El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi repassa la seua història gràfica a través d’una exposició retrospectiva que acull fins al pròxim 12 de juliol la Casa de Cultura. Una mostra en la qual s’exhibeixen els 34 cartells del Festival. “L’exposició reflecteix l’esperit del Festival de Cinema, la seua història, la seua trajectòria i la seua evolució, i tot això comptat a través dels cartells de cada edició”, va destacar l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, durant l’acte d’inauguració.
El Festival de Cinema de l’Alfàs va nàixer en 1989 com una aposta clara del municipi per la cultura i, amb el pas del temps, s’ha convertit en una important eina de promoció turística. D’aquí ve que, sobretot en les 15 últimes edicions, els cartells del certamen hagen tingut algun vincle amb elements com la platja, el Faro de l’Albir o el pi de la Plaça Major, unint el Festival de Cinema a la promoció de l’Alfàs del Pi com a destinació turística.
En aquestes més de tres dècades han evolucionat tant la composició com les tècniques de producció. Andrés Díaz, creatiu vinculat al disseny de la majoria de cartells del Festival, ha explicat que “els primers cartells apostaven per un disseny més gràfic i trencador, molt innovador per a l’època, i per una iconografia relacionada amb el món del cinema”.
Aqueix disseny va anar evolucionant conforme anava creixent el Festival de Cinema de l’Alfàs. “Donada la repercussió turística que tenia el Festival, van començar a buscar-se elements que tingueren vincles amb el turisme, com el Faro de l’Albir o la mar Mediterrània”, ha afegit.
Hi ha edicions del Festival en les quals el cartell és molt gràfic i altres en les quals s’aposta per una línia més fotogràfica. “El d’enguany recupera una mica la iconografia retro dels inicis en incorporar una bobina de cinema”, ha manifestat Díaz. I és que ara tots els curts que es presenten a concurs arriben a través de plataformes digitals però en els seus orígens, els curts arribaven en bobines de cinema com la que reflecteix en el cartell anunciador del 34 Festival.
El primer cartell del Festival de Cinema va ser un dels més especials. “Es tractava de crear una marca, un disseny que servira com a logotip del Festival de Cinema. Hui dia aqueixa imatge es continua utilitzant, forma part de la història del Festival i té protagonisme per si sola. És un disseny que continua funcionant a la perfecció com a marca. Ha envellit molt bé”, ha subratllat.
En aquestes 34 edicions, la iconografia cinematogràfica i el glamur també han estat molt presents en els cartells del Festival, des de la carismàtica catifa roja a cambres, bobines, frames de pel·lícules, claquetes, patis de butaques o llandes de pel·lícules.
“A mi un dels quals més m’agraden és el del 17 Festival, en què vam compondre una cambra amb diferents elements”, ha confessat. També li té molt afecte al de la sisena edició, en el qual sale gent en una sala veient una pel·lícula mentre mengen roses. “Les fotos les vam fer amb un bon amic que ja no està, Toni Sendra. No hi havia digital. Vam haver de repetir la sessió dues vegades i, la veritat, em porta bons records perquè la identifique amb un amic”, ha afegit. També recorda amb especial afecte el cartell del 14 Festival, una catifa roja que entra en la mar, perquè va ser una autèntica aventura realitzar les fotos.
Fins al pròxim 12 de juliol poden acostar-se i conéixer la història del Festival de Cinema de l’Alfàs a través de la seua imatge gràfica. És una de les activitats paral·leles d’aquesta 34 edició.
El Festival se celebrarà del 2 al 10 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Enguany, es ret homenatge a Ángeles González-Sinde, Santiago Segura i Enrique Cerezo amb el lliurament del Faro de Plata.
El Festival de Cinema de l’Alfàs se celebra cada estiu de manera ininterrompuda des de 1989. Una iniciativa cultural que ha situat a aquesta localitat de la Costa Blanca en el mapa de cites destacades del panorama cinematogràfic nacional. Des de la seua primera edició, en la qual els guardonats van ser Verónica Forqué i José Luis López Vázquez, la pràctica totalitat del cinema espanyol ha participat en l’esdeveniment.
En aquests 34 anys d’història s’ha retut homenatge amb el lliurament del Faro de Plata a més de 70 personalitats del món del cinema, entre actrius, actors, directors, guionistes i productors.
Tots els grans directors espanyols contemporanis han tingut el seu reconeixement: des de Berlanga a Saura, Almodóvar o Trueba, entre molts altres. Per no citar l’extens viró d’actors i actrius homenatjats. En no pocs casos, el Festival ha reparat en joves talents emergents que, amb el temps, s’han transformat en referents del sector.
La Casa de Cultura de l’Alfàs acull una exposició retrospectiva dels cartells del Festival de Cinema

Comentarios