El Teatre municipal Cervantes de Petrer ha sigut inclòs, per primera vegada en la seua història, en la prestigiosa xarxa PLATEA, el Programa Estatal de Circulació d’Espectacles d’Arts Escèniques en espais de les entitats locals, impulsat pel Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya, a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM).
Aquesta incorporació suposa una fita significativa per a la vida cultural de Petrer, ja que permetrà ampliar i diversificar la programació del Teatre Cervantes durant la temporada 2025-26, facilitant la programació de produccions escèniques de primer nivell nacional, gràcies a un model de finançament compartit entre l’Estat, les companyies i l’Ajuntament.
El regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha subratllat que formar part de PLATEA “és un reconeixement al treball que s’ha fet durant tots aquests anys per posar en valor el Teatre municipal Cervantes com un referent comarcal i provincial quant a programació”. En eixe camí de treball, l’edil ha aprofitat per a agrair tant a Juan Ramón García, fins fa uns mesos Responsable de l’àrea de Cultura, com a la resta de membres de la regidoria.
Portillo ha informat que “no és fàcil complir tots els requisits per a arribar a formar part de PLATEA” i, de fet, com també ha destacat, a la província d’Alacant, només un grup molt reduït de municipis participen en la temporada 2025-2026 del programa PLATEA: Alacant, Elx, Alcoi i Altea, a més de Petrer.
L’objectiu de la incorporació de Petrer a PLATEA és “donar un saltito més de qualitat amb eixos espectacles, sobretot, de nivell nacional, i, amb això, continuar creixent en el nombre d’espectadors”.
Durant l’any 2024, el Teatre Cervantes va registrar un total de 16.755 assistents, la qual cosa representa un increment del 38% respecte a 2023, consolidant-se com un espai escènic en auge i amb una resposta creixent per part del públic.
“Començarem amb la programació de l’últim trimestre de l’any, però, sobretot, a partir de principis de l’any que ve, intentarem que es veja eixe salt de qualitat que hem fet”, ha apuntat el regidor, qui també ha tingut paraules d’agraïment per al públic, animant-lo al fet que “continuen consumint i acompanyant-nos en eixa programació teatral que amb tant d’afecte treballem i organitzem durant aquests anys”.
PLATEA
El Programa Estatal de Circulació d’Espectacles d’Arts Escèniques en espais de les entitats locals, impulsat pel Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya, a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), té com a objectiu reforçar la programació cultural estable en els municipis, afavorir l’accés de la ciutadania a espectacles de qualitat i promoure la comunicació cultural entre comunitats autònomes.
El programa està basat en un model de finançament compartit entre l’Estat, les companyies i l’Ajuntament, un sistema en el qual el Ministeri de Cultura, a través del INAEM, assumeix fins al 65% del caixet de l’espectacle; la companyia cobreix un 17% i l’Ajuntament sol el 18% restant.
El catàleg del Platea inclou un màxim de 120 espectacles de teatre, 60 de dansa, 35 de circ i una secció lliure de lírica, tots ells de companyies professionals amb base en l’Estat espanyol, espectacles als quals tenen accés els municipis que integren la xarxa.
Per a continuar formant part de PLATEA, després de l’any de la seua inclusió, els municipis han de complir una sèrie de requisits de continuïtat, qualitat i participació.
Comentarios