La prevenció de la fragilitat en persones grans dona un nou impuls amb el llançament del projecte europeu EMA-FRAILTY, una ambiciosa iniciativa finançada pel programa Transforming Health and Care Systems (THCS). El projecte va arrancar el mes passat amb una primera reunió inaugural celebrada en la Universitat d’Alacant, institució que lidera el consorci internacional.

Coordinat pel professor Francisco Flórez-Revuelta, director del grup d’investigació Entorns Intel·ligents per a un Envelliment Actiu i Saludable (AmI4AHA) de la Universitat d’Alacant, el projecte EMA-FRAILTY proposa el disseny i implementació d’un sistema de teleassistència avançada basat en tecnologies AAL (ambient assisted living o vida assistida per l’entorn) i en la tècnica d’avaluació ecològica momentània (EMA, per les sigles en anglès). Aquest sistema, que s’instal·larà en llars reals durant la fase de validació, combina sensors ambientals, dispositius portàtils, càmeres amb privacitat incorporada i aplicacions mòbils per a oferir un monitoratge continu, no invasiu i personalitzat de l’estat de salut físic, emocional i social de les persones grans.

«El nostre objectiu és anticipar-nos als signes de fragilitat, evitar situacions de dependència i millorar l’autonomia de les persones grans», explica Flórez-Revuelta, el qual assenyala que «EMA-FRAILTY és una aposta per l’envelliment actiu i saludable, i un exemple de com la tecnologia pot estar al servei de les persones. L’èxit del projecte permetrà avançar cap a models d’atenció més sostenibles, personalitzats i centrats en el benestar de les persones grans».

El consorci del projecte està format per institucions de quatre països: Espanya, Itàlia, Polònia i Romania. Entre els socis hi ha la Universitat d’Alacant, que actua com a coordinadora del projecte, la Fundació per a la Gestió de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), l’Associació Gerontològica del Mediterrani, la Università Commerciale Luigi Bocconi de Milà, la SGH Warsaw School of Economics i la Fundatia Ana Aslan International de Romania.

Durant els pròxims tres anys, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, els equips treballaran en el desenvolupament, la prova i l’avaluació del sistema en condicions reals, incloent-hi estudis pilot a Espanya i Romania. S’espera que els resultats contribuïsquen no sols a millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones grans, sinó també a optimitzar els recursos del sistema sanitari mitjançant una intervenció més primerenca i eficaç.