Comença «Infotógrafos XV», la nova edició del seminari sobre cultura de la fotografia que organitza l’Associació Escriptors de Llums de la Universitat d’Alacant (ELUA), coordinada per Javier Serrano, i la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). El seminari inclou aquesta edició quatre sessions, que començaran el pròxim dilluns 26 de maig, a les 19 hores, amb el fotògraf i periodista Alfredo Cáliz i la seua xarrada «El viaje es uno mismo». Cáliz fa més de tres dècades que fa periodisme amb la seua càmera. I en fa més de vint, va començar a publicar les seues fotografies en El País Semanal. El seu treball ha sigut exposat a Madrid, Barcelona, Rabat, Tetuan, Dakar i Nouackchott, entre altres llocs.
La segona sessió, el dimarts 27 maig, tindrà a Monserrat Puig com a protagonista, qui parlarà d’«El fotolibro». Llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, Puig va cursar estudis de Fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Fascinada des de sempre pels llibres i després de treballar durant tretze anys en una gran editorial (RBA), l’any 2012 funda Ediciones Anómalas, editorial dedicada a la fotografia. El dilluns 2 juny serà el torn de Mar Sáez i la seua ponència «Terza Vita (2021-2022)». Mar Sáz és llicenciada en Psicologia i Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i està especialitzada en fotografia contemporània. Compagina el seu treball com a fotògrafa freelance amb el desenvolupament de projectes personals amb els quals intenta explorar la complexitat de la identitat i la biopolítica, intenta fer un retrat, des de dins, de les realitats que la preocupen i analitza els límits del gènere documental. Tancarà el XV seminari Paolo Masgagni, el dimarts 3 de juny, amb la ponència «Creación de imágenes». Masgagni va nàixer a Florència, on va viure fins als 28 anys, i després es va traslladar a altres països en els quals va treballar com a científic. Després de jubilar-se es va traslladar a Alacant i ací es va unir a diversos clubs de fotografia, entre els quals es troben ELUA i el Club de Fotografia d’Alacant. La xarrada consta de dues parts: la primera en la qual es presenten fotografies still life (natures mortes) i la segona, en la qual es creen noves imatges a partir de dues fotografieso més .
Totes les sessions es retransmetran en directe en el següent enllaç.
Alfredo Cáliz (Espanya, 1968)Va començar la carrera en fotografia als 19 anys com a assistent d’estudi. No gaire després, va començar a treballar com a fotògraf independent i des de llavors ha rebut nombrosos encàrrecs de publicacions tant espanyoles com internacionals. Després de cobrir l’alçament zapatista a Mèxic l’any 1994 per al periòdic espanyol El Mundo, es va unir a Cover Agency. Al llarg dels anys ha viatjat molt, ha produït més de 150 reportatges fotogràfics per a El País Semanal. Es va unir a Panos Pictures l’any 2008, i ha expandit la seua xarxa de distribució internacional a publicacions com The New Yorker, The Guardian, The Financial Times, The New York Times, Vanity Fair i moltes altres. El seu primer fotollibre, Inshallah, va ser publicat per la Fundació Tres Culturas l’any 2006 amb una beca de la Fundació la Caixa que el va ajudar a sostenir el projecte durant 10 anys i nombroses visites al Marroc. Ha rebut nombrosos premis, entre aquests el premi Notodofotofest 2007 i el premi UNICEF al millor reportatge en 2006. També ha impartit tallers i classes magistrals a l’Escola de Fotografia Centre d’Imatge (EFTI) de Madrid, el Museu d’Art Contemporani de Castella i Lleó (MUSAC), La Màquina, Cienojos Tànger, l’Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament Internacional (AECID) a Nigèria i va dissertar a la Universitat Panamericana Mèxic (UP). A més a més, ha participat en taules redones de l’Institut Cervantes i ha sigut membre de diversos jurats, especialment el premi de fotografia de la Fundació Dones per Àfrica. Des del 2007 ha estat treballant extensament per a Repsol. L’any 2013 va visitar l’illa escocesa d’Islay en diverses ocasions per a recopilar imatges que es van utilitzar per a construir la identitat corporativa de la destil·leria The Botanist Gin, l’únic fabricador de ginebra d’Islay. El seu treball ha sigut exposat àmpliament al Marroc, Mauritània i a Espanya; en espais com Metrosur Madrid, Casa Encendida, Casa Elizalde, Sala El Águila i La Fábrica, que també va publicar una col·lecció Fotobolsillo de la seua obra el 2010. L’any 2012 va publicar 40, un conjunt de retrats de persones de 40 anys, a Espanya, i Diario de un taxista a Casablanca, els dos publicats per l’editorial independent 2 Sardines Edicions. El 2015 va ser inclòs en un projecte de llibre de fotos anomenat Todas Direcciones on sis fotògrafs presenten les seues impressions d’Espanya, cadascun viatjant al llarg d’una de les carreteres principals que ixen de Madrid i s’estenen per Espanya.
Comentarios