«L’orquestració de les paraules, el colorit de les imatges i la contundència d’una bona mètrica atorguen a la poesia un poder sense parangó. Com a forma d’expressió íntima que permet obrir-se als altres, la poesia enriqueix el diàleg que catalitza tot progrés humà i és més necessària que mai en temps turbulents», afirma Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO, amb motiu de la celebració, el pròxim 21 de març, del Dia Mundial de la Poesia.
La Universitat d’Alacant subscriu aquestes paraules i reafirma el seu compromís amb la promoció de la literatura i la cultura i convida a participar la comunitat en una celebració de l’art poètic en la V Setmana de la Poesia a la UA, que, a partir del dia 21 de març, comptarà amb una variada programació organitzada conjuntament per la Facultat de Filosofia i Lletres, el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB), l’Aula de Literatura i Traducció i el Servei de Cultura, amb la col·laboració de la Biblioteca General UA i la Fundació Miguel Hernández.
Els actes de demà començaran a les 10.30 h en el CeMaB amb la taula redona «Per què escriure poesia en el segle XXI», en la qual participaran els poetes i poetesses Joaquín Juan Penalva, Olivia Martínez, Alejandro Jacobo i Adriana Bermejo, amb la moderació de María Miranda. A continuació, la Plataforma de Joves Artistes de la UA, InteractUA, celebrarà un any més aquesta jornada amb un acte que, a causa de les previsions de pluges, canvia la ubicació habitual en el Racó dels Poetes a les instal·lacions del CeMaB. S’hi llegiran els poemes seleccionats en el IV Concurs de Poesia InteractUA, i es lliuraran els premis als guanyadors. A més, com a colofó final de l’activitat, actuarà en directe Manyacaes, projecte experimental de música electrònica i rap en valencià de Xavi Lago, guanyador del concurs musical de joves emergents Tenim Talent 2024.
El diumenge, dia 23, a les 11 h, les lletres manuscrites seran les protagonistes en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), on es durà a terme un Taller de Cal·ligrafia Artística o lettering entorn de l’exposició.
Amb motiu de l’aniversari de la mort de Miguel Hernández, el dia 28, es desenvoluparan una sèrie d’activitats que, amb el nom de TradUAccions, començaran el dia 21 amb una mostra, al vestíbul de la Facultat de Filosofia i Lletres, d’una col·lecció d’obres traduïdes de Miguel Hernández, que han sigut cedides per la fundació que porta el seu nom. Uns dies més tard, el 24, es podrà visitar també la mostra «»Tristes guerras» a les llengües del grau en Traducció i Interpretació», que estarà situada a la Biblioteca General de la UA. I, de manera paral·lela, ja es poden visionar, fins al 15 d’abril, una sèrie de vídeo poemes amb versions creatives en anglès del poema de Miguel Hernández «Después del amor», que han sigut elaborades en l’assignatura de Traducció Inversa.
Així mateix, des del 12 i fins al dia 21, s’ha pogut veure en la segona planta de la Biblioteca de Filosofia i Lletres la mostra de llibres «En_vers».
La UNESCO va adoptar per primera vegada el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia durant la seua XXX Conferència General a París el 1999 per a commemorar «una de les formes més preuades de l’expressió i identitat i lingüística de la humanitat. La poesia, practicada al llarg de la història en totes les cultures i en tots els continents, parla de la nostra humanitat comuna i dels nostres valors compartits, transformant el poema més simple en un poderós catalitzador del diàleg i la pau».
La UA se suma a la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb taules redones, concerts, tallers i exposicions

Comentarios