L’Ajuntament d’Oriola i la Universitat Miguel Hernández (UMH) han formalitzat el protocol d’actuació que permetrà el desenvolupament conjunt de la nova Càtedra Institucional Oriol. L’acte ha estat presidit per l’alcalde d’Oriola, Pepe Vegara, i el rector de la UMH, Juan José Ruiz, acompanyats pel regidor d’Educació, Vicente Pina, el degà de la Facultat de Ciències Socials i Jurídica d’Oriola, José Francisco Parra, i el director de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola (EPSO), Juan Martínez Tomé. Amb aquesta càtedra es posa de rellevància la col·laboració orientada a enfortir els vincles entre l’àmbit acadèmic i l’administració local, mitjançant l’estudi de la història institucional i territorial de la ciutat d’Oriola.

La càtedra té com a objecte principal l’estudi i investigació de l’evolució de l’estructura institucional i econòmica d’Oriola al llarg del temps, la seua vertebració i el seu impacte en la configuració del territori i de la societat.“Oriola ha tingut històricament un pes institucional fonamental dins del Regne de València i de la resta d’Espanya. Amb aquesta càtedra, no sols recuperem i estudiem eixe llegat, sinó que el projectem cap a les noves generacions amb una base científica i universitària”, ha afirmat Vegara.

L’alcalde ha continuat destacant que “aquesta càtedra és un exemple de com la universitat pot posar-se al servei de la societat a través de l’estudi rigorós de la seua història, les seues institucions i el seu desenvolupament. Estem orgullosos de poder dir que mai les relacions entre aquest Ajuntament i la UMH havien sigut tan bones i em satisfà contribuir a l’ampliació del coneixement mitjançant la creació d’aquesta càtedra”.

La Càtedra Oriol treballarà sobre tres grans eixos: investigació, docència i divulgació. Entre les activitats previstes figuren el desenvolupament de projectes d’investigació entorn dels òrgans de govern de la ciutat, la seua vertebració institucional i els seus processos d’evolució; l’organització de jornades, congressos, seminaris i conferències públiques; la publicació d’estudis acadèmics, monografies i resultats d’investigació; la promoció de treballs de fi de grau (TFG) i fi de màster (TFM) en universitats col·laboradores i la participació en xarxes d’investigació nacionals i internacionals vinculades a l’estudi del municipalisme, la història local i l’economia històrica.

Nous graus

El rector de la UMH ha anunciat en la seua visita a Oriola la implantació per al pròxim curs acadèmic 2025-2026 de noves titulacions que estaran adscrites tant a la Facultat de Ciències socials i Jurídiques d’Oriola, com a l’Escola Politècnica Superior d’Oriola. En concret, la UMH incorporarà com a novetat a la seua oferta acadèmica el Grau en Gestió Comercial i Màrqueting, adscrit a la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques d’Oriola; així com el Doble Grau en Enginyeria Agroalimentària i Agroambiental i Ciència i Tecnologia d’Aliments; el Doble Màster universitari en Enginyeria Agronòmica i Agroecologia, Desenvolupament Rural i Agroturisme; i el Doble Màster universitari en Enginyeria Agronòmica i Gestió i Disseny de Projectes en instal·lacions, titulacions adscrites a l’Escola Politècnica Superior d’Oriola (EPSO).