La Universitat d’Alacant ha obtingut finançament del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública per al desenvolupament del projecte HELEADE («Aiguamolls com a generadors de valor mediambiental i econòmic mitjançant un espai de dades territorialitzat»), una ambiciosa iniciativa que combina tecnologia i innovació per a protegir els aiguamolls del sud d’Alacant, al mateix temps que impulsa oportunitats de desenvolupament econòmic sostenible.
HELEADE, que ha obtingut 691.333 euros per a la seua execució i està liderat pel catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics José Norberto Mazón, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-Next Generation EU, amb un enfocament en la digitalització i la sostenibilitat, i es desenvolupa des de l’Institut Universitari d’Investigació en Informàtica (IUII) de la UA.
Un model de gestió digital per a ecosistemes essencials
Les zones humides, clau en la regulació del clima, la conservació de la biodiversitat i la gestió de l’aigua, són davant de greus amenaces com la contaminació i la sobreexplotació. Per a abordar aquests reptes, HELEADE proposa la creació d’un espai de dades territorialitzat que reculla i compartisca informació crítica entre administracions públiques, empreses, investigadors i ciutadania per a promoure una gestió més eficient i sostenible.
El projecte aplicarà els principis FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable), garantirà que les dades siguen localitzables, accessibles i reutilitzables, i s’hi utilitzaran tècniques avançades d’intel·ligència artificial per a facilitar la presa de decisions informades i el desenvolupament de serveis innovadors basats en dades. Segons José Norberto Mazón, «HELEADE és una oportunitat per a transformar la gestió ambiental i demostrar com la compartició de dades pot esdevenir un motor de canvi cap a la sostenibilitat, i, alhora, maximitzar el valor ambiental, social i econòmic dels aiguamolls».
Impacte local i internacional
HELEADE centrarà el seu treball en tres aiguamolls emblemàtics: el Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella, les Salines de Santa Pola i el Parc Natural del Fondo. Aquests espais es beneficiaran de casos d’ús innovadors que inclouen la predicció de la sobreexplotació de recursos, la prevenció de riscos per fenòmens climàtics extrems i el monitoratge del nivell de l’aigua. A més, el projecte incentivarà el turisme sostenible i fomentarà la innovació científica a través de l’intercanvi de dades.
Aquesta iniciativa, alineada amb l’Estratègia Europea de la Dada, assegura la privadesa i la sobirania de la informació i en promou un ús responsable i beneficiós. HELEADE no sols protegeix els ecosistemes, sinó que també impulsa noves oportunitats econòmiques i socials per a les comunitats locals i consolida la UA com a referent en investigació i innovació.
Comentarios