El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha anunciat matí que les sales de ADDA portaran el nom dels compositors Óscar Esplá i Ruperto Chapí. La institució vol d’aquesta manera retre homenatge a aquests il·lustres alacantins vinculant les seues figures a l’espai musical més importants i representatiu de la província.
Aquesta iniciativa, impulsada pel president i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, serà traslladada al Patronat de la Fundació ADDA per al seu estudi i aprovació
“Volem que la casa de la música per antonomàsia de la província estiga vinculada amb dues de les figures més rellevants internacionalment en aquesta disciplina com són Ruperto Chapí i Óscar Esplá, il·lustres alacantins que han portat el nom de la nostra terra per tot el món”, ha destacat Mazón.
Tal com ha avançat el president, la Sala Simfònica de l’Auditori de la Diputació portarà el nom del compositor nascut a Villena Ruperto Chapí, al qual la institució ja va concedir en 2009 la Medalla d’Or de la província coincidint amb el centenari de la seua mort, mentre que la Sala de Cambra ostentarà el de l’alacantí Óscar Esplá. A més, es preveu que la resta d’espais del ADDA puguen també ser designats amb els noms d’altres destacats músics de la terra.
Ruperto Chapí (1857-1909) és considerat un dels creadors líric-dramàtic espanyol més important de tots els temps. Una de les seues principals aportacions va ser la revitalització de la sarsuela, sent el seu lideratge absolut en aquest gènere entre 1880 i 1909, encara que també va escriure música de cambra i simfònica. El compositor ha traspassat les nostres fronteres i actualment la seua obra es representa pels teatres més importants del món i amb les veus més famoses. Entre els seus assoliments, destaca la creació de la Societat d’Autors d’Espanya, actualment la SGAE.
Per part seua, Óscar Esplá (1889-1976), nascut a Alacant, és també un dels representants més significatius de la música espanyola. Va escriure òpera, música de cambra, ballets, cançons i llibres d’estètica musical i va rebre al llarg de la seua carrera reconeixements com el Primer Premi de Composició de la Musik National Gesellschaft de Viena, a més de presidir el Consell Nacional de Música i el Conservatori de Madrid. El compositor, que dóna nom al Conservatori de Música d’Alacant, va anar també membre del Institut de France i president de la secció espanyola de la Societat Internacional de Música Contemporània creada per la UNESCO.
Comentarios