La diputada d’Arquitectura, Carmen Sellés, ha visitat el jaciment de Vessants del Castell de Callosa de Segura per a inaugurar l’enclavament arqueològic després de les obres de consolidació, rehabilitació i posada en valor subvencionades per la institució provincial amb 450.000 euros.
Acompanyada pel diputat d’Infraestructures, Antonio Bernabeu, i l’alcaldessa de la localitat, Amparo Serrano, Sellés ha recorregut la zona al costat del director del MARQ, Manuel Olcina i el director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez. “La nostra labor com a institució provincial és estar al costat dels municipis i recolzar el seu treball, les seues inversions i els seus projectes per a consolidar i promocionar el ric llegat arquitectònic i cultural que atresorem en el nostre territori i, en aquest cas, estem davant un dels jaciments més excepcionals de la Vega Baixa”, ha manifestat la diputada.
La Diputació ha subvencionat el 90 per cent del projecte, l’objectiu del qual ha sigut establir les condicions de seguretat de cara a la seua obertura al públic, en una actuació completa que inclou la remodelació urbana en la zona d’accés a l’enclavament, la regulació hidràulica per a la seua protecció, l’adequació dels itineraris, excavacions, consolidació i rehabilitació de les estructures tretes a la llum en les intervencions arqueològiques i els elements museogràfics de suport.
El jaciment Vessants del Castell està emmarcat cronològicament dins de la cultura argàrica, que abasta principalment el territori del sud-est peninsular. Les primeres intervencions arqueològiques es remunten a 1907-1908, realitzades pel jesuïta Julio Furgús en el vessant occidental de la Serra de Callosa, i en 1924-1925 va reprendre els treballs l’arqueòleg català Josep Colominas en el vessant oriental. Aquests i altres investigadors van traure a la llum les primeres troballes, connectant-los amb altres espais arqueològics del territori.
L’any 2012 es va fer un treball de prospecció extensiva del jaciment per a sectoritzar-lo i planificar la seua excavació en el marc del projecte d’investigació “El Procés Històric en l’III i l’II mil·lenni ANE en el Baix Segura i Baix Vinalopó”, impulsat per la Diputació a través del MARQ. Les campanyes arqueològiques dutes a terme entre 2013 i 2021 han sigut dirigides pels arqueòlegs Juan Antonio López Padilla i Francisco Javier Jover Maestre, traient a la llum les estructures d’un jaciment que, amb una extensió superior a les dues hectàrees, s’erigeix com un dels enclavaments argàrics més significatius, perquè permet caracteritzar els inicis de l’Edat del Bronze a la província i explicar el començament i desenvolupament de la cultura argàrica en la seua zona més septentrional.
Comentarios