millor Cançó Original pel seu treball en els curtmetratges “Alike” i “Plastic Killer”, confirmant el seu compromís amb la música com a eina emocional i narrativa.

Arturo Cardelús va aconseguir reconeixement internacional amb «Buñuel en el laberint de les tortugues», la banda sonora de les quals va ser considerada una de les millors de l’any per The Wrap i premiada en el Festival d’Annecy, a més d’obtindre nominacions al Goya i als premis IFMCA. A partir d’ací, la seua carrera s’ha consolidat amb partitures per a projectes tan diversos com el multipremiado curt «In a Heartbeat», la minisèrie de Netflix «Crida’m Francisco», el thriller «Black Beach» o la pel·lícula d’animació «Dragonkeeper», per la qual ha rebut una nova nominació al Goya. Recentment ha treballat també en produccions internacionals com «Descendants» (Disney), la sèrie «Terra Alta» o l’exposició immersiva «Frida Kahlo».

Establit a Los Angeles, Cardelús posseeix una sòlida formació musical adquirida en institucions com Berklee College of Music, la Royal Academy of Music de Londres i l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest. El seu estil combina una tècnica clàssica refinada amb influències hispanes que abasten des de la guitarra espanyola fins a elements del tango. La seua obra concertística inclou peces destacades com «Amb Aire de Tango», composta per als Solistes de la Filharmònica de Berlín i publicada per NAXOS. La seua aportació al repertori contemporani va ser reconeguda en 2016 en ser nomenat Associate de la Royal Academy of Music.

Iván Palomares es va formar en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid, ampliant posteriorment els seus estudis als Estats Units i en diferents països europeus. Compositor i director d’orquestra, la seua trajectòria combina una intensa activitat en l’àmbit de la música de concert amb nombroses col·laboracions per a cinema, televisió, teatre i dansa, tant a Espanya com en produccions internacionals. Les seues composicions han sigut interpretades en espais emblemàtics com l’Auditori Nacional de Música de Madrid, el Teatre Monumental i en estudis cinematogràfics de referència mundial com 20th Century Fox i Warner Bros a Los Angeles.

El seu talent per a crear atmosferes evocadores li ha valgut dues nominacions als Premis Goya i reconeixements en certàmens internacionals. Entre els seus treballs més recents destaquen bandes sonores per a pel·lícules com «Les xiquetes de cristall», «En les estreles» o «Eres tu», a més de sèries amb gran impacte popular com «La cuinera de Castamar» o «La passió turca», totes dues produccions d’Atresmedia en col·laboració amb Netflix. A través d’un llenguatge musical cura i emocionalment profund, Palomares ha aconseguit posicionar-se com una de les veus més sòlides i versàtils de la música audiovisual espanyola contemporània.

Josué Vergara, format inicialment com a pianista en el Conservatori de Ginebra sota la direcció del mestre Jean-Paul Liardet, va tornar a Espanya en 1997 després de quinze anys a Suïssa, disposat a explorar nous horitzons musicals. Autodidacta en els seus inicis, ha desenvolupat des de llavors una carrera marcada per un estil personal i una projecció internacional que va cristal·litzar en 2014, en rebre tres nominacions als Hollywood Music in Mitjana Awards (HMMA), compartint escenari amb referents com Howard Shore o John Powell. Actualment, col·labora activament amb Immediate Music, signatura estatunidenca de renom en l’àmbit audiovisual.

Reconegut en festivals internacionals per la seua capacitat per a connectar emocionalment amb el públic, Vergara ha sigut guardonat amb cinc medalles de plata en els Global Music Awards, quatre Akademia Music Awards, el Premi Jerry Goldsmith en el Festival de Cinema de Màlaga, el Premi Fimucinema a Tenerife i el Crystal Pine Award en el ISFMF de Croàcia. Entre les seues recents fites destaquen el Premi de la Música per a l’Audiovisual Espanyol, atorgat per companys de professió, i el prestigiós Hollywood Music in Mitjana Award. En 2024 va compondre «Aer», himne oficial de l’Exèrcit de l’Aire Espanyol, gravat en el Palau de la Música amb l’Orquestra de València, i va debutar com a director amb el seu primer curtmetratge, confirmant així la seua versatilitat i talent creatiu.

Isabel Royán ha construït la seua carrera entorn d’una àmplia producció musical, que abasta des de la música per a cinema i televisió fins a videojocs, teatre, ballet, publicitat i projectes multimèdia. Llicenciada en Composició Musical pel Conservatori Superior de Música de Màlaga i en Periodisme per la Universitat de Màlaga, va completar la seua formació amb especialitzacions en el Centre Katarina Gurska, la Universitat Internacional d’Andalusia i en el Pacific Northwest Film Scoring Program del Seattle Film Institute (els EUA), sota la direcció del compositor Hummie Mann. El seu estil destaca per una combinació innovadora de tècniques electroacústiques, electrònica en viu i orquestració clàssica, havent compost obres per a solistes, conjunts de cambra i grans formacions orquestrals.

El seu treball ha rebut múltiples nominacions en certàmens nacionals i internacionals, destacant recentment la nominació als Premis Carmen per «Les xiques de l’estació» (Juana Macías, 2025) i «Feristeles» (Jordi Sánchez i Pep Antón, 2024), així com als Premis Berlanga per «Oblit» (Inés París). També va ser finalista en els Premis de la Música per a l’Audiovisual Espanyol per «Emilio Prados, caçador de núvols». En l’àmbit del videojoc ha rebut reconeixements per «Night and Day» i «Paula», aquest últim finalista en els Jerry Goldsmith Awards. Paral·lelament, desenvolupa una intensa activitat docent en composició i música audiovisual en diversos centres especialitzats i participa regularment com a ponent en congressos organitzats per entitats destacades com ECAM, O-TAD i la AMEE.

Un projecte cultural en expansió

La setena edició de SONAFILM, que se celebrarà de l’1 al 23 d’agost de 2025, comptarà amb activitats en set localitats: Ondara, Dénia, Calp/Calp, Teulada Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego, consolidant així el seu caràcter comarcal i la seua aposta per descentralitzar la cultura musical i cinematogràfica.

La programació d’enguany inclourà concerts temàtics, projeccions, classes magistrals i activitats divulgatives centrades en l’univers de la música per a l’audiovisual, amb propostes pensades tant per a melòmans com per al gran públic.

Les entrades per als diferents concerts de la setena edició de SONAFILM ja estan disponibles en els enllaços habilitats en la web oficial del festival, www.sonafilm.es.