Professionals de l’educació i la coeducació es donen cita aquesta setmana, des d’avui dilluns 7 i fins al divendres 11 de juliol, a la Seu de la Universitat d’Alacant a Villena (C/ La Tercia, núm. 12), per a participar en el curs d’estiu Discursos Reaccionaris davant la Igualtat: «Eines per a fer-hi front». Amb direcció de la professora Esther Perales, també directora de la seu a Villena, i coordinat per María Cruz Pla, de l’ajuntament de la localitat, experts en educació i coeducació participen en aquesta formació per a abordar l’arribada a les aules del discurs de l’anomenada masclosfera, un discurs negacionista de la violència de gènere i de l’antifeminisme més reaccionari que genera problemes de convivència.

La coeducació va arribar a les aules de manera voluntarista en els anys vuitanta de la mà de professores conscienciades i motivades i, des del 2016, les polítiques educatives han perseguit, expressament, convertir l’escola en coeducativa. Els responsables d’aquest curs expliquen que «després dels avanços aconseguits aquests anys, s’observa com el discurs negacionista de la violència de gènere i l’antifeminisme més reaccionari ha entrat a les aules i ha  generat alguns problemes de convivència. El discurs de l’anomenada maslosfera, amplificat pel consum massiu de continguts digitals per part de l’alumnat, és present a les aules i moltes vegades sentim sorpresa davant d’aquesta situació», i afegeixen que «aquest discurs s’ha vist validat amb l’entrada en l’àmbit polític i, encara que la legislació que avala la coeducació no ha canviat, apareixen nous obstacles perquè puga ser efectiva».

Els professionals de l’educació i la coeducació s’enfronten ara al que han denominat «contraofensiva patriarcal» i proposen «insistir, resistir i persistir» com l’estratègia adequada per a continuar avançant cap a una escola coeducativa per a una societat igualitària.