L’Associació de Locals de Restauració i Oci d’Alacant (ALROA) ha qualificat hui la decisió de l’equip de govern municipal d’Alacant de reduir els horaris de les terrasses dels establiments hostalers “de greu error que atempta contra els negocis de qualsevol barri de la ciutat, turístic o no. El que ha perpetrat el ple del passat dijous és una Zona Acústica Saturada (ZAS) que tanca a la població i als empresaris a partir de les dotze de la nit, limita la capacitat de generar negoci i condiciona el model de vida d’una societat mediterrània acostumada a gaudir de les nits en l’exterior”, segons ha afirmat el president i portaveu de l’associació, Javier Galdeano.

ALROA considera que l’acord entre el PP i Compromís suposa aplicar mesures similars a la d’una ZAS, però saltant-se tots els requisits administratius per a imposar mesures lesives als establiments situats en tots i cadascun dels barris de la nostra ciutat. Afectarà de manera indiscriminada a Sant Gabriel, Sant Blas, Los Angeles, Benalúa, Florida, Altell, Rabasa, Verge del Remei, Tómbola, Colònia Requena, Verge del Remei o Carolines, i tants uns altres, existisca o no existisca un problema de convivència veïnal, sense disposar de dades objectives sobre l’impacte econòmic que pot generar a molts d’ells i sense mesurar si aquesta mesura fa inviables determinats negocis fora de les zones d’afluència turística.

Galdeano va recordar que la limitació d’horari de les terrasses fa a la ciutat d’Alacant menys competitiva, li resta atractiu i posa sobre “la imatge de la nostra ciutat una taca que pot desincentivar el turisme que busca gaudir del nostre clima i la nostra oferta d’oci en l’exterior”. El portaveu de ALROA va tornar a comparar els horaris imposats a Alacant amb altres existents en localitats no turístiques com Tarazona de la Mancha, molt més amplis. Aquesta situació es pot repetir en municipis molt pròxims a Alacant que deixen a la ciutat buida d’activitat, enfront de localitats pròximes de fàcil accés, va advertir.

Per al representant de ALROA, “la bateria de mesures que imposa l’alcalde d’Alacant soscava al mateix temps l’estratègia de promoció turística de la ciutat del seu propi departament i posa en dubte el model de ciutat de serveis que es pretén impulsar amb la figura tan important com la capitalitat gastronòmica en 2025”.

A més, segons el parer de ALROA la decisió de reduir les terrasses acabarà amb molts negocis. “Ningú que acabe de sopar buscarà una terrassa on relaxar-se una estona, quan sap que serà alçat de la taula en pocs minuts. El que generarà aquesta decisió és el tancament i l’abandó, amb un major impacte en les zones no turístiques de la ciutat, i dels locals que depenen més de les taules exteriors per a la seua facturació i rendibilitat”.

El que lamenta ALROA és la decisió unilateral que imposa l’Ajuntament sense mediació cap amb el sector, una presa de decisions autoritària sense tindre dades objectives dels beneficis reals que puga generar als veïns ni l’impacte negatiu en ocupació i generació de riquesa a la ciutat.