Del 28 de gener al 3 de febrer tindrà lloc la segona edició de les Jornades de Memòria Històrica i Democràtica del Pinós, amb una extensa programació que s’han encarregat de presentar aquest dilluns per l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, al costat dels edils de Participació Ciutadana, César Pérez, i la de Cultura, Silvia Verdú, i l’arxivera municipal, Clara Isabel Pérez.

Tal com promocionen el cartell i els tríptics editats, serà una setmana intensa, repleta de presentacions literàries, conferències, exposicions, projeccions de documentals i pel·lícules, una funció teatral, visites guiades pels llocs de la guerra en el nucli urbà i la presentació d’un ambiciós projecte de recuperació de la memòria oral.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha felicitat totes dues regidories per posar en marxa aquest projecte, que serveix per a fomentar el record d’uns temps durs per a tots dels quals hem d’aprendre per a no cometre els mateixos errors. Per a Azorín, ”són unes jornades preparades amb sensibilitat i respecte. Sensibilitat per conéixer la nostra història, tindre en compte en quin context es va portar a viure i quines circumstàncies van portar al fet que es prengueren aquelles decisions que van marcar a la societat de llavors. Per això hi ha tantes persones que estan interessades a conéixer aqueixa part de la nostra història”. I sobre les visites guiades, les ha qualificades com una cosa molt important i interessant, sobretot perquè encara conservem aqueixos racons que ens parlen d’aquells anys”.

Per a l’edil de Participació Ciutadana, César Pérez, l’organització d’aquestes jornades ha suposat un gran esforç que espera es veja confirmat amb una gran afluència de persones a cadascun dels actes. Segons ha expressat, “des de l’ajuntament hem continuat apostant per aquestes jornades, i no és fàcil, perquè cal contactar amb moltes persones i institucions. Des del respecte, hem volgut és fer una setmana que siga tan atractiva com ho va ser la primera edició”.

L’edil de Cultura, Silvia Verdú, també ha donat les gràcies a les institucions i col·lectius que han posat el seu granet d’arena per a la posada en marxa d’aquestes activitats, i especialment als qui el pròxim 3 de febrer obriran les seues cases durant la visita guiada. Per a ella, aquestes activitats permeten “posar en el present nostre passat, sobretot amb el projecte de recuperació de la memòria oral, tenint en compte que es refereixen a un passat molt dur que per a molts d’ells és difícil de comptar”.

L’arxivera municipal Clara Isabel Pérez ha destacat l’enorme treball que ha suposat preparar aquesta programació, que qualifica de “molt interessant, al dia de les investigacions i molt centrada en el Pinós, especialment pel projecte de la memòria oral i per l’existència d’aqueixos espais que seran protagonistes en la visita guiada”.

Programa

Els actes donaran inici el dilluns 28 de gener, amb la presentació de la novel·la gràfica “La Brigada Lincoln”, a càrrec de Carles Esquembre (il·lustrador), en el Centre Cultural El Pinós, que acollirà les activitats previstes fins al dijous, totes a partir de les 19.00 hores.

El dimarts 29 tindrà lloc la conferència “La infància refugiada en les colònies escolars, 1936-1939”, a càrrec de Carlos Salines Salines, Catedràtic d’Institut, i seguidament es procedirà a inaugurar l’exposició “Llapis, paper i bombes, 1936-1939”, que romandrà en el Centre Cultural fins al 22 de febrer. La mostra reuneix més de 60 dibuixos realitzats per xiquets i xiquetes que van ser evacuats durant la Guerra Civil a les colònies establides en llocs segurs d’Espanya i Europa. Es tracta d’una exposició comisariada per l’Arxiu de la Democràcia i Comissió Cívica d’Alacant per a la recuperació de la Memòria Històrica i la Universitat d’Alacant.

El dimecres 30 de gener es durà a terme la presentació del documental “Les tres ferides de Miguel Hernández”, amb posterior col·loqui a càrrec d’Emilio Zaplana i Mª Teresa Domínguez, membres Associació Cultural “Oriola 2010”. Un documental que revela moltes de les incògnites que encara planegen sobre la figura del poeta.

Per al dijous dia 31 s’ha previst la projecció del documental “Elda ciutat d’acolliment” i un col·loqui posterior amb José Ramón Valero, guionista del documental i professor titular del Departament de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant. Aquest documental divulgatiu narra l’esforç humà i solidari de la veïna ciutat, que va acollir a més de 2.500 refugiats i ferits durant la Guerra Civil.

El saló d’actes del Centre d’Associacions acollirà el divendres 1 de febrer, a les 20.15 hores, una sessió de Cinema-Fòrum amb la projecció de la pel·lícula “Terra i Llibertat”, encarregant-se de presentar-la i de moderar el col·loqui posterior José Antonio Mellado Rivera, professor d’Història en IES Castillo Puche de Iecla. Aquest acte està organitzat en col·laboració amb la Plataforma El Pinós contra la violència de gènere, que aqueixa mateixa vesprada durà a terme la seua habitual concentració silenciosa, i per la Universitat d’Alacant.

El dissabte 2 de febrer, a les 19.00 hores i en el Teatre-Auditori “Emilio Martínez Sáez”, es presentarà el projecte “Lluitar contra l’oblit. Recuperem la història oral del Pinós”, encarregat per l’Ajuntament del Pinós i que ha sigut realitzat per l’Associació Cau d’Arrels, amb la finalitat de recuperar la memòria oral i aprofundir en aspectes que normalment es deixen de costat en els estudis històrics (com l’oci, la cultura, el pensament o bé altres temes relacionats amb la vida quotidiana). Tot això a través de les vivències de més de mig centenar de persones d’edats avançades, en un treball coordinat per Inma Garrigós i Albert, Raquel Muñoz Picó i Inmaculada Albert Pastor.

I el diumenge 3 de febrer conclouran les jornades amb dues activitats:

La primera tindrà lloc a les 12 del migdia, i consistirà en unes visites guiades, amb eixida des de la Torre del Rellotge, per a recórrer els llocs de la Guerra Civil en el nucli urbà del Pinós, de la mà de Clara Isabel Pérez, arxivera municipal, i José Ramón Valero, professor titular del Departament de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant.

Sobre aquesta activitat, l’edil de Participació Ciutadana comenta que les places són limitades, i que aquells que estiguen interessats a participar en la visita han d’inscriure’s prèviament en el Centre Cultural “El Pinós” o trucar al telèfon 965 478 329.

L’activitat que tancarà aquestes jornades serà una funció teatral, novament en el Teatre-Auditori, i a les 19.00 hores. Teada Teatre Produccions posarà en escena l’obra “Dins d’una hora”, que rememora el bombardeig per l’aviació italiana del mercat central d’Alacant fa 80 anys. Signada i dirigida per Juan Luis Mira, compta amb Vicent Bonmatí, Ana Arrarte, Paco Peraile i la pinosera Natalia Bravo, alumnes del Màster de Teatre de la UA, que interpreten a huit personatges les històries dels quals reflecteixen les vivències de moltes persones que van viure aquells fets.