La Fundació Mediterráneo llança en la seua seu d’Alacant el cicle de conferències “Exploradors del coneixement: grans expedicions científiques espanyoles”, una proposta que recupera alguns dels capítols més notables de la ciència i el pensament il·lustrat a través dels seus protagonistes: navegants, mèdics, astrònoms i humanistes que van expandir els límits del saber i el mapa del món.
El cicle, d’accés gratuït, tindrà lloc tots els dimarts entre el 6 i el 27 de maig, a les 19.00 h, a l’Aula de Cultura de la Fundació (Av. Doctor Gadea, 1), i s’emmarca en el compromís de l’entitat amb la divulgació científica, la història i el pensament.
La programació arranca el 6 de maig amb l’historiador Emilio Soler, que oferirà la conferencia “Mapes, mars i poder”, centrada en la figura de Juan Francisco del Celler i Quadra, explorador clau en la disputa pel domini del Pacífic en el segle XVIII. Emilio Soler Pascual és llicenciat en Geografia i Història i doctor en Història per la Universitat d’Alacant, on ha exercit com a professor del Departament d’Història Moderna. Ha sigut director de publicacions culturals i assessor en diferents institucions públiques. La seua trajectòria combina la investigació històrica amb la divulgació humanista.

El 13 de maig, Marta Gómez-Navarro, comissària cultural i gestora de projectes editorials, presentarà un viatge per la “La biblioteca de Gómez-Navarro”, un recorregut pel fons bibliogràfic creat pel seu pare, l’exministre i patró de la Fundació Javier Gómez-Navarro, considerat la major col·lecció privada a Espanya sobre viatges, expedicions i literatura d’exploració. La conferència ofereix una mirada íntima a eixe llegat i al seu valor documental.
El 20 de maig, la historiadora de la medicina Rosa Ballester abordarà la Real Expedició Filantròpica de la Vacuna, que a principis del segle XIX va portar la vacuna de la pigota a Amèrica i Àsia. Ballester és doctora en Medicina, catedràtica emèrita d’Història de la Ciència en la Universitat Miguel Hernández i acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. És una de les majors especialistes en història de la salut pública a Espanya i ha dedicat nombrosos treballs al llegat de Balmis.
Tanca el cicle, el 27 de maig, l’astrònom i divulgador Rafael Bachiller amb la conferència “Jorge Juan i l’expedició a l’Equador per a resoldre el debat sobre la forma de la Terra”. Director de l’Observatori Astronòmic Nacional i del Real Observatori de Madrid, Batxiller és doctor en Física per les universitats Joseph Fourier de Grenoble i Complutense de Madrid, i acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya. Autor de més de 300 publicacions científiques i nombrosos articles de divulgació, és una figura destacada en l’astronomia europea.
El president de la Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, ha assenyalat que “aquest cicle ret homenatge a un llegat científic extraordinari que va tindre a Alacant a dos dels seus grans protagonistes: Jorge Juan i Francisco Balmis. És un orgull recuperar la seua memòria, al mateix temps que reconeixem la figura del nostre enyorat patró Javier Gómez-Navarro, impulsor incansable del coneixement i les expedicions científiques. El nostre país ha sigut una potència en la història de la ciència, i aquestes gestes —des del mesurament del meridià fins a la primera campanya mundial de vacunació— demostren la importància del pensament il·lustrat i del saber com a motor de progrés.”
Les conferències són d’entrada lliure fins a completar aforament, i tota la informació està disponible en la web de la Fundació www.fundacionmediterraneo.es
Comentarios