El seminari internacional “La Mar del Vi”, organitzat pel MARQ, reunirà el mes vinent d’octubre a Alacant a representants dels cellers i les denominacions d’origen més antigues del món per a parlar de la història del vi en la Mar Mediterrània.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i la regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Alacant, Ana Poquet, han presentat el congrés i els esdeveniments associats, en els quals han col·laborat el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Vins Alacant, l’Ajuntament d’Alacant i la Generalitat Valenciana. “Estem davant unes jornades d’extraordinari nivell que convertiran la ciutat d’Alacant en la capital històrica del vi mediterrani i ens permetran prendre el pols a aquesta indústria enfront dels desafiaments actuals, així com compartir la història del ric llegat vinícola que atresorem com a província i que forma part de la nostra identitat”, ha manifestat Navarro.

Coincidint amb la celebració aquest any de la Capitalitat Gastronòmica d’Alacant, i tenint en compte la transcendència que el vi ha tingut i té en la història de la província, “el propòsit d’aquest seminari és recuperar eixa memòria per a encarar el futur i retornar a Alacant al mapa mundial dels vins”, ha afegit el diputat, qui ha recordat que “Alacant és una de les denominacions d’origen més antigues del món per davant de demarcacions com Porto a Portugal, la Toscana a Itàlia o Tokaj a Hongria”.

Per això, la província tindrà un paper protagonista en el seminari, en el qual es mostraran les bases de la seua tradició vitivinícola amb els projectes d’investigació en el Alt de Benimàquia a Dénia o el l’Illeta dels Banyets, així com l’estudi dels tallers terrissaires de fabricació d’àmfores vinarias (figlinae) que està realitzant la Universitat d’Alacant. També, com ha explicat el director del MARQ, Manolo Olcina, hi haurà cabuda per a la història del Fondellol, el vi viu més antic del món, i la trobada conclourà amb la presentació en societat de la investigació realitzada sobre “Alacant 1510” com a denominació d’origen més antiga del món.

Per part seua, Poquet, ha destacat que “aquest congrés, que situa Alacant en el mapa mundial de l’enologia, entra dins de l’estratègia del Patronat de Turisme perquè enllaça dos productes molt importants, el turisme de congressos i el producte gastronòmic, especialment enguany que som Capital Espanyola de la Gastronomia».

Del 29 al 31 d’octubre les jornades inclouran, a més, un extens programa d’activitats en escenaris com el Castell de Santa Bàrbara, la Cocatedral de Sant Nicolás o Casa Mediterrani, com ha detallat Poquet. En aquests emblemàtics emplaçaments es duran a terme tastos amb sommeliers de la talla de David Doñate o Sarah Jane Evans, rutes vinícoles, un sopar de gala amb menú dissenyat pel xef Dani Frías o visites guiades tant a l’exposició permanent del MARQ com al jaciment de la Illeta dels Banyets.

En “La Mar del Vi” participaran 25 ponents amb vint conferències estructguradas en quatre blocs temàtics. El primer analitzarà la producció del vi al Mediterrani al llarg de la història, el segon bloc girarà entorn dels vins més antics, el tercer se centrarà en les últimes i més innovadores investigacions i les denominacions més antigues del món tancaran el programa amb presència de representants de les DO de Porto, Borgonya i Tokaj.

La presentació d’aquesta proposta ha comptat també amb la presència del director de Casa Mediterrani, Andrés Perelló, el president de Vins Alacant DOP, Jose Juan Reus, el coordinador del Congrés, José Luis Menéndez, i el gerent d’Alacant DOP, Eladio Martín Aniorte.

La web del congrés està ja disponible i la reserva per a les activitats paral·leles s’obrirà al setembre a través de la mateixa pàgina.