La Universitat d’Alacant (UA) serà seu del VIII Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (AJILLC), un esdeveniment acadèmic que aplegarà, del 9 a l’11 d’abril, una vuitantena d’experts emergents en filologia, literatura i sociolingüística catalana. Organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la UA, el congrés pretén fomentar el diàleg científic i reivindicar el paper de la investigació jove en la preservació i projecció de la llengua i la cultura pròpies.
El programa inclou dues conferències plenàries a càrrec de destacats especialistes: M. Àngels Francés, catedràtica de la Universitat d’Alacant i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, obrirà el congrés amb una xarrada sobre gènere i identitat en l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas, mentre que Natxo Sorolla, professor de la Universitat de Saragossa i director de Treballs de Sociolingüística Catalana de l’IEC, clourà les jornades amb una anàlisi de la situació sociolingüística dels territoris catalanoparlants. A més, s’han programat vuit blocs de comunicacions amb temàtiques tan diverses com la dialectologia, la literatura medieval, els estudis de gènere o la traducció, amb participants d’institucions com les universitats de Cambridge, Roma, Praga o Barcelona.
El congrés també comptarà amb taules redones com «Què implica ser valencià… al sud del sud?», en què es debatran les «particularitats culturals i lingüístiques del País Valencià», i «Investigadors de català a l’exterior», amb la participació d’universitaris d’Itàlia, Anglaterra i Txèquia. Com a cloenda, el divendres 11 d’abril, els assistents gaudiran d’una activitat sociocultural per Alacant i d’un sopar de germanor.
Aquesta edició marca el retorn del congrés al País Valencià després de celebrar-se a Perpinyà i Marsella els anys anteriors. Segons Laura Sellés, presidenta del comitè organitzador i investigadora de la UA, «acollir aquest esdeveniment a Alacant és una oportunitat per visibilitzar el treball dels joves investigadors del sud, un territori amb una riquesa dialectal i cultural única».
El congrés compta amb el suport d’entitats com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives d’Universitats, i està obert tant a la comunitat acadèmica com al públic interessat. Les sessions tindran lloc principalment a l’edifici Germà Bernàcer i a la Facultat de Filosofia i Lletres, amb accés lliure fins a completar l’aforament.
Comentarios