El 12 d’abril, el Museu de la Biodiversitat d’Ibi celebra el vintè aniversari en una jornada de festa oberta al públic. Des de fa més de vint anys, la Universitat d’Alacant (UA), a través del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) i Ajuntament d’Ibi, desenvolupen activitats culturals i de difusió, centrades especialment en l’àmbit de la conservació de la biodiversitat, el medi ambient i la divulgació científica. Com a resultat d’aquesta fructífera col·laboració, s’han dut a terme importants projectes, singulars i únics a la Comunitat Valenciana, com l’Estació Biològica de Torretes-Jardí Botànic de la Universitat d’Alacant i el mateix Museu de la Biodiversitat.

La jornada de celebració del dissabte està oberta a tot el públic, a la plaça de Nicolás Payá Jover, davant del Museu de la Biodiversitat, i constarà, a les 11.00 hores, d’una obertura del XX Aniversari del Museu de la Biodiversitat en la qual es realitzaran «Jocs d’ahir, diversió d’avui», amb jocs de fusta, jocs tradicionals de fustes reutilitzades. També amb un taller de pintura Colors al Cel, impartit per l’Escola Municipal de Pintura d’Ibi.

A les 12.00 hores, tindrà lloc la inauguració de l’exposició temporal «Les aus, els dinosaures del cel», a l’interior del Museu, i l’acte institucional amb l’alcalde d’Ibi, Sergio Carrasco; el director del Museu de la Biodiversitat, Eduardo Galante; la vicerectora de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor; el vicerector d’Estudiants i Ocupació de la UA, Raúl Ruiz; el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori de la Conselleria de Medi ambient, Infraestructures i Territori, Raúl Mèrida; el director de l’Institut CIBIO de la UA, José Luis Casas Martínez, i el tinent d’alcalde de Museus, Elio Verdú, entre altres autoritats. Per a concloure un matí de celebració, a les 12.30 hores, es podrà gaudir del concert de Billy Mandanga, amb l’espectacle Los autitos chocadores.

Cal recordar que el Museu de la Biodiversitat es va gestar mitjançant un acord entre la UA, a través de l’institut d’investigació CIBIO, i l’Ajuntament d’Ibi, amb l’objectiu de sensibilitzar, conscienciar i capacitar amplis grups de població sobre la importància d’adoptar conductes responsables i respectuoses amb el medi ambient, per a contribuir a crear un entorn més ben conservat i més sostenible. Va obrir portes per primera vegada el 30 de setembre de 2004, amb el patrocini de la Fundació Biodiversitat del Govern d’Espanya, i la seua importància com a museu va ser reconeguda el 13 de març de 2007 en ser inclòs en la Xarxa de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Generalitat Valenciana. El seu reconeixement com a espai expositiu d’interès nacional l’ha portat a signar convenis de col·laboració amb entitats importants com el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) – CSIC; la Ciutat de les Arts i les Ciències i Oceanogràfic de València; el Parc de les Ciències de Granada, i el Museu d’Història Natural Andrés Urdaneta, entre d’altres.

El treball divulgatiu i científic que el museu ha dut a terme al llarg d’aquests vint anys amb la finalitat de difondre el coneixement sobre la biodiversitat i la seua conservació, ha sigut reconegut amb diversos guardons nacionals com ara el Premi Ciutat Sostenible pels programes d’educació ambiental promoguts des del Museu de la Biodiversitat el 2019; el 2017 en el XXII Certamen Humanitat i Mitjà de l’Ajuntament de Camargo (Cantàbria), finalista en la categoria d’Educació Ambiental dels Premis Ciutat Sostenible en la quinzena edició i Premi a l’Ajuntament Exemplar 2016 en els VI Premis Biodiversitat i Societat, concedit per la Generalitat Valenciana.

Per al director del Museu, Eduardo Galante, «celebrar aquest aniversari és més que un somni complit, ja que el que va començar el 2004 com una idea personal ha esdevingut un projecte museístic sobre biodiversitat de referència a Espanya». Durant aquest camí, afegeix, «he tingut la sort de trobar el suport incondicional de la corporació municipal, dels diferents vicerectorats de la UA, així com de la direcció del CIBIO, als quals vull agrair la cooperació i l’esforç».

Sergio Carrasco, alcalde d’Ibi, declara que «sentim un orgull molt especial amb el desenvolupament exponencial que ha tingut durant aquests vint anys el Museu de la Biodiversitat. És més que evident el gran i excel·lent treball que  hi han desenvolupat el director i els tècnics que el conformen, tant de l’ajuntament com de la Universitat d’Alacant, combinant estudi, didàctica i passió que han sigut clau perquè les persones que visiten el museu queden molt satisfetes amb el descobriment que en fan».