L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat en el MUBAG una conferència sobre José Aparicio coincidint amb l’exposició temporal dedicada al pintor alacantí. L’acte, emmarcat en el cicle ‘Descobreix una obra d’Art’, serà a càrrec de la comissària, investigadora i directora del IAC, Pilar Tébar.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat “el bon acolliment que ha tingut per part del públic alacantí la primera mostra dedicada a Aparicio, que es pot visitar en el MUBAG fins al 2 d’octubre, una proposta única que ara es completa amb aquesta activitat per a donar a conéixer aspectes inèdits de la seua biografia”.
Sota el títol ‘El pintor José Aparicio, d’Alacant a la cort de Ferran VII’, Tébar mostrarà la rellevància d’aquest destacat artista del neoclassicisme espanyol “que va ser relegat a l’oblit però que, després d’anys d’investigació, ha tornat a la seua ciutat a través d’una mostra que ofereix una visió nova de la seua trajectòria professional, convertint-se en un abans i un després en el reconeixement a la seua figura”, ha explicat la directora cultural del Gil-Albert.
Com ha detallat Pilar Tébar, la figura i obra de José Aparicio Inglada, (Alacant 1770 – Madrid 1938), va ser injuriada durant moltes dècades per la seua vinculació al monarca absolutista i a un dels períodes històrics més convulsos de la història d’Espanya, dels quals va deixar constància en els seus enormes quadres laudatoris. La seua producció, de qualitat desigual, està moltes vegades dedicada a l’exaltació, magnificació i propaganda real i es tenen dades que, a la seua mort, alguns dels seus quadres estaven taxats a preus superiors a obres de Goya o Velázquez.
Tébar Martínez és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Madrid i compta amb cursos de Doctorat sobre “Art espanyol dels segles XVIII al XX i les seues relacions amb l’Art Europeu” realitzats en la mateixa universitat. És professora-tutora en el Grau d’Història de l’Art de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), així com gestora cultural, conservadora, investigadora i crítica d’art amb més de trenta anys d’experiència com a professional. Ha exercit com a presidenta de la Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA) fins a la seua incorporació com a directora cultural de l’Institut Juan Gil-Albert.

Comentarios