La Kasbah Internacional de l’artista a Alacant, és una trobada internacional anual d’artistes àrabs i locals, amateurs i professionals, en el qual, a través de l’art i la cultura es potencien les relacions interculturals entre països.

En les onze edicions realitzades des de 2015 s’han anat produint canvis en el nombre de països participants i fins i tot de duració de l’esdeveniment. En les primeres edicions els països participants eren de gran quantitat de països, des de l’Iraq, l’Aràbia Saudita, Tunísia, Oman, Qatar, etc., però amb gran nombre de representants del Marroc. Amb els anys, i les restriccions en els visats, la majoria dels participants són del Marroc, gràcies a la labor de suport de l’Ambaixada d’Espanya a l’hora de les cites per a visats.

Aquesta Trobada està organitzada per l’Associació Kasbah del Artiste del Marroc, i Tercer Temps Intercultural d’Espanya. L’esdeveniment està dirigit i coordinat pels directors de totes dues associacions, l’artista i doctor en Pedagogia de l’Art per la Universitat de Rabat, Nourdine Tabbai, i la gestora cultural i doctora en Història de l’Art, Natalia Molinos.

Per part local, els artistes no sols són nacionals espanyols, sinó que molts representen la varietat de persones estrangeres establides a la nostra ciutat, component el grup local de persones de diferents punts de la geografia espanyola, a més d’alacantins, així com de Gran Bretanya, Veneçuela, Mèxic, l’Argentina, etc.

En aquests anys, a causa del gran interés dels participants i les possibilitats de residència, l’esdeveniment s’ha allargat, d’una setmana de duració a quatre, dividint la participació en quatre setmanes, del 14 de juliol al 8 d’agost. Entre les quatre setmanes, passaran per la Trobada 100 artistes àrabs més 30 locals, als quals se sumaran les persones que desitgen compartir l’experiència.

En la primera setmana de participació s’ha mantingut la part més acadèmica, els dies 16 i 17 d juliol es realitza un simposi internacional sobre “Art i Societat” en el MACA, amb més de 40 comunicacions d’experts universitaris de bon nombre de països i la presentació d’un documental sobre la cultura gnawa del Marroc i un llibre de poesia bilingüe en àrab i espanyol. També els dies 23 i 30 de juliol en la Seu de la UA es realitzaran Taules redones sobre el mateix tema i el 5 d’agost, de nou en el MACA.

Cada setmana d’activitats es realitzen tallers de pintura en l’Espai Sèneca de la Regidoria de Cultura i fins i tot al Parc La Marjal, dependent d’Aigües d’Alacant, visites a museus (MACA, MUA, Pous Garrigós,…), Excursions com la visita al Molino Carbonell de Tibi, del SXVIII o a les Universitat d’Alacant, presentacions de llibres, cinema, teatre i/o música i es finalitza amb una exposició dels treballs realitzats, mantenint sempre l’objectiu d’unir cultures a través del coneixement mutu dels costums de cadascun i, sobretot, de l’art.

Moltes són les institucions que col·laboren amb aquest esdeveniment des del principi, com la diplomàtica Casa Mediterrani, l’Ajuntament d’Alacant i la seua Regidoria de Cultura i Aigües d’Alacant, la Seu de la Universitat d’Alacant o institucions marroquines, com la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Mohamed V de Rabat.

En aquesta edició col·laboren, a part de les institucions ja esmentades, Espai Sèneca, MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant), Residència per a col·lectius Sant Roque, Patronat d’Habitatge d’Alacant, Molino paperer de Tibi i Fundació Mimeti, Atlantis Magazine (Revista marroquina acadèmica), Alacant Film School, la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, MUA (Museu Universitat d’Alacant).