L’Ajuntament de Villena i la Universitat d’Alacant han acordat que col·laboraran en l’organització conjunta, el mes d’octubre, d’un congrés científic relacionat amb la concessió del títol de ciutat a Villena, fa 500 anys de mans de Carles I. El Congrés Científic, que tindrà com a títol «Villena: història i realitat d’un territori fronterer. 1525-2025, mig mil·lenni com a ciutat», comptarà amb la participació d’experts en la matèria de la Universitat d’Alacant, i es convidarà a investigadors d’altres universitats que puguen completar la visió global de l’efemèride. 

Aquesta aliança és un dels fruits de la reunió mantinguda el mes passat per l’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, l’edil d’Educació, María Server, i la rectora de la UA, Amparo Navarro. En la trobada, van establir el compromís de confluir en els esforços per a la celebració d’aquest esdeveniment que pretén reunir els majors experts en història del segle XVI, investigadors d’aspectes diferents que vinculen la ciutat de Villena amb la història d’Espanya a través de la figura de Carles I.  

«La participació de la Universitat d’Alacant és una garantia necessària per a aconseguir un nivell acadèmic de primer ordre. El que volem és reunir els majors experts del segle XIV a la nostra ciutat. Perquè Villena, a més de celebrar el Vè Centenari del títol, sempre s’ha caracteritzat per estimar, cuidar i investigar la seua història», ha comentat Cerdán. 

Per part seua, l’edil de Cultura, María Server, considera que «Villena pot oferir un escenari únic per a aquesta mena d’esdeveniments, gràcies al seu patrimoni i a l’aposta que hem fet amb l’obertura del Museu de Villena. Recorde que comptem en les nostres instal·lacions llegats compartits amb la UA, com la biblioteca Schubart, i la presència activa i col·laboradora sempre de la Seu Universitària a la ciutat». 

«Estem convençuts que, entre tots, serem capaços de programar un gran esdeveniment d’un

gran valor intel·lectual, amb un alt nivell investigador, però que també servisca per a posicionar Villena entre els llocs vinculats a la investigació històrica», ha indicat l’edil de Cultura. 

La rectora de la UA, ha explicat que «la divulgació és una de les nostres grans comeses, per això, és tan important que el nostre personal docent i investigador participe en aquesta mena d’efemèrides tant, amb l’aportació de continguts científics ja acreditats, com obrint noves línies d’estudi». Navarro ha destacat, a més, «l’excel·lent relació de la Universitat d’Alacant amb Villena, a través de la nostra seu universitària» i ha titllat d’«exemplar» la participació de la ciutadania villenera «amb les activitats culturals i de valorització del patrimoni local».

En les pròximes setmanes, s’establiran les reunions tècniques amb els respectius equips del Comissionat del V Centenari i de la Universitat d’Alacant per a avançar en la planificació del congrés científic, un dels actes de commemoració més rellevants i un dels últims que s’hi faran abans del 6 de novembre.