El regidor de Patrimoni, Amado Navalón, juntament amb Leonardo Soler, professor de la Universitat d’Alacant, Juan Carlos Márquez, arqueòleg municipal i Charo Navalón, directora de la Seu Universitària d’Elda, ha donat a conéixer el llibre ‘El món de l’aigua, paisatge de vida’, la presentació de la qual es realitzarà dimarts que ve, 30 d’abril a les 20 hores en la Fundació Paurides, i la realitzarà el cap de Servei Territorial de Cultura i Esport, José Antonio López.
L’edil de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Elda, Amado Navalón, s’ha mostrat molt il·lusionat amb l’edició d’aquest llibre: “Per a un regidor això és com un enllumenament, és una satisfacció poder presentar una obra d’aquestes característiques i posar en valor aquesta activitat que realitzem amb molta il·lusió i que va tindre un gran èxit”.
Aquest llibre es basa en les conferències i ponències de l’I Congrés Històric-Cultural del Vinalopó que la seua temàtica va ser l’aigua com a fil vertebrats cultural en la zona. En concret són 17 capítols inèdits amb una base científica i acadèmica de primer nivell. Així mateix, el tema central és l’aigua però té diferents perspectives: arqueològica, geogràfica històrica, d’infraestructures, relacionades amb el paisatge agrari i rural museològica, a més d’aspectes com la solidaritat i la cooperació internacional.
Per part seua, el professor Leonardo Soler ha recordat que “el congrés celebrat en 2017 va tindre dos àmbits diferenciats, d’una banda l’acadèmic i científic, que va comptar amb més de 20 especialistes que van tractar el món de l’aigua i el paisatge de vida, i d’altra banda l’àmbit de la divulgació social i cultural, ja que les xarrades i eixides de camp es van desenvolupar en un marc al qual van acudir més de 100 persones”. De la mateixa manera, Soler també ha assenyalat que “suposarà un abans i un després per a conéixer tot el patrimoni cultural d’aquest món tan bonic i complex com és el món de l’aigua”.
L’arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez, ha confirmat les paraules del catedràtic Soler, destacant que “l’aigua ha sigut fonamental i clau en la història dels nostres avantpassats, i continua sent-ho en el present i en el futur de la vida a la vall”, posant l’accent en el “caràcter transversal de les actes d’aquest llibre, on podem trobar aportacions d’història, geografia, ordenació del territori, turisme o patrimoni, entre altres”.
De la mateixa manera, la directora de la Seu Universitària, Charo Navalón, ha finalitzat la intervenció assenyalant que “aquest projecte reforça l’entitat de la Seu Universitària, que és portar la ciència al municipi i intentar avançar en el coneixement, alguna cosa que hem aconseguit gràcies a l’aportació d’investigadors de moltes localitats del Vinalopó, de la Universitat d’Alacant o de l’administració i els museus”.
Comentarios