Per a entendre el nostre present i encaminar amb certesa les nostres accions futures és necessari conéixer d’on venim i impregnar-nos de les condicions de vida dels nostres avantpassats. L’arqueologia i l’antropologia constitueixen les principals vies des de les quals submergir-nos de ple en l’ancestral història del nostre territori amb la finalitat d’acostar-nos al coneixement dels éssers que ens van precedir i d’aprofundir en la seua cultura material, en els seus aspectes biològics i en el seu patrimoni vital. Només d’aquesta manera podem seguir el metafòric fil de la vida que en la mitologia grega -una cultura apegada a la nostra idiosincràsia amb reminiscències de xicotets establiments en el mediterrani-, les Moiras s’encarregaven de perfilar, repartint el destí irrevocable de cada mortal i l’esdevenir de la seua existència. Aqueix fil ben lligat i engiponat al llarg dels segles ens ha portat fins al present l’essència del nostre passat. I tenim clar que el millor llegat que podem deixar a les generacions futures és divulgar i acostar al públic la nostra història, però, sobretot, gaudir-la.

El nostre Museu Arqueològic Provincial, el MARQ, ha aconseguit la seua majoria d’edat i no podem estar més orgullosos d’ell, de la seua trajectòria i de quant ha aconseguit en aquests anys. Va ser en 2002 quan la seua Majestat la Reina donya Sofía va inaugurar els seus fons en les antigues instal·lacions de l’Hospital Provincial Sant Joan de Déu, exhibits prèviament durant anys en els baixos de la Diputació d’Alacant. Sens dubte, un ardu i encertat procés després del qual va veure la llum aquest projecte, gràcies a l’ingent treball d’un nodrit grup tècnic. Amb el pas del temps, el MARQ s’ha consolidat com un dels museus arqueològics de referència d’àmbit internacional, apostant per l’avantguarda expositiva mitjançant innovadores tècniques audiovisuals en el seu recorregut. Un museu, a més, per a tots els públics, inclusiu i accessible, participatiu i pedagògic, abocat a la difusió del nostre patrimoni en tots els nivells de la societat, també en els més joves. Un espai que ha sabut reinventar-se física i virtualment. No en va, en els 18 anys que porta situat en la seua seu actual, ha superat la barrera dels dos milions i mig de visitants, una xifra que revela la dilatada i llorejada trajectòria del nostre museu més universal.

A través de les seues sales permanents es mostra al món la nostra riquesa atàvica, des de la Prehistòria, la Cultura Ibera, la Romana o l’Edat mitjana, fins a l’Edat Moderna i la Contemporània, mentre que les seues sales temporals han sigut testimonis bulliciosos d’imponents mostres internacionals com ‘La Bellesa del cos’, que va portar a Alacant el Discòbol de Tafaner, o l’exposició sobre el ‘Ermitage. Tresors de l’Arqueologia russa’, entre moltes altres, amb una atracció de visitants memorable.

Aquesta fructífera trajectòria, desenvolupada per a concebre el MARQ com el primer museu del segle XXI, ha donat els seus fruits amb prestigiosos guardons i reconeixements. Destaca el premi com a ‘Millor Museu Europeu de l’Any’ en 2004, o el reconeixement de la revista National Geographic que el va incloure en la seua llista de museus de visita imprescindible a Espanya en 2016. Dos anys més tard, en 2018, va ser el primer museu del nostre país a obtindre la Certificació Q de Qualitat Turística.

Totes aquestes fites no haurien sigut possibles sense un equip humà exemplar capitanejat pel director gerent de la Fundació MARQ-Comunitat Valenciana, José Alberto Cortés, i pel director tècnic del museu, Manuel Olcina, així com pel director d’Exposicions i Difusió, Jorge Soler, i el cap d’Excavacions i Col·leccions, Rafael Azuar, a més d’arqueòlegs, tècnics i professionals que fan d’aquest un espai cultural inigualable. També el nostre agraïment a l’àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, liderada per Rafael Pérez, per la seua inestimable aportació a l’engrandiment del museu que, d’altra banda, no tindria la seua projecció actual sense els patrons, apassionats filantrops que creen de manera fefaent en la filosofia que imprimim al MARQ. També els nostres amics del museu i les milers i milers de persones que han recorregut les seues instal·lacions, tant presencial com virtualment, han contribuït a situar a la província d’Alacant en l’epicentre mundial de l’avantguarda museística arqueològica.

El nostre pròxim repte ja s’està gestant i el final d’aquesta celebració culminarà amb una exposició sense precedents a Espanya. Els guerrers de Xi’an visitaran el MARQ a la tardor per a deixar la seua petjada en la nostra dilatada trajectòria expositiva.

 

Carlos Mazón Guixot

President de la Fundació C.V. MARQ i de la Diputació d’Alacant

Julia Parra

Vicepresidenta de la Fundació C.V. MARQ i diputada de Cultura