La Universitat d’Alacant acollirà aquest dimecres 11 de juny, a les 18.30 hores, una nova edició del cicle «Veus del segle XX. Memòria viva del periodisme alacantí», un projecte conjunt amb l’Associació de Periodistes de la Província d’Alacant (APPA) que té com a objectiu recuperar la història recent de la província a través dels testimonis de destacats professionals de la comunicació. 

En aquesta ocasió, el protagonisme serà per al periodista i referent alacantí José María Perea, que dialogarà amb el també periodista Pepe López Marín en un format d’entrevista pública que permet recórrer vivències, fites professionals i context sociopolític des d’una mirada personal. La cita tindrà lloc a les 19 hores a la sala Miguel Hernández de la Seu Universitària de la UA en el carrer Ramón y Cajal, nova ubicació de les sessions d’estiu del cicle. 

Amb més de mig segle de trajectòria professional, José María Perea ha sigut testimoni privilegiat del desenvolupament polític, social i cultural d’Alacant. Redactor en mitjans com a Primera Página, La Verdad i Información, i col·laborador de capçaleres nacionals com La Vanguardia o Cambio16, ha compaginat la seua feina periodística amb una intensa implicació institucional com a tinent d’alcalde, diputat provincial, director general de Transports i de Turisme, com també patró, comissari d’exposicions i promotor d’iniciatives ciutadanes. Perea ha sigut també president de l’Associació de la Premsa d’Alacant i directiu de la Federació d’Associacions de la premsa d’Espanya, com també president de l’Associació Alacantina de Periodistes i Escriptors de Turisme i de la Federació Valenciana d’Associacions de Periodistes i Escriptors de Turisme. Entre altres reconeixements, ha rebut el Premi Adrián López de la PIC, el Premi Miquel Grau i el Premi Llibertat d’Expressió de l’Associació de Periodistes de la Província d’Alacant.

En l’actualitat és coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia, creat l’any 2004 per la UA per a arreplegar documents i testimonis de la lluita per la democràcia, especialment els últims anys del franquisme i durant la transició. 

Aquesta iniciativa, impulsada per la UA i l’APPA, aposta pel valor de la memòria testimonial i la transferència de coneixement intergeneracional. Hi participen també estudiants d’Humanitats i preassociats de l’APPA, que assumeixen el paper d’entrevistadors en algunes de les sessions. L’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala. 

«Veus del segle XX» compta amb la direcció d’Irene Ramos, professora titular del Departament de Comunicació i Psicologia Social i directora de l’Observatori de Majors i mitjans de comunicació de la Universitat Permanent de la UA, i amb la coordinació d’Ana Ibáñez i Elvira Rodríguez. El projecte té la col·laboració dels departaments de Comunicació i Psicologia Social i d’Humanitats Contemporànies, l’Observatori de Majors i mitjans de comunicació i la Unitat de Comunicació de la UA.