El professor, investigador i divulgador científic Xurxo Mariño és el protagonista, aquesta setmana, de dues activitats a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4): la presentació del seu llibre Neuronas para la emoción, demà dimecres 26 a les 19 hores, i la nova sessió del Cicle Divulgar-te «Memòria i art. Memoritzar-te», en la qual Mariño participarà juntament amb l’artista visual Gil Gijón, el dijous 27 de març a les 19 hores. Les dues activitats estan coordinades per la tècnica de Comunicació de la UA, Marina Limiñana.

En la primera intervenció, Mariño exposarà el contingut del seu llibre Neuronas para la emoción, publicació en la qual l’autor assegura que «per molt racional que sigues, necessites emocions per a guiar la teua vida. L’entusiasme que t’impulsa en molts moments, la por que et paralitza o l’alegria que envolta algunes interaccions socials no són casuals, sinó que es tracta d’eines útils que ha perfilat l’evolució». Mariño explica que les emocions et permeten prendre millors decisions i que el teu comportament s’adapte amb eficàcia a les circumstàncies de cada moment. Els últims anys, les investigacions en neurociència han començat a revelar els circuits que, en la profunditat de l’encèfal, gestionen el desplegament de les emocions bàsiques, aquelles que compartim amb molts altres animals. I hi han aparegut moltes sorpreses. Tot indica, per exemple, que hi ha una emoció que genera entusiasme o motivació, que està darrere dels altres estats afectius; que hi ha una estreta relació entre el pànic que sent un bebè quan se sent sol i la tristesa d’un adult; o que els circuits nerviosos que en la infància ens impulsen al joc són els mateixos que, més endavant, s’encenen quan ens mostrem alegres. Per primera vegada, es comença a parlar d’emocions amb el suport del coneixement que proporciona la ciència i això permet que tinguem explicacions cada vegada més completes sobre la gènesi del nostre comportament.

En la segona cita, el dijous 27, Xurxo Mariño es trobarà amb l’artista visual Gil Gijón en la sessió del Cicle Divulgar-te «Memòria i art. Memoritzar-te», on els dos tractaran el seu enfocament científic i artístic de la qüestió, moderats i presentats per Marina Limiñana.

Xurxo Mariño va ser guardonat l’any 2024 amb el Premi Prisma de Divulgació i és integrant habitual del programa Órbita Laika de La 2 d’RTVE. És doctor en Ciències Biològiques, professor del Departament de Medicina de la Universitat de la Corunya (en l’actualitat en excedència) i membre del grup d’investigació Neurocom. Ha col·laborat amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT), on va fer les seues investigacions de postdoctorat. Duu a terme activitats de divulgació del coneixement científic i humanístic. Ha publicat els llibres Os dados do reloxeiro, Po de estrelas, Neurociencia para Julia, Tierra, El misterio de la mente simbólica. Cerebro, lenguaje y evolución, i La conquista del lenguaje. Participa amb espais de divulgació científica en ràdio, TV, internet, revistes i premsa; l’any 2011 li va ser concedit el Premi Especial del Jurat del I Certamen FECYT de Comunicació Científica. El 2014 va rebre el Premi Tesla de Divulgació. L’any 2018 el premi en la categoria de Divulgació en la Gala do Libro Galego pel seu llibre Tierra, obra que també va obtenir una menció d’honor en els premis Prisma 2018. El 2021 ha rebut el premi Cardes Noves pel llibre Unha ment que voa (La conquista del lenguaje).

Per part seua, l’artista visual Gil Gijón (Puertollano, 1989), establit a Madrid, dedica la seua pràctica artística a reproduccions d’antigues fotografies rescatades d’àlbums familiars, utilitzant únicament la pols i la pelussa de l’entorn privat de les persones representades com una matèria primera per a fer-los. La seua obra s’ha exposat de manera individual a Còrdova (Galeria Cardenal Salazar), València (Galeria Kir Royal), en fires com JustMad (Madrid), SetUp Art Fair (Bolonya) i Position (Berlín); i de manera col·lectiva a Sevilla, Ciudad Real, Alacant, València, Madrid, Barcelona, Jaén i San Francisco. Ha rebut diversos premis com el de dibuix Antonio Povedano i el d’escultura Venancio Blanco, el premi adquisició en el Certamen Internacional Obra Oberta a Càceres, menció d’honor en la III Convocatòria de Pintura Mardel, finalista en la convocatòria sala d’arcs en Fundació Xirivella Soriano, València, i ha sigut preseleccionat en BP PortraitAward 2016, entre d’altres.