L’escriptora castellonenca Rosario Raro s’ha alçat amb el Premi Azorín de Novel·la 2025 que convoquen conjuntament, des de fa 32 edicions, la Diputació d’Alacant i Editorial Planeta. La seua obra ‘La novia de la paz’, en la qual aborda una història protagonitzada per dues dones i ambientada en 1901 en diversos escenaris, el Sud d’Àfrica, Londres, Escòcia i l’Índia, ha concitat el beneplàcit unànime del jurat.
El treball de Rosario Raro ha aconseguit imposar-se a la resta d’obres presentades, enguany amb un rècord històric que ascendeix a 643, i ha aconseguit els 45.000 euros amb els quals està dotat el guardó.
Segons ha traslladat l’autora, “aquesta novel·la és un al·legat per la pau, és una novel·la de segones oportunitats, on les protagonistes s’atreveixen a mudar de pell”.
“Diuen que el cinema és l’escriptura de la llum i la literatura l’escriptura del temps. I en això estic, amb personatges reals”, ha puntualitzat l’escriptora, qui ha reconegut que en aquesta història apareixen dues dones amigues, dos amants fugitius, un heroi inesperat i un escultor escocés.
El president de la institució provincial, Toni Pérez, ha presidit la gala de lliurament del premi, a la qual ha assistit també el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, el conseller d’Educació, Cultura i Universitats, José Antonio Rovira, la consellera d’Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala.
Així mateix, l’esdeveniment ha comptat amb la presència del director general de l’Àrea Editorial de Grupo Planeta, Jesús Badenes, i del director de l’Àrea de Relacions Institucionals de Grupo Planeta, Carlos Creuheras, així com d’escriptors, periodistes i representants de la societat alacantina.
‘La novia de la paz’, presentada sota el pseudònim ‘Cicatrices de oro’ de Kintsugi -una paraula japonesa que fa referència a l’art de transformar les imperfeccions en bellesa-, s’ha convertit aquesta nit en la novel·la més valorada de les deu finalistes que han competit a aquest premi literari internacional que homenatja la figura de l’il·lustre escriptor de Monòver, José Martínez Ruiz, Azorín.
Durant el seu discurs, Toni Pérez ha elogiat la literatura i l’ha definida com un art que, amb els seus textos, “ha embellit i engrandit al llarg de la història el patrimoni cultural universal”. “Els llibres són testimoniatge del nostre temps. També d’èpoques passades i de futurs encara per definir”, ha apuntat el president, qui ha assegurat que ningú pot “habitar un món sense llibres, sense universos imaginaris que ens transporten a realitats commovedores”.
“Qualsevol escriptor, ha sigut primer i, abans de res, un àvid lector”, ha assegurat el responsable institucional, al mateix temps que ha avançat que el sector del llibre a Espanya va aconseguir en 2024 un rècord de vendes, amb prop de 77 milions d’exemplars.
“El Premi Azorín de Novel·la que convoquem des de fa 32 edicions i que tantes alegries ens brinda cada any contribueix a enfortir eixa bona salut lectora i literària de la qual gaudim”, ha postil·lat el president, per a qui aquest certamen “sempre ha concitat el beneplàcit d’un públic que s’ha mostrat compacient amb les novel·les publicades, establint una posterior relació de lleialtat amb els autors guanyadors”.
Finalment, Toni Pérez ha volgut recordar la figura de “un dels nostres prosistas més il·lustres i universals, el nostre autor de Monòver, que redescobria paisatges quotidians paralitzant el temps, captivant i captant l’atenció del lector amb la seua particular visió”. Per això, ha assegurat que el deixant azoriniana “continua més vigent que mai, la seua contemporaneïtat continua intacta i el seu prolífic llegat no sols no ha caigut en l’oblit, sinó que ha traspassat qualsevol frontera física i temporal”.
Rosario Rar
Nascuda a Sogorb, Castelló, en 1971, Rar és doctora en Filologia Hispànica i professora de la Universitat Jaume I. Ha sigut reconeguda amb diferents premis literaris com el Premi Relats Curts Ciutat de Huelva, XVI Premis de Contes Max Aub o Premi Magda Portal del Ministeri de la Dona del Perú, entre altres, i ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Tornar a Canfranc o Prohibida Normandia. També és autora d’assajos, relats i poemes, així com articles acadèmics i periodístics.
Gala del Premi Azorín 2025
La cerimònia de lliurament del Premi Azorín de Novel·la 2025 ha pogut seguir-se en directe en els comptes de Youtube i Facebook de la Diputació d’Alacant, Editorial Planeta i Planeta de Llibres, així com en la xarxa social X, a través de l’etiqueta #azorin2025.
L’esdeveniment, presentat per la periodista Berta Collado sota el lema ’Quan l’imprevist es fa inesborrable’, ha comptat amb la participació d’un quintet de vent de ADDA Simfònica que ha interpretat ‘La vida breu’ de Manuel de Falla i ‘El ball de Luis Alonso’ de Gerónimo Giménez, així com d’una representació teatralitzada d’un text dramàtic a càrrec de l’actor Ramón Barea.
El jurat de la present edició ha estat compost pel diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, que ha actuat com a president, els escriptors Reyes Calderón, Juan Eslava Galán i Luz Gabás, la catedràtica de Llengua i Literatura, Esperanza Sempere, el catedràtic de Llengua i Literatura i escriptor, Celso Serrano, i la directora d’Editorial Planeta, Belén López, així com Amparo Koninckx, secretària general de la Diputació Provincial, que ha exercit com a secretària sense vot.
Comentarios